Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat zijn de kansen van Oranje op het WK 2022?

Wat zijn de kansen van Oranje op het WK 2022?

WK 2022
28 september 2022
5

Nederland WK kansen

De zomer is voorbij en nu begint het WK voetbal in Qatar toch echt wel dichtbij te komen. Naarmate de tijd vordert weten we steeds beter hoe de teams er uit komen te zien. Bij online bookmakers kun je ook al lang en breed jouw WK weddenschap afsluiten. Bondscoach Louis van Gaal heeft ook de afgelopen interlandperiode een aantal verrassende namen geselecteerd. Wat kunnen we precies verwachten van dit Nederlands elftal?

Na de afwezigheid op het WK in 2018 hopen we allemaal dat dit ons jaar gaat worden. Met Louis van Gaal aan het roer zijn de verwachtingen misschien net iets hoger dan normaal. Hij kreeg het immers in 2014 ook voor elkaar om met een matig team de 3e plek op het WK te veroveren. Maar in hoeverre is het realistisch dat we ook dit WK weer gaan verrassen?

De selectie

De definitieve selectie voor het WK hoeft pas in november officieel ingediend te worden. Toch kunnen we aan de selectie voor de Nations League wedstrijden veel afleiden. Deze wedstrijden zijn door van Gaal gebruikt ter voorbereiding op het WK. Veel spelers die we de afgelopen wedstrijden hebben zien spelen zullen zeer waarschijnlijk ook deel uitmaken van de definitieve WK selectie. 

Wie we in ieder geval niet op het WK gaan zien is Georginio Wijnaldum. De middenvelder van AS Roma verliet afgelopen zomer PSG om zich weer in de kijker te spelen bij de bondscoach in aanloop naar het WK. Hij brak echter op de training zijn scheenbeen waardoor hij het eindtoernooi aan zich voorbij moet laten gaan. De meest opvallende namen van de afgelopen periode zijn zonder twijfel Remko Pasveer, Kenneth Taylor en Vincent Janssen. Remko Pasveer heeft op 38 jarige leeftijd zijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal. De sluitpost presteert al jaren ontzettend goed bij Ajax en wordt nu dus beloond met een plek in Oranje. Naar alle verwachting is hij zelfs de eerste keeper!

WK poule

Kenneth Taylor beleeft zijn doorbraak bij Ajax. De geboren Alkmaarder is 20 jaar en speelt doorgaans op het middenveld. Veel ervaring heeft Taylor niet op het hoogste niveau. Hij heeft slechts twee Champions League wedstrijden op zijn naam staan. Taylor stond in de Nations League wedstrijden in de basis en dat zal niet zonder reden geweest zijn. 

Vincent Janssen waren we na zijn geweldige seizoen bij AZ eigenlijk al vergeten. Bij Tottenham slaagde hij niet en ook bij Fenerbahçe en Monterrey kon hij niet echt overtuigen. Hij maakte de overstap naar Royal Antwerp en sindsdien lijkt hij weer op te leven. Onder Mark van Bommel staat hij op de eerste plaats in de Belgische Jupiler Pro League.

Vorm

Om te kunnen presteren op het hoogste niveau is de vorm misschien wel het allerbelangrijkst. Nederland steekt in uitstekende vorm, als we kijken naar het resultaat. Sinds van Gaal het kroos onder zijn hoede heeft is Nederland nog niet één keer verslagen (11 gewonnen en 4 gelijk). Op papier een hele sterke voorbereiding op het WK, maar is Nederland eigenlijk wel écht getest? 

Naast de vorm van het elftal is de persoonlijke vorm ook belangrijk. Belangrijke spelers zoals Depay, de Jong, de Vrij en de Ligt hebben het niet makkelijk bij hun club en zijn geen vaste basiskracht. Dit zal hoe dan ook invloed hebben op hun prestaties in Oranje.

