• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Wedden op wielrennen: waar moet je op letten bij wielerwedstrijden?

Geschreven door: Futre

Wedden op wielrennen: waar moet je op letten bij wielerwedstrijden?

De meeste mensen die op sportwedstrijden wedden, houden het niet alleen bij voetbal. Ook andere sporten zijn populair. In dit artikel bespreken we één van de kleinere sportmarkten, namelijk die van het wielrennen. Voor ons punters is hier regelmatig value te vinden door de zogenaamde ‘informatie-voorsprong’ op de bookmakers. In dit artikel bespreken we de grondbeginselen van het wedden op wielrennen.

Lucratieve business?

Het wedden op wielrennen is een veel kleinere markt dan bijvoorbeeld het voetbal of de grote Amerikaanse sporten. Dit heeft zowel positieve als negatieve gevolgen voor ons punters. De limieten liggen, ook bij de Asian bookmakers, veel lager dan bij andere sporten. Ook zijn bookmakers die vaak goede odds hebben, zoals Bet365 en Paddypower niet beschikbaar voor Nederlanders en Belgen. Als je echt een high-roller bent is het wedden op wielrennen wellicht niet de moeite waard, maar voor de gemiddelde speler kan het zeker wel lucratief zijn.

Degenen die wel eens een tipper gevolgd hebben, of zelf hun resultaten precies bijhouden in een excel –sheet, weten hoe moeilijk het is om een ROI te behalen dat boven de 110% ligt. De meeste tippers op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, zijn al blij als ze een ROI van +/- 107% kunnen overleggen. In het wedden op wielrennen is het voor een punter met kennis van zaken echter wel degelijk mogelijk om hogere returns te behalen. Als je het wielrennen niet zo intensief volgt zul je vooral de Tour de France en misschien de voorjaarsklassiekers kennen. Toch zijn er, op twee á drie maanden na in de winter, het hele jaar door interessante koersen. Niet alle bookmakers hebben alle wedstrijden, maar als je bij alle bekende bookmakers een account hebt, kun je eigenlijk altijd wel je bets plaatsen.

Head-to-head bets versus to win bets

In de markt zijn er twee soorten bets die het belangrijkste zijn; de zogenaamde head-to-heads (h2h) en de eenvoudige ‘to win’. –markt. Die laatste houdt - zoals te verwachten - in dat je inzet op wie de etappe, of het algemeen klassement zal gaan winnen, terwijl de h2h een bet is die in je winnend afsluit als de renner waar jij op gebet hebt in de rangschikking hoger eindigt dan zijn opponent in de h2h.

Each way bet

Een interessante variant op de gewone ‘to win’ bet, is de each way (e/w)-bet. Oorspronkelijk afkomstig uit de paardenraces, houdt deze bet-variant in dat je inleg 50/50 verdeeld wordt tussen ‘to win’ en een podiumplaats. Dit kan vooral interessant zijn als je op hogere odds bet. Als een wielrenner backt die bij voorbeeld @61 staat om te winnen onverhoopt als 2e of 3e eindigt, ontvang je toch een leuke winst.

Waar dien je zoal op te letten als je een bet op een wielerkoers plaatst?

Zoals in alle sporten waar je op inzet, is kennis natuurlijk het allerbelangrijkste. Het alleen maar inzetten op een grote naam, zonder dat je value ziet, of überhaupt in kunt schatten of de odds goed of fout staan, is vragen om problemen. Aan de andere kant is er heel veel value te behalen als je de sport wel intensief volgt. Veel bookmakers hebben lang niet zoveel verstand van wielrennen als van voetbal of andere grote sporten. Een trucje dat veel wedkantoren toepassen, is het volgen van winnende betters op wielrennen, van wie ze de limiet beperken. Als er fors wordt ingezet op een bepaalde renner, kunnen de bookmakers vervolgens de odds verlagen. Je weet dat je een hele succesvolle punter bent als bookmakers besluiten om je account te sluiten. Hoe vervelend dat ook is, ergens is het ook een mooi compliment.

Lees je goed in!

