• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Hoe worden odds bepaald?

Hoe bepaalt een bookmaker eigenlijk zijn oorspronkelijke odds? En kun je als je er vroeg bij bent meer value vinden dan wanneer je een uurtje voor de wedstrijd je euro's inzet? Met deze vragen houden we ons in dit artikel bezig.

Door: battes

Vroege odds

Bookmakers die hun odds vroeg op de markt gooien worden 'brave bookies' genoemd. Dit komt omdat zij ook daadwerkelijk als moedige bookmakers gezien worden, want hoe eerder je je odds op de markt bent, hoe scherper je als bookmaker moet zijn. Als je te hoge odds biedt zullen wedders uit alle hoeken en gaten hier als aasgieren bovenop vliegen en voor je het weet heb je een scheve verdeling van de inzet te pakken.

Bookmakers die hun odds vroeg op de markt gooien, hebben een team van specialisten die openingsodds bepalen, de zogeheten 'odd setters'. Deze mensen doen niets anders dan odds bepalen. Het is ten eerste belangrijk om te beseffen dat de odds die zij bepalen niet zozeer gebaseerd zijn op de winstkansen van de teams, maar ook op hoe zij denken dat het grote publiek haar inzet zal gaan verdelen. Dit verschil in denken is extreem belangrijk! Als de bookmaker denkt dat ongeveer 70% van de totale inzet op Arsenal wordt gespeeld, dan zal die odd waarschijnlijk lager zijn dan de daadwerkelijke winstkansen. De odd op Liverpool zal daarom stijgen, zodat meer wedders verleid worden om op Liverpool in te zetten. Op die manier probeert een bookmaker zichzelf te verzekeren van winst. Dit verschil in denken biedt ons als wedders ook juist kansen, want met de juiste informatie en kansberekening kun je hier van profiteren.

Het kan voordelig zijn om er vroeg bij te zijn wanneer de bookmaker net zijn odds bepaald heeft, maar hier kleeft natuurlijk ook een risico aan. In de grafiek op de volgende pagina hebben we de odds van bookmaker Marathonbet van de wedstrijd Arsenal - Liverpool van 14 augustus 2016 vanaf het begin voor je op een rijtje gezet. Liverpool zou deze wedstrijd uiteindelijk met 3-4 winnen.

Odds dalen en stijgen

Zoals je ziet opende de bookmaker op 9 juni, bijna vijf weken van tevoren. De odd van Liverpool werd op liefst 3.80 gezet, en Arsenal kreeg een odd van 2.14. Op dat moment was er nog maar weinig om de odds op te baseren, behalve de statistieken: Liverpool had in de laatste zestien jaar maar één keer bij Arsenal gewonnen.

Na een korte periode steeg de odd van Liverpool, omdat Liverpool Jordan Ibe verkocht en linksback Joe Gomez geblesseerd raakte. Vervolgens gebeurt er lange tijd weinig, maar op 28 juli raakt verdediger Per Mertesacker van Arsenal geblesseerd. De odd van Arsenal stijgt licht en de odd van Liverpool daalt.

Als Liverpool op 31 juli in een oefenwedstrijd AC Milan met 2-0 verslaat en topscorer Jamie Vardy van Leicester City een transfer naar Arsenal afwijst, daalt de odd van Liverpool verder. Arsène Wenger heeft de gewenste spits nog steeds niet binnen en tot overmaat van ramp raken ook spits Olivier Giroud, middenvelder Mesut Ozil en centrale verdediger Laurent Koscielny geblesseerd. De odd van Arsenal stijgt nog verder en als gevolg daarvan daalt de odd van Liverpool.