Concurrenten

Brazilië en Argentinië steken in absolute topvorm en zijn dan ook topfavoriet voor de eindzege. De Zuid-Amerikaanse landen laten sprankelend voetbal zien en de wereldsterren laten meermaals van zich horen. Frankrijk is ook topfavoriet maar is door de bedroevende resultaten in de Nations League gezakt in de voorspellingen van de bookmakers. De Fransen hebben een team van wereldniveau maar lijken dit nog niet te kunnen omzetten in resultaat. Ook Engeland en Duitsland kampen met tegenvallende resultaten. Beide landen moesten het in de Nations League campagne Hongarije voor zich dulden. Geen beste voorbereiding op het WK.

We weten ook uit ervaring dat een slechte voorbereiding niet perse iets zegt over de kansen op een eindtoernooi. Nederland had in in 1988 ook een matige voorbereiding achter de rug. Niet veel later stond Ruud Gullit met de beker in de hand als winnaar van het toernooi.

Speelschema Nederlands elftal

Om in te schatten of het Nederlands elftal een kans maakt op het WK moeten we het speelschema erbij pakken. Welke landen kan Nederland treffen en hoe groot is dan kans überhaupt dat we de groepsfase overleven? 

Nederland speelt in poule A tegen Qatar, Senegal en Ecuador. We hebben nog nooit tegen Senegal en Qatar gespeeld en ook Ecuador is een onbekende tegenstander. In 2014 en 2006 speelde Oranje een vriendschappelijke interland. Destijds werd het 1-1 en 1-0 voor Nederland. Op papier moeten deze tegenstanders zeker te kloppen zijn. Volgens Unibet maakt Nederland zo’n 70% kans op groepswinst. Laten we er voor nu vanuit gaan dat we dan ook zonder veel problemen op de eerste plaats in poule A eindigen. Welke landen kunnen we treffen in de knock-out fase?

 • Achtste finale: Nederland - Wales
  In de achtste finale spelen we tegen de nummer 2 van poule B. Hierin spelen Engeland, Iran, Wales en de Verenigde Staten. Engeland zal zich herpakken en de groep winnen. Dat betekent dat Oranje waarschijnlijk tegen Wales of de VS zal spelen.
 • Kwartfinale: Nederland - Argentinië
  In de kwartfinale zal dan de eerste grote test wachten. We spelen hier dan namelijk tegen Argentinië (winnaar groep C) of Frankrijk/Denemarken (nummer 2 van groep D).
 • Halve finale: Nederland - Brazilië
  Winnen we deze wedstrijd? Dan staan we in de halve finale! Nu wordt het heel lastig om te voorspellen welk land we kunnen tegenkomen. Als Brazilië groepswinnaar wordt en komen we dit land zeer waarschijnlijk tegen. Alleen Spanje of Duitsland kan hier een stokje voor steken. Maar in de huidige vorm zal Brazilië waarschijnlijk de tegenstander in de halve finale worden.
 • Finale: Nederland - Frankrijk
  Winnen we van Brazilië dan wacht in de finale  België, Portugal, Engeland of Frankrijk. Is je verwachting na het lezen van deze route al wat getemperd? Niet heel gek, want het is een verschrikkelijk moeilijke opgave. Nederland zal alleen in de achtste finale waarschijnlijk als favoriet aan de wedstrijd beginnen. In het restant van het WK is Oranje de underdog.

Bekijk hier het volledige WK speelschema

Kansen Nederland op WK

Foto: © Pro shots 

Kunnen we wereldkampioen worden?

Jazeker. Zolang de bal rond is kan alles. Nederland heeft zoals eerder gezegd vaker vriend en vijand verrast. Er zullen ook altijd favoriete landen zijn die het niet waar kunnen maken. Wat we nodig hebben is een goede teamspirit en een flinke dosis geluk. Alleen dan kunnen we op 18 december 2022 met de wereldbeker in de handen staan! Om een indicatie te geven van wat de bookmakers gemiddeld denken over de kansen hieronder de winkans op de wereldtitel per land:

Land                    

Winkans        

Brazilië 

20%

Argentinië 

13,33%

Engeland 

12,5%

Spanje 

10%

Duitsland 

8,33%

Nederland 

7,14%

Portugal 

6,25%

België 

5,5%

WK odds winnaar WK volgens online bookmakers

Bron: Voetbalwedden