Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Terugblik op de Engelse Premier League 2015-2016

Wat een heerlijk seizoen is het weer geweest in de Premier League. Het geld vloeit er rijkelijk, maar dit seizoen is bewezen dat je relatief weinig geld nodig hebt om succes te boeken. Leicester City voltooide zijn sprookjesseizoen en kroonde zich tot kampioen van Engeland, terwijl Louis van Gaal zijn Manchester United slechts naar de vijfde plaats heeft weten te loodsen. En hoe zit het met de rest van de clubs? Wie konden verrassen en wie vielen tegen, maar bovenal: hoe is het onze seizoenweddenschappen vergaan?


De titelrace

De titelrace van het seizoen 2015-2016 is er één om nooit te vergeten. Leicester City pakte nog nooit in zijn clubgeschiedenis een hoofdprijs en stond aan het begin van dit seizoen bij de favorieten om te degraderen. Leicester begon het seizoen echter uitstekend en slaagde er in om mondjesmaat de Premier League te toppen. Leicester zou zijn terugslag nog wel krijgen, zo klonk het. Maar waar concurrenten punten lieten liggen bleef Leicester juist constant punten pakken. Alleen Tottenham kon Leicester nog enigszins bijbenen, maar moest twee wedstrijden voor het einde toch opgeven. Leicester pakte de dikverdiende titel en pakte daarnaast was Jamie Vardy Player of the Season en werd Riyad Mahrez door zijn collega's verkozen als Players' Player of the Year. Met vier spelers in het PFA Team of the Year was Leicester eveneens hofleverancier.


De revelaties van het seizoen

De grootste revelatie hebben we met Leicester natuurlijk al te pakken, maar er zijn nog meer ploegen die gepast lof verdienen. Allereerst Tottenham Hotspur. Volgens vele analisten en critici speelde Tottenham dit jaar het leukste voetbal van de Premier League. Daar is weinig aan gelogen; Mauricio Pochettino slaagde er eindelijk in zijn stempel echt op de ploeg te drukken en liet zijn ploeg op balbezit, maar wel zeer aanvallend voetballen. Dat leverde Tottenham uiteindelijk de derde plaats en dus Champions League voetbal op, een ongekend knappe prestatie. Daarnaast deed Tottenham lang mee om de titel, maar het 1-1 gelijkspel bij Chelsea zorgde ervoor dat Tottenham uitgeschakeld werd in de titelrace. De laatste paar wedstrijden zakte het helemaal in, maar dat mag niets afdoen aan de knappe prestatie van Tottenham. Een ploeg om volgend jaar in de gaten te houden!


Een andere revelatie is West Ham United, dat uiteindelijk als nummer zeven eindigde. Als Manchester United de FA Cup wint, zal West Ham zich nog kwalificeren voor de Europa League. West Ham was echter lang in de race om de Champions League plaatsen, maar had uiteindelijk toch een net te korte adem. West Ham stond dit seizoen bekend als een echte reuzendoder, een ploeg die vooral van de grote jongens wist te winnen. Tegen 'de kleintjes' werd opvallend vaak puntverlies geleden. Als West Ham daar wat sterker in was geweest had het absoluut bij de eerste vier kunnen eindigen. Hoe dan ook, West Ham maakte dit seizoen indruk met sterk, aanvallend voetbal en gerichte aankopen die het team aantoonbaar sterker hebben gemaakt. Dimitri Payet is een speler die dan meteen in het oog schiet, maar ook Angelo Ogbonna, Manuel Lanzini en Michail Antonio hebben een uitstekend seizoen gedraaid. Om nog maar te zwijgen over Slaven Bilic, de Kroatische eindverantwoordelijke die zijn ploeg tot ongekende hoogtes heeft kunnen stuwen.


Een eervolle vermelding moet er natuurlijk ook zijn voor Southampton. Ronald Koeman staat in de belangstelling van vele grote ploegen. Zo wordt Arsenal in de wandelgangen genoemd en ook Everton (op dit moment niet een grotere ploeg dan Southampton natuurlijk) zou een behoorlijk budget gereserveerd hebben om de succescoach van Southampton aan te trekken. Dat Southampton tot een zesde plek en sterk voetbal in staat was wisten we natuurlijk al, maar dat ze het twee seizoenen op rij konden flikken hadden maar weinigen verwacht. En dat verdient zeker lof!


