Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Speelsteden EK 2024

Speelsteden EK 2024

Tijdens het UEFA Europees kampioenschap 2024 zullen tien steden in Duitsland dienst doen als speelsteden. Deze steden zijn verspreid over het hele land en zullen de voetbalfans tijdens het evenement hartelijk ontvangen. De steden zullen ook voorzien zijn van een grote hoeveelheid bier en bratwurst, twee populaire Duitse lekkernijen. De tien speelsteden zijn Berlijn, Keulen, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München en Stuttgart.

Duurzame clusters

De organisatie van de UEFA European Championship 2024 heeft het speelschema ingedeeld in drie clusters: Noord, West en Zuid. Dit is om duurzaamheid als criterium in de voorwaarden van het toernooi te verwezenlijken. In het Noord-cluster zijn Berlijn, Hamburg en Leipzig opgenomen, in het West-cluster zijn Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen en Keulen te vinden en in het Zuid-cluster Frankfurt, München en Stuttgart. Hierdoor zullen de reisafstanden tussen de steden beperkt blijven, waardoor spelers en fans gemakkelijk per trein of bus kunnen reizen.

Alle speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland


Fanzones tijdens het EK

Fans staan centraal in de organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal in 2024. De speelsteden hebben veel ervaring met grote sportevenementen en zullen tijdens het EK 2024 nog meer doen voor de voetbalfans. Aangezien de gemiddelde capaciteit van 50.000 zitplaatsen per stadion niet genoeg zal zijn om alle supporters onderdak te bieden, worden er speciale fan zones ingericht. Deze zones hebben een gemiddelde capaciteit van 33.000 tot 80.000 supporters. Hier kunnen ook fans zonder ticket massaal naar de wedstrijden kijken. In elke speelstad zullen maximaal drie pleinen als fan zone worden ingericht, waar fans uit alle landen voor, tijdens en na de wedstrijden zullen feesten. De steden zijn bekend om hun gezellige pleinen met veel terrasjes en restaurants. Duitsland neemt de veiligheid rondom deze zones hoog in acht

Bereikbaarheid voor Europese landen

De slogan die gebruikt werd om de organisatie van de UEFA European Championship 2024 naar Duitsland te halen was "United by Football. In the heart of Europe". Dit is inderdaad een geschikte omschrijving voor het land, aangezien het centraal ligt in Europa en goed verbonden is met de buurlanden. Veel grote steden zoals Amsterdam, Brussel, Kopenhagen, Luxemburg, Parijs, Praag, Wenen, Warschau en Zürich zijn gemakkelijk bereikbaar via de snelweg en per trein.

Bijna de gehele Europese bevolking woont binnen een afstand van 2.000km van Duitsland en ongeveer 360 miljoen mensen wonen binnen een afstand van 1.000km. Met 16 internationale vliegvelden is Duitsland de perfecte locatie om een grote voetbalevenement van de UEFA te hosten. De Deutsche Bahn heeft een rechtstreekse treinverbinding met 12 landen, waardoor 230 miljoen Europeanen binnen 6 uur een van de 10 speelsteden kunnen bereiken.

De speelsteden zijn allemaal in de buurt van een internationaal vliegveld (6 tot 43 minuten reizen) en elke stad heeft ook een alternatief vliegveld binnen een reistijd van 1,5 uur.

Reizen tussen Duitse speelsteden

De infrastructuur in Duitsland biedt voldoende vervoer tijdens het EK 2024. Met meer dan 12.000 km aan wegen en ruim 30.000 kilometer aan spoorlijnen. Supporters van de 24 deelnemende landen kunnen genieten van comfortabele, snelle, milieuvriendelijke en betrouwbare vervoersopties tussen de speelsteden. Alle steden zijn rechtstreeks verbonden per trein en tijdens het toernooi zal de capaciteit worden verhoogd waardoor alle bezoekers zorgeloos kunnen reizen.

Alle stadions in de speelsteden voor EK 2024 beschikken over:

  1. Genoeg mogelijkheden tot  het openbaar vervoer, zoals de bus, trein of tram.
  2. Plek voor mindervalide bezoekers
  3. Genoeg parkeergelegenheid
  4. Toegang tot snelwegen in de buurt
  5. Handige informatieborden

Alle speelsteden EK 2024 in Duitsland

Als Nederlandse supporters liggen een aantal Duitse steden uit het Westerse cluster dicht bij de Nederlandse grens maar het kan ook voorkomen dat Oranje naar een andere stad moet om daar een wedstrijd van het EK te spelen. Hieronder vind je een handig overzicht met informatie over alle speelsteden en hoe je het beste kan reizen naar deze plaatsen.

