• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

De gevolgen van meerdere grote wielerrondes in een jaar

Geschreven door: robs234

Het winnen van de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta a España in een jaar wordt gezien als het summum van het wielrennen. Echter, nog geen enkele coureur is dit gelukt. Zelfs Eddy Merckx niet. De grootste wielrenner aller tijden won de Giro en Tour in ’70, ’72 en ’74 en de Vuelta en Giro in ’73, maar nog nooit alle grote ronden in een seizoen. 

Het afgelopen decennium werd op rondegebied beheerst door Alberto Contador. In 2011 sprak Contador de ambitie uit om alle Grand Tours in één jaar te winnen. Op papier geen gekke gedachte; hij had immers in 2008 al de Giro en Vuelta gewonnen. De Ronde van Italië won hij met overmacht – een zege die hij overigens later moest afstaan. Maar in de Tour zakte de Spanjaard stevig door het ijs. Uiteindelijk sloot hij af als vijfde en de Vuelta zou hij overslaan. In 2015 droomde Contador van een Giro-Tour dubbel, al dan niet gedreven door teambaas Oleg Tinkov. Opnieuw won hij de Giro relatief makkelijk; in de slotweek kon hij zelfs ‘rustig’ aan doen vanwege zijn aanzienlijke voorsprong. In de Tour gold Contador als derde favoriet voor de eindzege achter Froome en Quintana, maar kon die favorietenrol geen moment waarmaken. Op de eerste de beste berg finishte hij als 11e achter Froome. Hij zou uiteindelijk vijfde worden in het algemeen klassement. Is een dubbele rondezege nog mogelijk anno 2015?

Weinig hersteltijd

Het rijden van een grote ronde is een aanslag op het lichaam, vooral voor klassementsrenners die elke dag gefocust moeten zijn om geen tijd te verliezen. Een wielrenner moet hier fysiek én mentaal van herstellen. Voldoende tijd voor dit herstel is er eigenlijk niet. De grote ronden volgen elkaar in rap tempo op. Tussen het einde van de Giro (eind mei) en het begin van de Tour (begin juli) zitten een kleine vijf weken. Tussen de Tour en de Vuelta zelfs geen vier weken. Maar ook de combinatie Giro-Vuelta vraagt om een speciaal programma. Zo heeft Fabio Aru in 2015 na de Giro, waarin hij tweede werd, ruim twee maanden geen wedstrijd gereden, alvorens hij zich in Polen ging voorbereiden op de Vuelta, die hij uiteindelijk zou winnen.

Analyse periode 2006-2015

De afgelopen tien jaar hebben 37 wielrenners top-20 weten te rijden in twee grote ronden in een jaar. Carlos Sastre reed in 2010 zelfs in de Giro, Tour én Vuelta top-20 met respectievelijk een 8e, 18e en 8e plek in de eindklassering. Maar we zijn meer geïnteresseerd in top-10, top-5 of zelfs podiumklasseringen. Hieronder staat een lijstje met dubbele top-10 klasseringen per renner per jaar.

Resultaten grote wielerrondes

De Giro combineren met de Tour was alleen voor Menchov en Contador succesvol, hoewel de laatstgenoemde de vijfde plek in de Tour geen ‘succes’ zou willen noemen. De combinatie Tour-Vuelta is populairder. Immers, de Vuelta is vaak een uitweg voor renners die een tegenvallende Tour reden. Ook is de Vuelta minder zwaar dan de Giro. De Vuelta wordt aan het eind van een lang seizoen gereden en verder zijn er nauwelijks renners die op voorhand hun seizoen afstemmen op de laatste grote ronde van het jaar. Alleen Sastre slaagde erin om zowel in de Tour als de Vuelta op het podium te eindigen. Twee keer zelfs, hoewel je je moet afvragen of deze resultaten zuiver bereikt zijn. Veel renners uit die tijd zijn immers tegen de ‘dopinglamp’ gelopen. Klassementsrenners die zich volledig richten op de Giro, zoals Aru in 2015 en Quintana in 2014, rijden vaak de Vuelta in het najaar. In dit geval is dubbele winst wél haalbaar, hoewel Contador in 2008 de laatste was. In 2013 deed Nibali hem bijna na, maar hij gaf de Vuelta-zege in de laatste week uit handen.

Wat kan je hier eigenlijk mee?

Ten eerste, na een hoge klassering in de Tour is een terugval te verwachten in de Vuelta. Hetzelfde geldt voor een combinatie Giro-Tour en in mindere mate ook voor de combinatie Giro-Vuelta. Neem bijvoorbeeld de Vuelta 2015. Froome had net de Tour gewonnen en Quintana werd tweede, ondanks een goede slotweek. De bookmakers zagen Quintana als de favoriet (quotering rond @ 3), daarachter Froome (@ 4) en Valverde, de nummer 3 van de Tour, gold als derde favoriet (@ 6). Froome liep al snel tegen tijdsverlies aan en zat geen moment goed in de ronde. In de elfde etappe viel hij, verloor bijna tien minuten en stapte uit de ronde. In dezelfde rit vielen ook Quintana en Valverde af als favorieten door respectievelijk vier en drie minuten te verliezen. Uiteindelijk draaide de Vuelta uit op een duel tussen Dumoulin (quotering @ 1000) en Aru (@ 15). Dumoulin had al na enkele dagen de Tour moeten verlaten, terwijl Aru helemaal niet aan de start van de Tour stond. Laatstgenoemde bleek in de voorlaatste etappe de sterkste. Naast Aru stonden Joaquim Rodriguez en Rafal Majka op het podium. Beiden hadden wel de Tour gereden, maar niet voor een klassement. Rodriguez had zijn klassement al snel opgegeven en ging alleen nog voor etappezeges. Majka moest ‘knechten’ voor Contador, dus stond ook frisser aan de start dan Quintana, Froome en Valverde.

Conclusie

Het winnen van twee grote ronden op rij is in het huidige wielrennen bijna onmogelijk geworden. Toch wordt er door bookmakers veel waarde gehecht aan de intrinsieke kwaliteit van een renner. Om bij het Vuelta-voorbeeld te blijven. Quintana en Froome waren de beste klassementsrenners aan de start, dus ligt het voor de hand dat zij – mede door marktwerking – als favorieten uit de bus rollen. Maar in praktijk ligt de value op de mindere favorieten. Ook kleinere markten, zoals top-3 weddenschappen, zijn interessant. Zo zou een bet op Contador buiten de top 3 in de Tour een hoge quotering hebben opgeleverd, terwijl dit op basis van de laatste jaren zeker niet ondenkbaar was.De bijeffecten van een Giro in de Vuelta zijn al veel minder. Het winnen van de Giro en Vuelta is daarom zeker nog mogelijk, maar het is slechts een select groepje dat hier eventueel toe in staat is.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.