• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Wedden op de Davis Cup: voorkom verrassingen!

De Davis Cup is een landen knock-out systeem, waarin spelers hun nationale trots vertegenwoordigen. Aan het einde van het jaar wordt een land gekroond tot het beste team van dat jaar. Een land selecteert vier spelers die het - in een best of vijf matches - opnemen tegen vier spelers van een ander land. De wedstrijden worden standaard gespeeld van vrijdag t/m zondag om zo een winnaar te bepalen.

Geschreven door: timbarrett

De Davis cup is een landentoernooi waarvoor alleen mannelijke spelers kunnen worden geselecteerd door de bondscoach. De vrouwen hebben een eigen toernooi genaamd de FED Cup, maar meer hierover later in dit artikel. 

5 wedstrijden, 4 enkels en 1 dubbel

De wedstrijdrondes zijn standaard op deze manier ingedeeld:
Wedstrijd 1: Single partij
Wedstrijd 2: Single partij
Wedstrijd 3: Dubbel partij
Wedstrijd 4: Single Partij
Wedstrijd 5: Single Partij

Elke wedstrijd, ook de dubbelpartij, betreft een best of vijf sets, met twee games verschil in de laatste set. Een speler die een single wedstrijd in Ronde 1 heeft gespeeld mag ook een single wedstrijd in Ronde 4 of 5 spelen. Het is alleen niet toegestaan dat dezelfde speler zowel Ronde 1 als Ronde 2 speelt. Ook is het niet toegestaan dat dezelfde speler zowel ronde 4 als ronde 5 speelt.

Het land dat 3 wedstrijden wint is de winnaar en gaat door naar de volgende ronde. De volgende ronde wordt standaard een paar maanden later gespeeld. De finale vindt meestal plaats in de maand november.

Davis Cup World Group

De World Group is waar het allemaal om draait. Dit is de hoogste groep/divisie van de beste zestien landen, zij strijden om de eindtitel in november. Zit het land niet bij de zestien beste landen dan maken ze altijd kans om te promoveren naar deze groep. Ook is het echter mogelijk om te degraderen naar een lagere divisie.  De wedstrijden van de lagere groepen worden meestal in hetzelfde weekend gespeeld waarin ook de World Group wedstrijden op het programma staan.

Promotie en degradatie

Zoals hierboven genoemd kunnen landen promoveren/degraderen naar een bepaalde groep. Deze groepen zijn ingedeeld in vier groepen en deze vier groepen zijn ook weer verdeeld  in verschillende wereldgroepen. Europa en Afrika zitten samen in een groep.

Een overzicht van de groepen:

Groep 1
Groep 1 Europa/Afrika
Groep 1 Amerika
Groep 1 Azië/Oceanië

Groep 2
Groep 2 Europa/Afrika
Groep 2 Amerika
Groep 2 Azië/Oceanië

Groep 3
Groep 3 Europa
Groep 3 Afrika
Groep 3 Amerika
Groep 3 Azië/Oceanië

Groep 4

Groep 4 Azië/Oceanië

Om het promotie/degradatie systeem beter uit te leggen, hebben we een voorbeeld van Groep 1 Europa/Afrika erbij gepakt. 

Promotie en degradatie in de Davis Cup

Degraderen naar groep 2 is een optie

Op de screenshot is te zien dat er in de eerste ronde een wedstrijd is gespeeld tussen Rusland en Denemarken, laatstgenoemde land heeft verloren. Omdat ze in de eerste ronde hebben verloren degraderen ze volgend jaar naar groep 2.  In de tweede ronde kan er geen degradatie plaatsvinden, dus als Rusland in de tweede ronde verliest dan blijven ze volgend jaar gewoon in groep 1.

Ook als in groep 2 een land in de eerste ronde verliest, degradeert het naar een lagere groep.

Promoveren naar groep 1, de wereldgroep

Als Rusland ook de tweede ronde weet te winnen dan komt het in de zogeheten World Group Playoffs terecht, waarin het land het gaat opnemen tegen de verliezer van de eerste ronde van de World Group. Mochten ze deze winnen dan promoveren ze naar de World Group.