Speelstad Gelsenkirchen

Gelsenkirchen is een stad met een levendige sfeer en gastvrije bevolking. Het biedt een unieke mix van traditionele en moderne cultuur. Als speelstad voor het EK 2024 zal Gelsenkirchen voetbalfans en toeristen zeker verrassen met zijn rijke geschiedenis, prachtige omgeving en vele bezienswaardigheden en activiteiten. Het is een stad die bekend staat om zijn warme gastvrijheid en zal bezoekers een onvergetelijke ervaring bieden tijdens het EK 2024.

Maar Gelsenkirchen biedt meer dan alleen voetbal. Op het gebied van cultuur en toerisme heeft de stad veel te bieden. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis en was ooit de hoofdstad van de steenkoolmijnbouw in Duitsland. Bezoekers kunnen het Ruhr Museum bezoeken, dat gevestigd is op het voormalige mijnterrein van Zeche Zollverein. Hier kunnen ze meer leren over de geschiedenis van de steenkoolmijnbouw in Duitsland en de impact die het had op de economie en de samenleving. De dierentuin van Gelsenkirchen is een ander hoogtepunt van de stad, waar bezoekers kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan dieren.

Naast deze culturele hoogtepunten biedt Gelsenkirchen ook tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden. Het stadscentrum biedt volop mogelijkheden om te winkelen en te dineren, en het is ook de thuisbasis van het Deutsches Bergbau-Museum, waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van de mijnbouw in Duitsland. De Veltins-Arena organiseert het hele jaar door verschillende evenementen, waaronder concerten en andere sportevenementen.

Utrecht - Gelsenkirchen = 173 kilometer rijden, zo’n 1 uur en 55 minuten.

Gelsenkirchen EK 2024

Speelstad Dortmund

Dortmund is een van de tien speelsteden van het Europees Kampioenschap voetbal in 2024. De stad, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is bekend om haar rijke industriële geschiedenis en haar prachtige natuur. Dortmund is de thuisbasis van de beroemde voetbalclub Borussia Dortmund, waar voetbalfans kunnen genieten van een unieke sfeer in de Signal Iduna Park-stadion, dat een van de stadions is tijdens het Europees Kampioenschap. Tijdens het EK 2024 zal Dortmund een geweldige locatie zijn voor voetbalfans om te genieten van de wedstrijden en om te ontdekken wat de stad te bieden heeft.

Utrecht - Dortmund = 210 kilometer rijden, zo’n 2 uur en 30 minuten.

Dortmund EK 2024

Speelstad Düsseldorf

Düsseldorf is een van de tien speelsteden van het Europees Kampioenschap voetbal in 2024. De stad, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is de hoofdstad van de regio Rijnland en staat bekend om haar prachtige oude stadscentrum, de Rijnpromenade en de vele winkel- en uitgaansmogelijkheden. Tijdens het EK 2024 zal Düsseldorf een prachtige locatie zijn voor voetbalfans om te genieten van de wedstrijden en om te ervaren wat de stad te bieden heeft.

Utrecht - Düsseldorf = 192 kilometer rijden, zo’n 2 uur en 10 minuten.

Düsseldorf EK 2024

Speelstad Keulen

Keulen is een van de tien speelsteden van het Europees Kampioenschap voetbal in 2024. De stad, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is een van de oudste steden van Duitsland en staat bekend om zijn prachtige kathedraal en rijke cultuur. Keulen is ook een belangrijke transport hub, met een internationale luchthaven en goede verbindingen met de trein en bus.

Het stadion voor het EK 2024 in Keulen is het RheinEnergieStadion, met een capaciteit van 50.000 zitplaatsen. De stad is ook de thuisbasis van de voetbalclub 1. FC Köln, die een grote aanhang heeft in de regio. Tijdens het EK 2024 zal Keulen een geweldige locatie zijn voor voetbalfans om te genieten van de wedstrijden en om te ontdekken wat de stad te bieden heeft.

Utrecht - Keulen = 230 kilometer rijden, zo’n 2 uur en 40 minuten.

Keulen EK 2024

Speelstad Hamburg

Hamburg is een stad gelegen in het noorden van Duitsland, aan de oevers van de Elbe-rivier en de Noordzee. De stad heeft een rijke geschiedenis en is sinds de Middeleeuwen een belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig is Hamburg de op één na grootste stad van Duitsland, met meer dan 1,8 miljoen inwoners. Het is een kosmopolitische stad die bekend staat om zijn bruisende cultuur, moderne architectuur en levendige uitgaansgelegenheden.

Een van de belangrijkste redenen waarom Hamburg is gekozen als speelstad voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2024 is vanwege de rijke voetbalgeschiedenis van de stad. Hamburg is de thuisbasis van twee professionele voetbalclubs: Hamburger SV en FC St. Pauli. Beide clubs hebben een trouwe aanhang en hebben in het verleden grote successen behaald. Hamburger SV heeft zes keer het Duitse kampioenschap gewonnen en FC St. Pauli staat bekend om zijn gepassioneerde fans en politiek actieve benadering van de sport.