De tegenvallers van het seizoen

De tegenvallers van het seizoen? Met Leicester als kampioen, zonder afbreuk te doen aan de schitterende en verdiende prestatie van Leicester, kun je wel zeggen dat alle topploegen het hebben laten liggen. Om te beginnen met Arsenal; Arsenal eindigde uiteindelijk als tweede, nog boven Tottenham Hotspur. Daar waren The Gunners uiteindelijk tevreden mee, maar Arsenal heeft dit seizoen wéér niet constant kunnen presteren. Te vaak leek het erop alsof Arsenal maar wat deed, en veel fans hopen dat Arsène Wenger nu ruim baan maakt voor een frisse wind.


Ook Manchester City wist maar ternauwernood de vierde plaats veilig te stellen. Sinds de aankondiging van Pep Guardiola als nieuwe coach van City in het seizoen 2016-2017 loopt het voor geen meter. Alleen in de Champions League werd wat succes geboekt; de halve finale werd bereikt. De Capital One Cup werd ook gewonnen, maar City heeft het in de competitie veel te vaak laten liggen en bleek uiteindelijk een team te zijn waar eigenlijk niemand echt bang voor hoefde te zijn.


Manchester United is er nog zo één. In de laatste twee jaar heeft Louis van Gaal 250 miljoen uit kunnen geven (er kwam uiteraard ook veel geld binnen), maar dat heeft niets opgeleverd. Vorig jaar eindigde United op de vierde plaats en werd de Champions League nog gehaald, maar dit jaar eindigde United als vijfde en grijpt het dus naast alles. De FA Cup behoort nog tot de mogelijkheden, maar veel fans zijn het zat. Van Gaal werd uitgejouwd tijdens zijn toespraak na de laatste competitiewedstrijd tegen Bournemouth en de fans zien hem graag vertrekken. Zien we volgend jaar Mourinho aan het roer?


Maar er is slechts één ploeg die de kroon spant: Chelsea. Chelsea stond onder Mourinho zelfs op degraderen en uiteindelijk werd de Portugese succescoach ontslagen. De chemie die er vorig jaar was, was er opeens niet meer. Hazard presteerde niet, Diego Costa scoorde niet meer en ook Fabregas viel te vaak door de mand. Het was moeilijk te geloven dat Chelsea de titelhouder was en er hingen donkere wolken boven Stamford Bridge. Uiteindelijk moest Guus Hiddink het rechttrekken en ondanks het feit dat de Nederlander maar een winstpercentage van iets meer dan 35% had, bracht hij Chelsea toch nog naar de tiende plek. Een schrale troost in een seizoen dat snel vergeten moet worden; op naar volgend jaar!


Een wat minder eervolle vermelding is er ook voor Everton. Everton had dit seizoen de beschikking over een meer dan sterke selectie, maar het lukte niet. Scoren ging nog wel, maar de verdediging... het leverde de ploeg veel fluitconcerten van de eigen fans op. Everton kreeg dit seizoen liefst 55 doelpunten tegen, maar het maakte er ook 59. In het begin van het seizoen speelde Everton zeer goed voetbal, maar sleepte het op de één of andere onverklaarbare wijze de punten niet binnen. In de tweede seizoenshelft was ook het goede voetbal weg en het kostte uiteindelijk Roberto Martinez zijn baan. En daarmee leek de weg geplaveid voor Frank de Boer, die vlak voor het ontslag van Martinez zijn vertrek bij Ajax aankondigde. Eén plus één lijkt twee, maar op dit moment is het nog steeds één...


De getipte seizoensweddenschappen

Nog even kort een terugblik op de getipte weddenschappen. Iedere ploeg heeft een tip meegekregen, maar hoe zijn die tips gegaan? Laten we aan de hand van de ranglijst eens gaan kijken welke ploeg welke tip meekreeg.


1. Leicester City

Tip: Leicester City degradeert @ 4.00

Status:Verloren

Met de billen bloot; Leicester City verbaasde dit seizoen vriend en vijand. Voetbal blijft natuurlijk onvoorspelbaar, maar zo onvoorspelbaar...?

2. Arsenal

Tip: Arsenal top 2 @ 2.40

Status: Gewonnen

Uiteindelijk was Arsenal van de traditionele topteams de beste, maar het had niet veel gescheeld of Arsenal was niet in de top twee geëindigd. Door het in elkaar zakken van Tottenham kon Arsenal de tweede plaats overnemen. De verwachting was dat dit wat overtuigender zou zijn. Een gelukje dus.

3. Tottenham Hotspur

Tip: -

Status: -

Tottenham heeft geen tip meegekregen. Tottenham zat in een transitiefase, misschien dat Tottenham volgend seizoen voort kan bouwen op dit uitstekende seizoen?