De odd van Liverpool is gedaald naar 3.30 en voor een overwinning van Arsenal kan je al een odd van 2.35 krijgen, maar het blijft hier niet bij. Ook centrale verdediger Gabriel Paulista raakt op 10 augustus, vier dagen voor de wedstrijd, geblesseerd. Arsenal heeft nu slechts twee fitte centrale verdedigers, te weten Calum Chambers (21 jaar) en Rob Holding (20 jaar). Laatstgenoemde kwam in de tranferperiode over van Bolton Wanderers en heeft nog geen enkele wedstrijd in de Premier League gespeeld. Er zijn nog wel twijfels over Laurent Koscielny; misschien zou hij toch nog kunnen spelen.

Op 13 augustus wordt echter duidelijk dat manager Arsene Wenger van Arsenal maar twee fitte en relatief onervaren centrale verdedigers tot zijn beschikking heeft. Daarmee keldert de odd van Liverpool nog verder en vlak voor de aftrap staat hij op 2.80. Arsenal staat op 2.75 en is zijn favorietenstatus dus kwijt.

De odds van Liverpool en Arsenal zijn door de maand heen naar elkaar toegegroeid. Was het verschil in openingsodds tussen Arsenal (2.14) en Liverpool (3.80) eerst nog 1.66, een paar minuten voor de wedstrijd is dat verschil nog maar 2.80 - 2.75 = 0.05. Liverpool zou het volgens de bookmakers eerst heel moeilijk gaan krijgen, maar de situatie veranderde en de odds moesten aangepast worden.

Een week later moest Liverpool op bezoek bij Burnley, en de wedstrijd tegen Arsenal had enorme invloed op de odds van die wedstrijd, zoals je in de volgende grafiek kunt zien.

In deze grafiek zie je dat de odd van Liverpool direct een enorme daling maakt op het moment dat Liverpool wint bij Arsenal. Hij daalt van 1.86 naar 1.52, puur vanwege het feit dat Liverpool een indrukwekkende en onverwachte overwinning op Arsenal boekt. Voor de bookmakers is dit een leuke wedstrijd geweest, want Burnley won geheel tegen ieders verwachting in met 2-0. En dat met slechts 18% balbezit.

Die uitslag kwam als donderslag bij heldere hemel en de bookmaker had hier een aardige winst kunnen boeken als het de odd op 1.86 had laten staan. Dan hadden namelijk nog veel meer mensen op Liverpool ingezet en dat had de bookmaker dan allemaal aan zijn winst toe kunnen voegen. Maar, na de wedstrijd tegen Arsenal zag de bookmaker ook dat Liverpool veel te goed zou moeten zijn voor Liverpool. De bookmaker zag de bui al hangen en bood daarom lagere odds aan, om het eventuele verlies te kunnen beperken en mensen te verleiden iets meer op Burnley in te zetten. De bookmaker ging er ook van uit dat Liverpool deze wedstrijd relatief gemakkelijk zou winnen.

Iedere staan op zichzelf

Dat gebeurde dus niet, maar de kern van het verhaal is inmiddels wel duidelijk. Odds staan namelijk nooit op zichzelf; achter iedere odd staat een verhaal en iedere odd is eigenlijk een verhaal op zich. Het ‘probleem’ van die verhalen is dat ze nooit objectief zijn. Iedereen, ook de mensen die de odds bepalen voor de bookmakers, hangt zijn eigen subjectieve kijk aan een wedstrijd en bepaalt op basis daarvan de waarschijnlijkheidspercentages. Dat Liverpool op bezoek bij Arsenal wint zorgt voor een oddsdaling bij de wedstrijd tegen Burnley, maar Burnley is weer een compleet andere tegenstander dan Arsenal. En de vorm van de dag laat zich nooit voorspellen.

Wees je er van bewust dat ieder verhaal een andere kant heeft en dat iedere odd beïnvloed wordt door verschillende aspecten. Dat betekent echter niet dat die odds terecht zijn, maar het betekent wél dat jij value kunt vinden!

Reacties

Tof artikel. Leuk om te zien hoe odds na verloop van tijd veranderen.

Geplaatst door richard123 op Dinsdag 11 Oktober 2016 om 09:25
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.