• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Weddenschap als broedplaats voor fixers?

Niet alle bookmakers hebben hetzelfde aanbod aan weddenschappen. Sommige bookmakers kiezen daar zelf voor, maar in andere gevallen wordt het ook nog wel eens opgedragen door het land waar de wedstrijd gespeeld wordt. Althans, door de bestuurlijke machten in dat land. Een prima voorbeeld daarvan is België. In een hoop competities kun je inzetten op aantal kaarten, wie er een kaart ontvangt en of er een rode kaart in de wedstrijd gegeven wordt. De Belgen hebben daar een andere mening over. In Nederland deelt men die mening, maar wordt het nog niet altijd toegepast. Waarom zijn deze restricties er en wat houdt het precies in?

Geschreven door: richard123

Nog twee speelronden te gaan en een aantal spelers in België staan op scherp. Om met een schone lei de Play-Offs te starten, is het handig om een gele kaart te pakken. De vijfde gele kaart levert een schorsing op en zeker de clubs die al een plekje in de Play-Offs hebben bemachtigd, loeren op de gele kaarten ranking. De clubs hebben liever dat ze een speler missen in een nietszeggend duel, dan dat ze met vier gele kaarten de Play-Offs binnen wandelen. Het zorgt er voor dat spelers bewust een gele kaart pakken en dus uiteindelijk blanco strafblad zijn.

Het zorgt voor kolderieke momenten. Wie herinnert zich Ajax - Real Madrid nog in 2010? José Mourinho denkt een slimme truc uit te halen. Sergio Ramos en Xabi Alonso staan op scherp en bij een rode kaart na twee gele prenten, zijn ze de laatste wedstrijd tegen Auxerre geschorst. Ramos en Alonso rekken vervolgens op een overdreven manier tijd waardoor zij de tweede gele kaart mogen noteren. Achteraf werden alle betrokkenen beboet.

Wat is de link met het wedden? De bookmakers bieden weddenschappen aan waarin de punter kan voorspellen of een bepaalde speler een gele kaart krijgt. Deze weddenschappen hebben vaak een hoge odd omdat ze lastig te voorspellen zijn. Tenminste, normaal gesproken is het moeilijk vooraf te bepalen wie een gele kaart krijgt. Zelfs de grootste schoppers stappen met regelmaat zonder geïncasseerde kaart van het veld. De truc van Mourinho komt vaker voor en wanneer je daar lucht van hebt gekregen, is het interessant om een gokje te wagen bij de bookie.

In België is men van mening dat dit soort weddenschappen te beïnvloedbaar zijn en daardoor geen eerlijke strijd. Ondanks dat het inzetten op dergelijke weddenschappen wel een amusementswaarde heeft, vinden verschillende overheden dat dit niet in de hand te houden is. Het voorbeeld van de Play-Offs in België is een reden om dat aan te pakken. Destijds waren de bookmakers niet op de hoogte en zag Unibet zich genoodzaakt om zelfs weddenschappen te schrappen. Dennis Mariën van Unibet zei destijds tegen Het Laatste Nieuws: ‘We zagen dat er ongewoon veel geld op deze weddenschappen werd ingezet en daardoor gingen de alarmbellen af. Normaal gesproken gaat er niet veel geld gemoeid met deze weddenschappen, omdat het risico hoog is.’

In Nederland wordt nog een ander belangrijk punt genoemd. De KNVB heeft op uitnodiging van de Tweede Kamer meegedacht aan de legalisering die er vroeg of laat gaat komen. Competitiebaas Gijs de Jong opperde dat er een verbod moet komen op weddenschappen omtrent kaarten, hoekschoppen en ingooien: ‘Het aanbod van de bookmakers moet attractief zijn, maar wij zijn van mening dat dat niet kan via makkelijk beïnvloedbare aspecten.’ Daarnaast wil de KNVB dat er niet gegokt kan worden op kwetsbare competities.

Beide punten zijn interessant voor matchfixers. Wanneer een weddenschap makkelijk te sturen is, is dat voor de fixer altijd gunstig. Datzelfde geldt voor de competities op lager niveau. Er wordt minder verdiend en dus zullen spelers eerder oren hebben naar een extra verdienste. Een gele kaart pakken is makkelijker dan een eigen doelpunt maken. Een corner of ingooi weggeven is wat dat betreft helemaal makkelijk te sturen. Een combinatie van een lagere competitie en een beïnvloedbare weddenschap zie je niet zo veel. De bookmakers bieden deze weddenschappen lang niet altijd aan, zeker niet wanneer je steeds verder naar beneden kijkt.

In Nederland zal er dus na de legalisering na alle waarschijnlijkheid geen ruimte meer zijn voor het wedden op bijvoorbeeld gele kaarten. De bookmakers zullen wellicht niet akkoord gaan met een verbod op weddenschappen omtrent hoekschoppen en ingooien. Jammer van de verloren amusementswaarde, maar zoals de Belgen en de KNVB de situatie schetsen is deze maatregel zeker eentje om begrip voor te hebben.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.