4. Manchester City

Tip: Manchester City meest scorende team @ 2.75

Status: Gewonnen

Ondanks het wat tegenvallende seizoen heeft de aanvalspower van Manchester City toch nog uitbetaald. City maakte dit jaar 71 doelpunten in 38 wedstrijden, twee meer dan Tottenham Hotspur en drie meer dan kampioen Leicester City. Aguero blijkt weer superscherp te zijn en had met 24 doelpunten een belangrijke bijdrage, maar ook Kevin De Bruyne en Kelechi Iheanacho hebben laten zien volgend seizoen Manchester City succesvol kunnen laten zijn.

5. Manchester United

Tip: Manchester United kampioen @ 6.00, Manchester United top 3 @ 1.72

Status: Verloren

Helaas... Manchester United viel dit seizoen zwaar tegen en Louis van Gaal heeft ons en de fans niet gelukkig kunnen maken. Achteraf logisch... volgend jaar beter!

6. Southampton

Tip: Southampton eindigt voor Everton @ 1.85

Status: Gewonnen

En met verve! Zoals Southampton overtuigde, zo zakte Everton door het ijs. Ronald Koeman heeft weer bewezen ook in de Premier League een topcoach te zijn.

7. West Ham United

Tip: -

Status: -

West Ham United was een team waar voorafgaand aan het seizoen moeilijk een pijl op te trekken was. Gaan ze voor de Europa League? Had Slaven Bilic andere plannen? De Kroaat had duidelijk andere plannen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, maar dat werd pas gedurende het seizoen duidelijk.

8. Liverpool

Tip: -

Status: -

Ook Liverpool was zo'n ploeg waarvan je niet goed wist wat je er mee moest. Brendan Rodgers had met Liverpool in het voorgaande jaar ook niet kunnen imponeren, en dat was in het begin van het seizoen ook niet het geval. Hij moest snel het veld ruimen en voor hem kwam Klopp in de plaats. Hij deed het niet per se beter, maar inmiddels zijn de 'Klopp-counteren' meer zichtbaar. Volgend jaar staat er misschien wat moois te gebeuren!

9. Stoke City

Tip: Best in Midlands @ 1.85

Status: Verloren

Het succes van Leicester City heeft deze weddenschap doen verliezen. Met West Bromwich Albion en Aston Villa als andere concurrenten was het verzet een stuk minder, maar Leicester eindigde aan kop en was dus ook de beste club uit de Midlands.

10. Chelsea

Tip: Chelsea voor Manchester City @ 1.67, Chelsea minste tegendoelpunten @ 1.85

Status: Verloren

Aan Chelsea moeten we maar niet teveel woorden vuil maken. Chelsea valt dit seizoen behorlijk tegen en kreeg liefst 53 tegendoelpunten. Er moet flink geïnvesteerd worden om [i]The Blues[/] weer op de rit te krijgen.

11. Everton

Tip: -

Status: -

Ook Everton was zo'n ploeg waar je je vingers maar beter niet aan kon branden. Dat bleek terecht. Everton had eerder al een moeizaam seizoen doorgemaakt en ook dit jaar was het niet om over naar huis te schrijven, terwijl de selectie behoorlijk sterk was. Het ontslag van Martinez was het gevolg.

12. Swansea City

Tip: -

Status: -

Swansea stond in de beginfase onderaan en leek op degradatie af te stevenen. Hierop werd Garry Monk ontslagen, waar de voetbalwereld verbolgen op reageerde. De Italiaan Guidolin bewees echter het gelijk van het bestuur en bracht Swansea naar de twaalfde plek. Heel knap gedaan.

13. Watford

Tip: Watford degradeert @ 1.70

Status: Verloren

Watford werd aan het begin van het seizoen ook genoemd als één van de revelaties. Watford presteerde sterk in 2015, maar in 2016 zakte het helemaal in elkaar. Watford wist uiteindelijk nog dertiende eindigen en dat is gewoon erg knap voor een debutant, die op papier één van de zwakkere selecties had. Toch moest Quique Sanchez Flores uiteindelijk vertrekken, wat alles te maken had met het tegenvallende voetbal in 2016.

14. West Bromwich Albion

Tip: WBA voor Leicester City

Status: Verloren

Tja... onder Tony Pulis pakte WBA wel de nodige punten (43), maar voor Leicester City eindigen was moeilijk geworden.

15. Crystal Palace

Tip: Crystal Palace top tien @ 3.00

Status: Verloren

In de eerste seizoenshelft stevende Palace af op een top tien notering. Crystal Palace speelde onder Pardew heel leuk en aanvallend voetbal, wat hen veel punten opleverde. Die eerste seizoenshelft is wat Palace gered heeft, want in de tweede seizoenshelft werd vanuit het niets vrijwel uitsluitend verloren. Enkele blessures gooiden helaas roet in het eten.

