• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

De opkomst van het wedden op eSports

Iedereen kent wel de ontzettend verslavende online multiplayer spelletjes zoals Call of Duty, Starcraft en League of Legends. Wat velen niet weten, is dat er een hele rits aan ‘Old School’ arcade games aan vooraf is gegaan - voordat het professioneel gamen zoals we het nu kennen tot stand is gekomen. 

Geschreven door: 7seas

Arcade spellen als Pac-Man en Donkey Kong waren de voorlopers van de huidige generatie video spelletjes. Alhoewel Pac-Man en Donkey Kong niet tegen elkaar konden worden gespeeld, werd het in de jaren 80 toch al gezien als een voorloper van het huidige ‘eSports’. Het principe was eigenlijk doodsimpel; alle deelnemers kregen een machine om Pac-Man op te spelen en degene met de hoogste score won. Dit lijkt misschien een tikkeltje saai omdat gamers hedendaags kunnen spelen met vrienden over de hele wereld, maar voor die tijd was het een unicum dat er soms wel 5,000 deelnemers fysiek present waren op een locatie om voor de hoogste score te gaan in Pac-Man. 

De jaren 90 en het begin van de 00’s waren glorieuze jaren voor de markt in videospelletjes. In de jaren 90 kende het internet een enorme boost in connectiviteit, waardoor het makkelijker werd om het online tegen elkaar op te nemen. Er zijn tot op heden nog steeds drie spellen die hiervan ontzettend geprofiteerd hebben en zich hebben ontpopt als de voorouders van eSports. Het gaat hier natuurlijk om Quake, Counter Strike en Warcraft. 

Waarom wordt niet alles gekwalificeerd als eSports?

Als gamers betaald krijgen om een bepaald videospelletje professioneel te spelen, wordt er vaak gesproken van eSports. Hierbij gaat het vooral om het competitieve aspect (spelen tegen mede professionele gamers). Simpelweg je eigen gameplay uitzenden op een streamingplatform geldt dus niet als eSports. 

De meeste videospelletjes worden veelal in teamverband gespeeld. Al bestaan er ook spellen waarbij individueel gespeeld dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan Starcraft II en Hearthstone, waarbij er maar twee spelers zijn die het tegen elkaar opnemen. 

De opkomst van de eSports industrie

Tegenwoordig zijn bijna alle professionele gamers aangesloten bij een eSports organisatie. Deze organisaties betalen de professionele gamers om, naast het spelen van de spellen, de organisatie te promoten. Eén van de vele succesvolle organisaties is Fnatic.

Deze organisatie heeft professionele gaming teams in bijna alle populaire games van dit moment. De grote successen van de verschillende Fnatic teams hebben geleid tot een merchandise store waar fans kleding of accessoires kunnen kopen van hun helden. Helaas zijn de salarissen van de spelers zó hoog dat teams als Fnatic dit nooit alleen kunnen betalen door simpelweg merchandise te verkopen. Dit is waar sponsors tegenwoordig een grote rol spelen. 

De komst van streamingplatforms als Twitch, Youtube en Azubu heeft eSports organisaties een enorme financiële boost gegeven, waardoor ze spelers soms wel 100.000 dollar per jaar kunnen betalen. eSports competities worden nu uitgezonden op deze platforms, met soms wel honderdduizenden kijkers tegelijkertijd. Sponsors profiteren hier enorm van omdat ze zo een enorme doelgroep kunnen bereiken waarvoor ze relatief gezien minder voor hoeven te betalen - vergeleken met reguliere marketing. 

De opkomst van League of Legends

De motivatie om te investeren in eSports verschilt per bedrijf. Techgiganten als Intel en AMD sponsoren simpelweg gigantisch veel omdat zij de processors en grafische kaarten - die worden gebruikt door de professionele spelers - willen promoten. Daarnaast zijn er bedrijven als American Express, zij proberen juist om gamers meer te laten kopen d.m.v. microtransacties in de spelletjes zelf (denk bijvoorbeeld aan speciale skins in Counter Strike: Global Offensive). 

Wedden op eSports

De komst van deze streamingplatforms heeft ervoor gezorgd dat het gratis is voor iedereen ter wereld om deze gaming wedstrijden te kunnen bekijken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal, waarvoor een kapitaal wordt uitgegeven aan uitzendrechten. Bereik is voor eSports dan ook geen issue - meer. 

De bookies waren op voorhand redelijk voorzichtig met het aanbieden van weddenschappen op eSports, omdat het nog steeds een spel betreft en fouten door spelers met opzet kunnen worden uitgelokt en onopgemerkt kunnen blijven. Gelukkig is ook eSports, mede dankzij de ontzettend hoge salarissen, beter fix-bestendig gemaakt. Tóch blijven er sommige weddenschapsopties die simpelweg niet haalbaar zijn in eSports, denk hiervoor bijvoorbeeld aan ‘First Death’ of ‘First Kill’. 

ESports kent daarom maar een beperkt aantal weddenschappen, die ook nog eens afhankelijk zijn van het spel. Je kunt naast het wedden op de winnaar van de wedstrijd ook wedden op de winnaar van de serie (best-of-three of best-of-five). Daarnaast komt ook een map/game handicap vaak voor,  wat inhoudt dat een team aan een wedstrijd begint met een virtuele achterstand of voorsprong op de tegenstander. 

Waar moet je op letten wanneer je gaat wedden op eSports?

  1. Houd er rekening mee dat professionele gaming teams volledig op elkaar ingespeeld zijn. Het komt echter wel eens voor dat er iemand ziek is of verstek moeten laten gaan is - om welke reden dan ook. Onderzoek daarom altijd of de vervangende speler een nieuweling is of juist een veteraan
  2. Drama binnen het team. Het komt dikwijls voor dat de sfeer binnen een gaming team volledig omslaat door verliespartijen en/of slecht management. Volg daarom altijd de spelers en het management op de verschillende social media platforms. Hier kun je vaak veel van opsteken, wat uiteindelijk kan leiden tot interessante weddenschappen. 
  3. Open regelmatig (een keer per paar dagen) de internetpagina Reddit en dan specifiek de pagina's van het spel dat jij volgt. Reddit geeft meestal veel interessante achtergrondinformatie over bepaalde teams en belangrijke nieuwsfeitjes. 
  4. Op internationale toernooien kunnen er afwijkingen zijn als het gaat om de hoeveelheid wedstrijden die teams moeten winnen in een serie. 
  5. Teams kunnen uitstekend zijn in hun eigen competitie, maar het spoor volledig bijster zijn op een internationaal podium (G2 eSports bij het spel League of Legends). Weet - alvorens te wedden hierop - hoe teams hebben gepresteerd in internationale wedstrijden!
  6. Statistieken, statistieken en statistieken! 

Gratis een poging wagen?

Bookmaker Tipbet biedt nieuwe (en bestaande) klanten een 5 euro free bet aan, speciaal voor je eerste eSports weddenschap! Leuk cadeautje dus :-)

Meld je hier gratis aan

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.