• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Het belang van conditie

Hoe vaak hoor je niet de redenering dat een ploeg uit de Eredivisie een midweekse wedstrijd in de Europa League gespeeld heeft en dus minder kans zal maken om de speelronde in het weekend winnend af te sluiten? In voorgaande seizoenen is het opvallend vaak het geval geweest dat een ploeg als AZ structureel minder goed presteert nadat het in de Europa League gespeeld heeft. Maar wat is nou de daadwerkelijke invloed van (een verminderde) conditie op een wedstrijd? VW zoekt het voor je uit!

Geschreven door: Battes

Spelers worden moe, dus meer doelpunten?

Bij veel bookmakers is de notering voor meer doelpunten in de tweede helft hoger dan de notering voor meer doelpunten in de eerste helft. Dat heeft alles te maken met de gedachtegang dat spelers vermoeider worden en er dus meer ruimte komt voor beide teams. Dat ligt voor de hand, maar die vlieger gaat niet altijd op. Het maakt namelijk uit of AZ tegen een team van formaat als Ajax speelt of tegen een degradatiekandidaat als pakweg Roda JC. Ook de tijd in het seizoen en de hoeveelheid werk die in de eerste helft wordt verzet is bepalend of men in de tweede helft ook voluit kan gaan.

Tijdens een voetbalwedstrijd kunnen spelers met verschillende dingen ‘bezig’ zijn. Ze kunnen stil staan, lopen, joggen, rennen, hard rennen en sprinten. Voor de overzichtelijkheid worden die activiteiten onderverdeeld in een aantal categorieën: Totaal afgelegde Afstand [TA], Intensief Rennen [IR] en Zeer Intensief Rennen [ZIR].

Het blijkt dat spelers die op een hoog niveau spelen (zoals AZ) een langere afstand afleggen dan spelers op een lager niveau (zoals Roda JC) en tevens een hoger IR- en ZIR gemiddelde hebben. In onderstaande tabel staat beschreven hoeveel meter een team als AZ maakt wanneer het tegen een goed elftal speelt (Ajax) en hoeveel meter een AZ maakt als het tegen een minder goed elftal speelt (Roda JC). De gemiddeldes zijn met een standaardafwijking; dat betekent dat er een aantal meter van afgeweken kan worden. Dit is het getal achter de ‘±’.

Zoals je ziet zal een team als AZ lager scoren op de drie onderdelen (TA, IR, ZIR) wanneer het tegen Roda JC speelt dan wanneer het tegen Ajax speelt. Dit kan betekenen dat men tegen Roda JC minder inzet hoeft te verrichten of dat het vanzelf op de automatische piloot gaat spelen wanneer het bijvoorbeeld al vroeg in de wedstrijd op voorsprong komt. Dit in tegenstelling tot Ajax, dat op zijn beurt meer energie in de wedstrijd zal stoppen om het initiatief te pakken en AZ ook in een hogere versnelling moet spelen.

Effect van de eerste helft op de tweede helft

Zoals verwacht blijkt dat spelers die in de eerste helft hoog scoren op TA, IR en ZIR significant lager op deze onderdelen scoren in de tweede helft. Maar, spelers die in de eerste helft lager scoren op TA, IR en ZIR houden dit niveau wel constant vast en blijven in de tweede helft op hetzelfde niveau zitten. Dit kun je mooi zien in de grafieken. De linker lijn in de grafieken staat voor de eerste helft en de rechter lijn staat vanzelfsprekend voor de tweede helft. De zwarte puntjes staan voor spelers die boven de gemiddelde afgelegde afstand zitten, de witte puntjes staan voor spelers die onder de gemiddelde afgelegde afstand zitten.

                Zeer Intensief Rennen (ZIR):

test  

                       Intensief Rennen (IR):

      

                         Totale Afstand (TA):  


 

Je ziet dat een ploeg die weinig druk zet dit ook vol kan houden in de tweede helft. Als de ploeg als AZ dan in de eerste helft ook nog heeft weten te domineren, dan weet je voldoende; AZ is de bovenliggende partij en maakt de meeste kans om de wedstrijd te winnen. Hier kun je je voordeel mee doen wanneer je live aan het wedden bent.

Begin van het seizoen en einde van het seizoen

Opvallend genoeg blijkt dat spelers aan het einde van het seizoen hoger scoren op TA, IR en ZIR dan aan het begin van het seizoen. Sterker nog, het loopt steeds verder op. Je zou denken dat het steeds verder terug loopt, maar in plaats daarvan wordt er juist steeds meer inspanning geleverd. Vermoeidheid aan het einde van het seizoen blijkt minder voor te komen, zoals je kunt zien in onderstaande tabel:

Hoe komt het toch dat een ploeg als AZ aan het einde meer inzet kan tonen? Uiteraard kan de coach tactische wijzigingen doorgevoerd hebben. De spelers kunnen meer naar elkaar toegegroeid zijn en dus meer voor elkaar willen knokken of de conditie kan gedurende het seizoen verbeteren. Uiteraard lijkt er tegen het einde van het seizoen altijd meer op het spel te staan dan in het begin, waar misstappen gemakkelijker te corrigeren zijn. Het zijn allemaal redenen die ertoe kunnen leiden dat het team aan het einde van het seizoen meer inspanning levert.

En nu: wedden op AZ

Goed, we weten nu dat AZ tegen een ploeg als Ajax meer inspanning moet leveren dan wanneer het tegen Roda JC speelt, als het tenminste een positief resultaat wil behalen. Als AZ conditioneel zwak is of veel wedstrijden in een korte periode speelt, dan zal AZ het tegen Ajax nog zwaarder hebben dan normaal. Als AZ  in zo’n drukke periode speelt tegen Roda JC zal dit verschil echter enigszins opgeheven worden. AZ kan weliswaar iets minder brengen, maar Roda JC moet alsnog conditioneel een stapje hoger zetten om het AZ echt moeilijk te maken en de wedstrijd dus te winnen. Daarnaast is het wel duidelijk dat geen enkele ploeg het kan volhouden om in de eerste helft én in de tweede helft volop druk te zetten. De ploeg die zijn conditie het beste kan verdelen over de twee helften zal daarom het meeste kans maken op de overwinning.

Tevens maakt het uit of AZ aan het einde van het seizoen of aan het begin van het seizoen tegen Roda JC speelt. Het blijkt een misvatting te zijn dat ploegen aan het einde vermoeider zijn. Aan het einde worden juist meer (intensieve) meters gemaakt dan aan het begin. Dit zou betekenen dat Roda JC beter tegen AZ kan spelen in het begin van het seizoen, dan aan het einde van het seizoen om die lichte ‘edge’ tegen opzichte van AZ te kunnen benutten.

Dit onderstreept dat je in het begin van het seizoen voorzichtiger moet zijn met je weddenschappen. Van de kant van zowel AZ als Roda JC is de conditie lager, wat kan leiden tot meer fouten of juist minder inspanning en dus minder kansen. Als je veel live wedt, let dan op hoeveel druk een tegenstander in de eerste helft zet. Zet Roda JC in de eerste helft veel meer druk op AZ dan omgekeerd en moeten ze daarvoor veel inspanning leveren? Ga dan in de tweede helft lekker op AZ zitten, aangezien AZ over meer kwaliteit beschikt en minder energie hoeft te leveren om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.