• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Wat heeft de speler aan legalisering online wedden?

Geschreven door: richard123

Online wedden, de cijfers lopen geweldig uiteen. De omvang van de groep gokkers blijkt nauwelijks te schatten. De uitkomsten van verschillende schattingen variëren tussen 242.000 en 437.000 deelnemers. Wat buiten kijf staat is dat de groep stevig vertegenwoordigd is. Het gesteggel over de legalisering van het online gokken treft dus ook de wedder. Wij schrijven een serie artikelen over de legalisering vanuit verschillende invalshoeken. In de tweede editie: wat heeft de internetwedder aan legalisering van het online wedden?

De onderzoeken wijzen uit dat er in Nederland, net als in de meeste landen, een behoorlijk draagvlak is voor het online wedden op voetbal en andere sporten. De Nederlander kan omdat dit een gedoogbeleid betreft, nog niet volledig legaal wedden. Dit heeft gevolgen voor de belastingafdracht, maar ook voor de verslavingszorg. Tevens zal het gokaanbod uitgebreider worden. Het klinkt alsof de wedder er alleen maar beter op zal worden.

Belasting

Op dit moment betaalt de speler geen of weinig belasting doordat de bedrijven elders in Europa zijn gevestigd. Dit komt door de aantrekkelijke belastingpercentages op bijvoorbeeld Malta. Hoewel aanbieden van online kansspelen in Nederland dus nog niet legaal is, wordt het spelen op deze sites gewoonlijk niet bestraft. De overheid komt pas om de hoek kijken wanneer je een prijs boven de 454 euro wilt laten uitbetalen. Na de aangifte betaal je 29% over het gewonnen bedrag aan de overheid. Aangezien de overheid niet alles kan controleren, denken online gokkers gemakkelijk onder de belastingafdracht uit te komen.

Toch is deze inschatting van online spelers lang niet altijd terecht, zegt Rolf Slotboom van ikbenkoa.nl: ‘Zeker online pokerspelers houden rekening met de 454 euro. Iedereen die belasting moet betalen over een prijs of over maandelijkse verdiensten moet hier rekening mee houden.’ Volgens Slotboom kijkt de belastingdienst meer mee dan men soms verwacht: ‘De belastingdienst schrijft zelf pokerspelers aan en vraagt om screennames en vervolgens een belastingaangifte. Er zijn inmiddels een hoop pokerspelers, maar ook sportwedders, die een melding hebben gehad van de belastingdienst. Sterker, zij mogen zelfs vijf jaar teruggaan dus de ‘ontduikers’ kunnen nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.’

Verslavingszorg

Een belangrijk speerpunt van de overheid is dat legalisering meer transparantie op zal leveren op het gebied van het aantal verslaafden in Nederland. Omdat online wedden op sportwedstrijden in Nederland in principe niet legaal is, heeft de overheid weinig met de verslaafden van doen. Ook zijn de cijfers lang niet altijd duidelijk en eensgezind (zie intro). Volgens het Centrum voor Verslavings Onderzoek is 0,3% van de bevolking boven de 16 jaar probleemspeler of al gokverslaafd. Dat zouden er in Nederland ongeveer 40.000 zijn. Bijna het dubbele van dat aantal zal volgens het onderzoek op een riskante manier gokken.

De gokwebsites zullen na legalisering mee gaan betalen aan een fonds om de verslavingszorg te stimuleren. Toch zijn er ook geluiden dat de legalisering juist voor meer verslaving zal zorgen. Roel Kerssemakers van verslavingszorg Jellinek is tegen nu.nl kritisch over de legalisering: ‘Ik verwacht dat het aantal verslaafden zal toenemen, de groep gokkers zal alleen maar uitgebreider worden als ze niet meer de deur uit hoeven om een gokje te wagen.’

De deskundige heeft wel een andere preventieve mogelijkheid om verslaving tegen te gaan: ‘Een systeem waarbij spelers van tevoren aan moeten geven hoe lang ze willen gokken en hoeveel ze willen vergokken. Het werkt confronterend wanneer de speler ziet dat hij meer heeft gegokt dan eigenlijk de bedoeling was. Het zorgt er voor dat men zelf gaat nadenken.’ 

Spelplezier

Een laatste voordeel van legaliseren zou het bevorderen van het spelplezier moeten zijn. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff houdt wat dat betreft vast aan de gedachte: het legale aanbod moet voor de online speler aantrekkelijk genoeg zijn om het illegale aanbod links te laten liggen. Het is dus niet de bedoeling dat er zoveel belasting wordt gevraagd zodat de goksites dat doorberekenen in de winst van de speler. Dit is niet bevorderlijk voor het spelplezier. In het artikel De 5 voordelen van online regulering (ikbenkoa.nl) wordt ook op dit aspect van attractief aanbod ingegaan en op het belang dat na regulering zo min mogelijk aan het huidige spelaanbod verandert. Hetzelfde aanbod dus, dezelfde voorwaarden, maar dan legaal, beschermd en zonder belastingplicht voor de speler. Wat ook het spelplezier bevordert is de hulp die de overheid kan bieden wanneer bedrijven met een vergunning werken. Wanneer het bedrijf failliet gaat, staat de gokker niet voor de lastige procedure om zijn of haar geld terug te krijgen: de overheid zal in dat geval de helpende hand bieden.

Hoogte kansspelbelasting: een heikel punt

Zoals de plannen in dit stuk zijn beschreven, lijkt er voor de gokker zelf weinig aan de hand. Wanneer de legalisering gestalte krijgt, levert dat een aantal voordelen op: het wedden is volledig legaal en er kan belastingvrij gespeeld worden. Daarnaast is er een betere aanpak van de kansspelverslaving. Tot slot kan men van hetzelfde spelaanbod genieten en zijn de winstpercentages hoog. Alle facetten lijken dus aanwezig dat de legalisering van online wedden in Nederland bevorderlijk is voor de speler. Toch is het grootste discussiepunt ook voor de sportwedder en gokker van groot belang: krijgen aanbieders te maken met 20 of 29 procent kansspelbelasting te maken? Dit vanwege het gevaar dat als de belastingdruk voor legale aanbieders te hoog wordt, dit wordt doorberekend aan de speler: hogere rake, lagere uitbetalingspercentages, slechtere bonusvoorwaarden. En als het legale aanbod minder interessant zou worden dan het illegale aanbod, is het niet lastig te voorspellen waar spelers zullen spelen – en zijn de beleidsdoelstellingen mislukt.

Ga naar deel 1: legaal online wedden: hoe denkt de Nederlandse overheid daarover?
Ga naar deel 3: wat hebben bookmakers aan legalisering?
Ga naar deel 4: wondere wereld van wedden in België

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.