Een belangrijke manier om je te verdiepen in potentiële bets is door voorbeschouwingen te lezen. Op internet zijn vrij veel goede, voornamelijk in het Engels geschreven, previews te vinden waar je je voordeel mee kunt doen. Ook op de officiële twitteraccounts en de sites van de wielerploegen zelf, is vaak een schat aan informatie te vinden over de plannen van de ploegen voor de aanstaande koers en de fitheid van de verschillende renners. Dat laatste kan zeer interessant zijn voor je h2h bets. Als je leest dat een bepaalde renner nog niet helemaal fit is, of de komende koers gebruikt als voorbereiding en dus waarschijnlijk niet al te hoog in de uitslag zal eindigen, is dit belangrijke kennis voor een te plaatsen h2h. Hier behalen de meeste punters winst op in de h2h markt. Als je de koers live volgt kun je ook een hoop leren. Misschien zag je een renner tijdens een beklimming al heel vroeg lossen, terwijl hij dit normaal gesproken niet doet. De volgende dag staat hij in een h2h met een aantrekkelijke quotering voor zijn opponent. Dit is denk ik het meest interessante aan het wedden op wielrennen. Een voetbalteam zal een wedstrijd niet zo snel laten lopen, maar een individuele wielrenner kan er in een etappekoers die drie weken duurt, best voor kiezen om een dag zichzelf te sparen om de volgende dag een gooi te doen naar een etappezege.

Wedden op de Giro d'Italia

Inzetten op de ritwinnaar?

Als je op de ritwinnaar wilt inzetten zijn er eveneens een hoop zaken om rekening mee te houden. Vooral daarom is het gevaarlijk om hier op in te zetten als de odds onder de @2,50 liggen. Vaak is dit het geval als er door de bookmakers een massasprint wordt verwacht en er een grote favoriet meerijdt. Zelf houden we deze waarde als minimum aan; komen de odds beneden dit punt te liggen, dan zet ik hier op in. Uitzondering hierop is misschien een tijdrit, als het verloop van de koers meestal voorspelbaarder is.

Zet live in op favorieten

Als je op favorieten voor een etappe wilt inzetten, voornamelijk in de zwaardere ritten, is het sowieso handiger om dit live te doen. Bijna altijd ontsnapt er aan het begin van de koers een groep met kwalitatief mindere renners, waarvan het de vraag is of ze nog voor de streep worden teruggepakt. De bookmakers verhogen dan vaak in–play de odds, hoger dan dat ze voor aanvang van de koers stonden, voor de favorieten die nog in het peloton rijden.

Let op het koersscenario

Het wedden op ritwinst is vooral interessant als de odds hoger zijn. Er zijn duizend-en-één zaken waar je op moet letten, maar als stelregel kun je aanhouden; dat hoe meer teams en favorieten baat hebben bij een bepaald koersscenario, dus voornamelijk op de meer prestigieuze koersen, hoe beter het is om in te zetten op een ritwinnaar. Zelf zet ik voornamelijk in op ritwinst als de odds zo tussen de @5 en de @20 staan. Alles daaronder heeft vaak geen value omdat er in een koers van alles kan gebeuren om je bet verliezend te maken, alles daarboven heeft vaak een element van gokken in zich. Weer, een uitzondering zijn etappes in grote rondes, als je inzet op een potentiële ontsnapping die het tot het einde volhoudt. Het inzetten op de ritwinnaar is iets wat ik voornamelijk doe in de eendagswestrijden, de voorjaarsklassiekers, als je er zeker van kunt zijn dat de favorieten erop gebrand zijn om in de finale van de koers voorin te zitten en willen meestrijden op de zege.

Gokken op de winnaar van de etappe?

Houd je bets bij in een excel-sheet!

Als je vooral voor de hogere odds gaat zijn losing streaks natuurlijk onvermijdelijk. Mensen die op paardenraces wedden bijvoorbeeld, weten hier ook alles van. Daarom is het belangrijk je bets bij te houden in een excel-sheet, om zo precies te kunnen tracken hoe je ervoor staat. Er zijn nog veel meer zaken te melden als het gaat om het wedden op wielrenkoersen, maar dit zijn zo de eerste punten die je in je achterhoofd zou moeten houden als je er voor kiest om deze markt te gaan verkennen.

Reacties

Mooi artikel! Ben het grotendeels met je eens.

Geplaatst door swannabe op Donderdag 21 Mei 2015 om 17:34
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.