• Gratis tips van experts
 • Betrouwbare bookmakers
 • Vele community acties
 • Al een account? Log hier in.

Het grootste verschil tussen de FIFA en de NBA

Het grootse verschil tussen beiden is de zogenaamde ‘salary cap’, dat de NBA handhaaft. De NBA’s salary cap is het maximum geldbedrag wat een NBA team als totaal mag besteden aan het salaris van spelers. Het bedrag van de salary cap verschilt per seizoen en is afhankelijk van de NBA opbrengsten van het voorgaande seizoen. Afgelopen seizoen was de salary cap 63 miljoen dollar, dit betekent dus dat ieder team maar 63 miljoen aan salarissen mag betalen aan de spelers. Je begrijpt natuurlijk dat 63 miljoen voor veel teams te weinig is, daarom zijn er uitzonderingen en de zogenaamde ‘luxury tax’. Voordat we ingaan op de uitzonderingen zal ik de luxury tax uitleggen.

Geschreven door: syndra

Luxury tax level

Het luxury tax level is een mechanisme dat een spendeercontrole (belasting) geeft op teams die te veel uit geven. Dit is handiger uit te leggen met een voorbeeld.

De salary cap in het seizoen 2014-2015 was 63 miljoen dollar, het luxury tax level had een plafond van 77 miljoen. De ruimte tussen de 63 miljoen en de 77 miljoen wordt door de teams opgevuld door uitzonderingen op de salary cap (hier wordt zo dadelijk verder op ingegaan). Teams die boven de 77 miljoen zitten, komen boven de limiet. Hierboven moeten zij een belasting betalen. Hieronder de luxury tax rates van 2013/ 2014:

Luxury Tax Rates NBA 2013-2014

Leuk en aardig dit, maar hoe gaat dit verder in zijn werk?

Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als ons eigen belastingsysteem. Stel dat een team twaalf miljoen dollar over de luxury tax level heen zit, betekent dit dat zij in totaal 21.25 miljoen verschuldigd zijn aan de NBA!

Met repeaters wordt bedoeld dat teams die vaker over het luxury tax level heen zitten meer moeten betalen (herhaling). Voor velen zal 21.25 miljoen dollar al gigantisch veel zijn, maar in het seizoen 2013/ 2014 moesten de Brooklyn Nets maar liefst 90.6 miljoen dollar aan luxury tax betalen!

Uitzonderingen

De belangrijkste en meest voorkomende uitzondering is de zogenaamde ‘Larry Bird Exception’, vernoemd naar de oud-speler van de Boston Celtics. Dit komt er op neer dat spelers die drie achtereenvolgende jaren onder contract hebben gestaan bij een team, behouden kunnen worden en een maximum salaris kunnen ontvangen. Een perfect voorbeeld hiervan is Chris Bosh van de Miami Heat. De Heat hadden geen salarisruimte meer voor Bosh, maar omdat Bosh al langere tijd bij de Heat zat was dit geen probleem.

Er zijn tal van uitzonderingen, waarbij de Larry Bird in principe de belangrijkste is. Hieronder staan álle uitzonderingen op de salary cap:

 • Mid-level exception: een team mag 1x per jaar een speler contracteren voor een specifiek maximum bedrag
 • Bi-annual excepetion: een team mag een free agent contracteren vanaf $1.672 miljoen
 • Rookie exception: een team mag een first-round draftpick altijd een Rookie scale contract geven (een Rookie is een speler die nieuw is in de NBA en voorheen bij een ‘college’ team zat)
 • Larry Bird exception: een team mag een veteraan re-signen tegen max. salaris en max 5 jaar
 • Early Bird exception een team mag een early bird re-signen voor 175% van zijn salaris voor min 2 en max 4 jaar
 • Non-Bird exception: een team mag een non-bird voor max 4 jaar re-signen voor 120% van zijn salaris
 • Minimum Salary Exception: een NBA team mag altijd een speler contracteren voor het minimum salaris
 • Traded Player Exception: een team ontvangt een trade exception als ze een speler met een hoger salaris traden dan dat ze ervoor terugkijken
 • Disabled Player Exception: een team mag een ernstig geblesseerd speler vervangen voor 50% van het salaris van de Mid- level exception
 • Reinstatement: het voormalige team mag een speler die uitgesloten is van de NBA vanwege drugsgebruik re-signen tegen zijn oude salaris.

En de FIFA dan?

De FIFA lijkt in de laatste jaren niets meer goed te kunnen doen. Corruptieschandalen waren vooral de zere plek van de FIFA. Helaas blijft het daar niet bij. De Financial Fair Play regels, die waren opgezet door de FIFA, lijken niet zijn vruchten af te werpen. Clubs als Paris Saint Germain, Manchester City en talloze anderen clubs blijven met de miljoenen smijten en staan zo soms wel tot honderden miljoenen euro’s in het rood. Daarom kun je je afvragen; is een systeem als de NBA niet toepasbaar in het voetbal?

Verder lezen in deze reeks van artikelen?

Dit artikel is het 2e deel van een serie artikelen over wedden op basketbal.

Deel 1: Alles wat je moet weten over de NBA
Deel 3: Wedden op basketbal, hoe gaat dat in zijn werk?

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.