Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kabinet negeert Tweede Kamer en stuurt delegatie naar Qatar

Kabinet negeert Tweede Kamer en stuurt delegatie naar Qatar

WK 2022
19 October 2022
2

Nederland stuurt delegatie naar Qatar

Nederland stuurt toch iemand naar Qatar, ondanks de wens van de Tweede Kamer om dit niet te doen. Minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra heeft dit vanochtend laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoekstra heeft al een aantal pogingen gedaan om de Tweede Kamer te overtuigen van een afvaardiging naar Qatar. Door de oorlog in Oekraïne is Nederland nog afhankelijker geworden van Qatar dan het al was vanwege de toevoer van vloeibaar aardgas. Ook is Qatar een een steunpilaar geweest tijdens de evacuaties van Nederlanders uit Afghanistan. Het zou dus in diplomatiek opzicht niet verstandig zijn om niemand Qatar te sturen.

18+ | Wat kost gokken jou? Stop op tijd | Algemene voorwaarden

Hoekstra positief over veranderingen

De mensenrechten situatie in Qatar gaat volgens Hoekstra de goede kant op. Volgens de minister maakt het land onderwerpen over persvrijheid en gelijke rechten voor vrouwen en lhbtiq+ personen bespreekbaar. D66 en CU zijn fel tegen het sturen van een vertegenwoordiger. “Niks is belangrijker dan mensenrechten”. VVD en CDA denken juist positief over een afvaardiging. Ze vinden dat we het zelf moeten ervaren zodat er een helder beeld is van de daadwerkelijke situatie in het land.

D66 wil disclaimer tijdens WK

D66 wil dat er alleen grote schermen tijdens het WK beschikbaar worden gesteld wanneer duidelijk vermeld wordt dat er mensenrechten geschonden zijn. Deze disclaimer moet zorgen voor een zekere bewustwording bij iedereen die op deze grote schermen de wedstrijden zullen bekijken.

Raadslid Rob Hofland vertelt: “Iedereen kijkt uit naar het WK voetbal, maar we moeten ook de andere kant van het evenement belichten. In de realiteit zijn er mensenrechten geschonden om dit WK mogelijk te maken. We kunnen en mogen dit niet vergeten”.

WK poule