16. AFC Bournemouth

Tip: -

Status: -

Als debutant was Bournemouth bij de bookies dé favoriet om te degraderen, maar iedereen wist zo weinig van deze ploeg af. Uiteindelijk wist Bournemouth zich met verve te handhaven.

17. Sunderland

Tip: Sunderland degradeert @ 3.25

Status: Verloren

Sunderland wist ternauwernood het vege lijf te redden. De aanstelling van Sam Allardyce is wat de ploeg gered heeft. Sunderland is wel een ploeg die al heel veel seizoen, keer op keer, tegen degradatie vecht. Het moet toch een keer fout gaan, maar Sunderland heeft het op het nippertje weer gered.

18. Newcastle United

Tip: Newcastle United voor Sunderland @ 1.65, Newcastle top tien @ 4.00

Status: Verloren

Newcastle eindigde net een plekje onder Sunderland, maar belangrijker: Newcastle wist niets goeds te doen met al het geld wat ze hadden. Er is flink geïnvesteerd, maar Newcastle moet alsnog afdalen naar de Championship. Terecht, want Newcastle wist maar in een paar wedstrijden goed te spelen en men heeft te lang gewacht met het ontslag van Steve McClaren; de komst van Rafa Benitez bleek te laat.

19. Norwich City

Tip: Norwich degradeert niet @ 1.73

Status: Verloren

Norwich degradeerde wel, en dat heeft het aan zichzelf te danken. Het scorend vermogen is wat Norwich opgebroken heeft. De defensie was ook niet al te best, maar wist zich in bepaalde wedstrijden best staande te houden. Juist in die wedstrijden liet de aanval het afweten. Een terechte afdaling.

20. Aston Villa

Tip: -

Status: -

Aston Villa heeft geen tip meegekregen. Jammer, want Villa was by far het slechtste team in de Premier League. Slechts 27 doelpunten voor en liefst 76 doelpunten tegen. En dan dat puntentotaal: zeventien (!). De fans hebben zich in de slotfase volledig tegen het team gekeerd en dat heeft de ploeg niet goed gedaan. De bestuurlijke wanorde is nu compleet en het is voor de fans te hopen dat er wat goeds voor terug komt, anders eindigt het niet met degradatie naar de Championship...

Conclusie

De seizoensweddenschappen zijn helaas verliesgevend geweest. Er is vertrouwen in de verkeerde teams geweest. Maar, als er iets is wat we dit seizoen geleerd hebben: met alleen geld koop je geen succes. Ook in de Premier League kunnen ongekende verrassingen voorkomen (of juist in de Premier League, het is maar hoe je het ziet) en volgend jaar krijgen we er met Middlesbrough en Burnley in ieder geval twee historische ploegen bij. Als Sheffield Wednesday in de finale Hull City weet te verslaan, is het feest natuurlijk helemaal compleet. Zo ver is het nog niet, maar we kunnen ons alvast gaan voorbereiden op volgend seizoen. Dat zal, wat betreft seizoensweddenschappen, ongetwijfeld winstgevender zijn. Game on!

0 Vind ik leuk's
Gestart door
Avatar battes
Country flagbattes in 18-05-2016 20:29 Voetbal
in 18-05-2016 20:29 Voetbal
3 reacties
Aanmaakdatum (oplopend)
  • Aanmaakdatum (oplopend)
  • Aanmaakdatum (aflopend)
  • Vind-ik-nuttig (aflopend)
Aanmaakdatum (oplopend)
  • Aanmaakdatum (oplopend)
  • Aanmaakdatum (aflopend)
  • Vind-ik-nuttig (aflopend)
10
  • 10
  • 25
  • 50
battes:
1. Leicester City
Tip: Leicester City degradeert @ 4.00
Status: Verloren
Met de billen bloot; Leicester City verbaasde dit seizoen vriend en vijand. Voetbal blijft natuurlijk onvoorspelbaar, maar zo onvoorspelbaar...?:p (h)
0 Vind ik leuk's
Hier natuurlijk ook niemand rekening mee gehouden.....
(alleen de leicester fans)
0 Vind ik leuk's
jurwieggers:
Hier natuurlijk ook niemand rekening mee gehouden..... (alleen de leicester fans)


En zelfs die niet waarschijnlijk ;)
0 Vind ik leuk's
Hakuna Matatttta.

Neem deel aan het gesprek

Als je al een account hebt, login om te reageren of maak een account aan.