Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op esports

Wedden op Esports is een relatief nieuwe manier van sportweddenschappen. Electronic sports zijn wedstrijden waarin professionele gamers het tegen elkaar opnemen, meestal in teamverband. Er wordt vooral ingezet op de grote toernooien van populaire spellen zoals Counterstrike, League of Legends, DOTA2, etc.

Deze vorm van gokken begint vooral onder jongeren aan populariteit te winnen. Dat is de reden waarom sinds 1 oktober 2021 het wedden op esports is verboden. De Nederlandse Kansspelautoriteit hoopt daarmee om jongeren van een potentiële gokverslaving te weerhouden.

Bookmakers voor wedden op Esports

Online weddenschappen plaats je bij bookmakers. Er zijn talloze aanbieders van weddenschappen maar er zijn er slechts een paar die over een Nederlandse licentie beschikken. Dergelijke licentie geeft garantie dat je weddenschappen plaatst bij een betrouwbare bookmaker.

Doordat het wedden op esports niet meer legaal is in Nederland, zal geen van de bookmakers hier weddenschappen voor aanbieden. Een alternatief is het plaatsen van weddenschappen op virtuele sporten. Dit zijn computer gegenereerde wedstrijden.

Waarom wordt niet alles gekwalificeerd als Esports?

Als gamers betaald krijgen om een bepaald videospelletje professioneel te spelen, wordt er vaak gesproken van eSports. Hierbij gaat het vooral om het competitieve aspect (spelen tegen mede professionele gamers). Simpelweg je eigen gameplay uitzenden op een streaming platform geldt dus niet als eSports. 

De meeste videospelletjes worden veelal in teamverband gespeeld. Al bestaan er ook spellen waarbij individueel gespeeld dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan Starcraft II en Hearthstone, waarbij er maar twee spelers zijn die het tegen elkaar opnemen. 

De opkomst van de Esports industrie

Tegenwoordig zijn bijna alle professionele gamers aangesloten bij een eSports organisatie. Deze organisaties betalen de professionele gamers om, naast het spelen van de spellen, de organisatie te promoten. Eén van de vele succesvolle organisaties is Fnatic.

Deze organisatie heeft professionele gaming teams in bijna alle populaire games van dit moment. De grote successen van de verschillende Fnatic teams hebben geleid tot een merchandise store waar fans kleding of accessoires kunnen kopen van hun helden. Helaas zijn de salarissen van de spelers zó hoog dat teams als Fnatic dit nooit alleen kunnen betalen door simpelweg merchandise te verkopen. Dit is waar sponsors tegenwoordig een grote rol spelen. 

De komst van streamingplatforms als Twitch, YouTube en Azubu heeft eSports organisaties een enorme financiële boost gegeven, waardoor ze spelers soms wel 100.000 dollar per jaar kunnen betalen. eSports competities worden nu uitgezonden op deze platforms, met soms wel honderdduizenden kijkers tegelijkertijd. Sponsors profiteren hier enorm van omdat ze zo een enorme doelgroep kunnen bereiken waarvoor ze relatief gezien minder voor hoeven te betalen - vergeleken met reguliere marketing. 

De motivatie om te investeren in eSports verschilt per bedrijf. Techgiganten als Intel en AMD sponsoren simpelweg gigantisch veel omdat zij de processors en grafische kaarten - die worden gebruikt door de professionele spelers - willen promoten. Daarnaast zijn er bedrijven als American Express, zij proberen juist om gamers meer te laten kopen door middel van microtransacties in de spelletjes zelf (denk bijvoorbeeld aan speciale skins in Counter Strike: Global Offensive). 

Wedden op Esports

De komst van deze streaming platforms heeft ervoor gezorgd dat het gratis is voor iedereen ter wereld om deze gaming wedstrijden te kunnen bekijken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal, waarvoor een kapitaal wordt uitgegeven aan uitzendrechten. Bereik is voor eSports dan ook geen issue meer. 

De bookies waren op voorhand redelijk voorzichtig met het aanbieden van weddenschappen op eSports, omdat het nog steeds een spel betreft en fouten door spelers met opzet kunnen worden uitgelokt en onopgemerkt kunnen blijven. Gelukkig is ook eSports, mede dankzij de ontzettend hoge salarissen, beter fix-bestendig gemaakt. Toch blijven er sommige weddenschap opties die simpelweg niet haalbaar zijn in eSports, denk hiervoor bijvoorbeeld aan ‘First Death’ of ‘First Kill’. 

ESports kent daarom maar een beperkt aantal weddenschappen, die ook nog eens afhankelijk zijn van het spel. Je kunt naast het wedden op de winnaar van de wedstrijd ook wedden op de winnaar van de serie (best-of-three of best-of-five). Daarnaast komt ook een map/game handicap vaak voor,  wat inhoudt dat een team aan een wedstrijd begint met een virtuele achterstand of voorsprong op de tegenstander. 

Meest voorkomende E-sports weddenschappen:

Wedden op de winnaar: Dit is een weddenschap waar je bij iedere sport op kan inzetten. Hier kies je diegene of team waarvan jij denkt dat die het spel gaat winnen. 

First blood: Hier zet je in op welk team of persoon de eerste kill gaat maken. 

Waar op te letten bij wedden op Esports?

  1. Houd er rekening mee dat professionele gaming teams volledig op elkaar ingespeeld zijn. Het komt echter wel eens voor dat er iemand ziek is of verstek moeten laten gaan is - om welke reden dan ook. Onderzoek daarom altijd of de vervangende speler een nieuweling is of juist een veteraan. 
  2. Drama binnen het team. Het komt dikwijls voor dat de sfeer binnen een gaming team volledig omslaat door verliespartijen en/of slecht management. Volg daarom altijd de spelers en het management op de verschillende social media platforms. Hier kun je vaak veel van opsteken, wat uiteindelijk kan leiden tot interessante weddenschappen. 
  3. Open regelmatig (een keer per paar dagen) de internetpagina Reddit en dan specifiek de pagina's van het spel dat jij volgt. Reddit geeft meestal veel interessante achtergrondinformatie over bepaalde teams en belangrijke nieuwsfeitjes. 
  4. Op internationale toernooien kunnen er afwijkingen zijn als het gaat om de hoeveelheid wedstrijden die teams moeten winnen in een serie. 
  5. Teams kunnen uitstekend zijn in hun eigen competitie, maar het spoor volledig bijster zijn op een internationaal podium (G2 eSports bij het spel League of Legends). Weet - alvorens te wedden hierop - hoe teams hebben gepresteerd in internationale wedstrijden!
  6. Statistieken, statistieken en statistieken!

Voor het wedden op esports zijn er verschillende bonussen beschikbaar. Er is niets beters dan een dikke bonus van een bookmaker voor het plaatsen van een weddenschap. Hieronder een overzicht met de beste bonus die beschikbaar is op dit moment!

Nog meer wedden op andere sporten?

Vind hier een overzicht van alle wedden op sport pagina's