Nederland zat in 2014 in de World Group en verloor de eerste ronde. Kroatië zat op dat moment in groep 1 en won de eerste twee rondes waardoor zij vanuit groep 1 mochten deelnemen aan de World Group Playoffs. Nederland lootte Kroatië in deze Playoffs en verloor de wedstrijd. Kroatië is daardoor gepromoveerd naar de World Group, terwijl Nederland degradeerde naar groep 1.

Voor groep 2 geldt dat je 3 rondes moet winnen om te promoveren. Voor groep 3 en groep 4 geldt een poule en knock-out fase om te promoveren naar een hogere groep.

Waar worden de wedstrijden gespeeld?

Het thuis spelende team mag in eigen land kiezen waar de wedstrijden gespeeld gaan worden, hiermee hebben ze het extra voordeel dat ze hun favoriete baansoort kunnen bepalen en dat ze het juichende thuispubliek achter zich hebben staan.

Het thuisvoordeel wordt bepaald aan de hand van de vorige ontmoeting. Stel dat Frankrijk - Groot Brittannië ooit eerder tegen elkaar hebben gespeeld en de laatste ontmoeting was in Frankrijk dan is de volgende ontmoeting automatisch in Groot Brittannië.

Mochten landen nog nooit tegen elkaar hebben gespeeld dan wordt er tussen de landen geloot voor het thuisvoordeel. Als beide landen in de toekomst weer tegen elkaar spelen, krijgt het andere land dan het thuisvoordeel.

FED CUP, de vrouwelijke variant van de Davis Cup

De vrouwen hebben een vergelijkbaar toernooi met bijna dezelfde regels, genaamd de FED Cup. Bij de vrouwen gaat het alleen om een best of drie sets met twee games verschil in de laatste set.

Een ander verschil is dat het groepen systeem iets anders in elkaar zit. De vrouwen hebben namelijk twee World Groups, genaamd World Group 1 en World Group 2. Onder World Group 2 zijn er nog lagere groepen die kunnen promoveren/degraderen, net als bij de mannen.

De winnaars van World Group 2 nemen het in de playoffs op tegen de verliezers uit de eerste ronde van World Group 1. In deze wedstrijd wordt bepaald of het land van World Group 2 promoveert naar de eerste World Group of dat het in dezelfde groep blijft.

Weddenschappen plaatsen op de Davis Cup? Doe je research!

Buiten het wedden op individuele wedstrijden kan je bij de meeste bookmakers ook kiezen welke head to head landen er doorgaan. Doe van te voren een goede research welke spelers er voor het land meedoen in deze bepaalde ronde zodat je gemakkelijker een winnaar kunt kiezen. Verder kan je bij de meeste bookmakers kiezen welke land het toernooi gaat winnen, maar nogmaals let goed op wie het land vertegenwoordigen en pak bij voorkeur een land met meerdere topspelers.

Voorbeeld 1:
Zwitserland was in 2014 vertegenwoordigd met Roger Federer en Stan Warwrinka, waarmee ze het toernooi wisten te winnen. In 2015 besloten beide heren niet meer mee te doen, met als resultaat een vroege uitschakeling in de eerste ronde. Dat ze beiden niet meer meededen hadden ze ruim van te voren al bekend gemaakt. Dan is het niet slim om Zwitserland prematch als toernooiwinnaar te kiezen.

Voorbeeld 2:
In 2015 deed in de eerste ronde Novak Djokovic mee voor Servië, maar in de kwartfinale doet hij niet mee en dat kan ze mogelijk twee single winst partijen kosten. Tegen een topland kan dit meteen een uitschakeling van het toernooi betekenen, omdat Servië buiten Djokovic geen echte top spelers herbergt.

Een topspeler kan ook geblesseerd raken dus als je van plan bent om prematch een land als toernooi winnaar te kiezen dan kan je het beste voor een land gaan met vele top spelers ,waarvan er zelfs een of twee geblesseerd mogen raken. Doe van te voren altijd research of spelers dat jaar ook daadwerkelijk voor de Davis Cup willen gaan spelen. Zo voorkom je vervelende verrassingen..

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.