• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Wedden op tennis: Waar moet je op letten bij tenniswedstrijden?

Tennis is een populaire sport waar wekelijks een aantal toernooien van start gaan en waar dagelijks wel een leuke wedstrijd van te vinden is. Een sport waar veel op gewed wordt, maar waar moet je nou op letten bij het wedden op tennis?

Geschreven door: timbarrett

Wie is er in vorm?

In tegenstelling tot voetbal en andere teamsporten heb je bij een individuele sport als tennis geen teamgenoten die wedstrijden voor je uit het vuur slepen als het een periode wat minder gaat. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de vorm/prestaties van de laatste wedstrijden en toernooien van deze speler.

Nog een extra tip: spelers die spelen in eigen land zijn vaak extra gemotiveerd.

Op welke ondergrond wordt er gespeeld?

Niet alleen de vorm maar ook de ondergrond/baansoort speelt bij tennis een crusiale rol. In tennis zijn er verschillende baansoorten. De populairste ondergronden zijn gravel, hardcourt en (kunst)gras. Het type ondergrond bepaalt het gedrag van de bal, waaronder de snelheid en het stuitergedrag. Iedere speler heeft dan ook een favoriete ondergrond waarop hij of zij graag speelt. Kijk dus goed naar de baanprestaties van de speler want mogelijk verliest de speler redelijk veel op het gravel, maar is hij of zij juist heer en meester op gras.

Op welke ondergrond wordt er gespeeld?

Hoe ziet het schema eruit? 

Tennissers vliegen vaak de hele wereld over. Het komt regelmatig voor dat de speler op zondag een zware wedstrijd heeft gehad en de volgende dag in een ander land de eerste ronde van een toernooi speelt. Dan is het verstandig om deze wedstrijd te laten liggen. Jetlag en een slechte nachtrust kunnen een behoorlijke stempel drukken op het spel.

Leer de spelers kennen 

Met alleen de vorm en favoriete ondergrond ben je er nog niet.  Je zult je moeten verdiepen in de goede én slechte eigenschappen van een speler. Hoe is bijvoorbeeld de eerste opslag? Hoe is de tweede opslag en maakt de speler over het algemeen weinig onnodige fouten? Met alleen een fantastische eerste opslag kan de speler al een aardig eind komen, maar de combinatie met een goede tweede service en weinig onnodige fouten is vaak doorslaggevend.

Mocht je veel tennis (gaan) volgen dan leer je met de tijd de spelers kennen en wordt het een stuk eenvoudiger om te beoordelen of ze een goede kans maken tegen een bepaalde tegenstander. Verwacht je dat de speler makkelijk wint maar is de notering te laag omdat de bookmakers dezelfde mening delen, dan kan je overwegen om een - handicap lijn te nemen. Is de speler niet de favoriet maar denk je dat de speler toch een goede kans maakt dan kan het interessant zijn om de + handicap te nemen. 

Over/Under Games

Staan er twee service kanonnen tegenover elkaar dan is het interessant om te gaan wedden op de over lijn van een wedstrijd. Spelers met een fantastische eerste opslag zijn vaak lastig te breaken en houden veel van hun eigen opslaggames. De over 19,5 / 20,5 / 21,5 / 22.5 zijn vaak interessant om te pakken, met name bij het mannen tennis.

In het vrouwentennis vinden er in de wedstrijden veel breaks plaats waardoor er regelmatig een groot verschil ontstaat in de scores. Het beste is om de over lijn in het vrouwentennis te laten liggen - tenzij je er zeker van bent dat het een over wordt.

Op welk niveau wordt er gespeeld?

Praten we over de echte top van het professioneel tennis dan praten we over het ATP (het mannentennis) en het WTA (het vrouwentennis), maar naast deze toernooien heb je ook de ITF toernooien waarbij het niveau een stuk lager ligt, het zogeheten challengers niveau.

De ITF wedstrijden raad ik af om te spelen aangezien deze wedstrijden zeer wisselvallig, onvoorspelbaar en soms zelfs ongeloofwaardig zijn. Bookmakers geven meestal wel aan of het om een ITF of ATP/WTA wedstrijd gaat.

Wawrinka vs Federer

Best of zoveel sets: verschil tussen mannen én vrouwen

In tennis heb je de wedstrijd gewonnen als je de eerste twee sets wint (een best of drie setter), maar in het mannentennis zijn er uitzonderingen tijdens de vier grandslamtoernooien, hier win je pas nadat je de drie sets hebt gewonnen (een best of vijf setter). Mocht het tot een vijfde en beslissende set aankomen dan kan er geen tie break meer voorkomen en dient er een winnaar te komen met twee games verschil. Ook bij de Davis Cup (Het landen toernooi voor mannen) geldt de best of vijf sets regeling.

In het vrouwentennis spelen ze altijd een best of drie setter en geldt net als bij de mannen een twee games verschil regeling in de laatste en beslissende set van een grandslam toernooi. Hou hier met het wedden dus rekening mee.

De 4 grootste tennis toernooien: Grand Slams

Tennis kent vier grote toernooien, de Grandslamtoernooien. 

Australian Open

Baan: Hardcourt
Wanneer: Wordt jaarlijks gespeeld in januari/februari

Roland Garros (French Open)

Baan: Gravel
Wanneer: Wordt jaarlijks gespeeld in mei/juni

Wimbledon

Baan: Gras
Wanneer: Wordt jaarlijks gespeeld in juni/juli

US Open

Baan: Hardcourt
Wanneer: Wordt jaarlijks gespeeld in augustus/september.

Reacties

Bij de US-Open wordt in de 5e set bij een stand van 6-6 wel een tiebreak gespeeld.

Geplaatst door ramires op Donderdag 16 Juli 2015 om 13:29
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.