Het Volksparkstadion, de thuisbasis van Hamburger SV, zal fungeren als stadion voor het EK 2024. Het stadion heeft een capaciteit van meer dan 57.000 toeschouwers en is onlangs gerenoveerd om aan de eisen van de UEFA te voldoen. Het stadion is vernoemd naar het nabijgelegen stadspark, dat een populaire bestemming is voor inwoners en toeristen. Het park heeft veel groene ruimtes, speeltuinen en sportfaciliteiten, en biedt een rustige ontsnapping uit het drukke stadscentrum.

Naast voetbal heeft Hamburg veel te bieden voor bezoekers. De stad heeft een indrukwekkende verzameling musea, waaronder het Museum voor Kunst en Ambacht, het Miniatur Wunderland en het Internationaal Maritiem Museum. De stad heeft ook een bruisende muziekscene, met veel live muziekclubs en concertzalen, evenals een scala aan restaurants en cafés die zowel traditionele als moderne gerechten serveren.

Utrecht - Hamburg = 440 kilometer rijden, zo’n 5 uur.

Hamburg EK 2024

Speelstad Frankfurt

Frankfurt is een bruisende stad in het centrum van Duitsland, met een bevolking van meer dan 750.000 inwoners. Het is een belangrijk economisch centrum, met een van de grootste financiële districten van Europa en de thuisbasis van de Europese Centrale Bank. Naast het zakelijke aspect heeft Frankfurt echter ook veel te bieden op cultureel gebied. Het is een stad die rijk is aan geschiedenis, met een prachtig middeleeuws stadscentrum en een indrukwekkende collectie musea. Daarnaast heeft Frankfurt ook een bruisend uitgaansleven, met talloze bars, restaurants en clubs die geschikt zijn voor elk budget en elke smaak.

Frankfurt heeft ook een rijke voetbalgeschiedenis, met een aantal professionele voetbalclubs in de regio. Eintracht Frankfurt is de meest prominente club van de stad en speelt zijn thuiswedstrijden in het Commerzbank-Arena stadion. Het stadion zal fungeren als een van de speelsteden voor het EK 2024. Het is onlangs gerenoveerd om aan de eisen van de UEFA te voldoen en heeft een capaciteit van meer dan 51.000 toeschouwers. Het is een van de meest iconische stadions van Duitsland en biedt een geweldige sfeer voor voetbalwedstrijden.

Als speelstad voor het EK 2024 is Frankfurt een uitstekende keuze vanwege de unieke mix van moderne en traditionele cultuur die de stad te bieden heeft. Bezoekers kunnen genieten van het voetbal in het prachtige Commerzbank-Arena stadion, terwijl ze tegelijkertijd kunnen genieten van de geschiedenis, kunst en cultuur van de stad. Enkele van de hoogtepunten zijn onder meer het Städel Museum, de oude opera en de kathedraal van Frankfurt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, winkelen of uitgaan, Frankfurt heeft voor elk wat wils en zal een onvergetelijke ervaring bieden voor bezoekers van het EK 2024.

Utrecht - Frankfurt = 405 kilometer rijden, zo’n 4 uur en 45 minuten.

Frankfurt speelstad EK 2024

Speelstad Stuttgart

Stuttgart is een stad in het zuidwesten van Duitsland en is een van de meest interessante speelsteden voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2024. De stad is de thuisbasis van de VfB Stuttgart, een van de meest succesvolle voetbalclubs van Duitsland, en het is geen verrassing dat de Mercedes-Benz Arena, hun thuisstadion, het toneel zal zijn van enkele van de meest intense wedstrijden van het toernooi. Het stadion is onlangs gerenoveerd en uitgebreid om te voldoen aan de hoge eisen van de UEFA en heeft een capaciteit van meer dan 60.000 toeschouwers. Het is een modern en indrukwekkend stadion dat zowel de lokale als internationale voetbalfans zeker zal imponeren.

Naast de voetbalwedstrijden heeft Stuttgart ook veel te bieden op cultureel en toeristisch gebied. De stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en culturele erfgoed. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de historische bezienswaardigheden, zoals het Neues Schloss (nieuwe paleis) of het Schlossplatz, het grootste plein van de stad, en genieten van de prachtige omgeving en de levendige sfeer. Stuttgart is ook een belangrijke speler in de wijncultuur en staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes, zoals het beroemde Zwarte Woud gebak en de Schwäbische Maultaschen (een soort deeg met vleesvulling).

Als speelstad voor het EK 2024 heeft Stuttgart veel te bieden. Bezoekers kunnen genieten van het voetbal in een van de meest moderne en indrukwekkende stadions van Duitsland, terwijl ze de prachtige omgeving en rijke geschiedenis van de stad verkennen. Het is een stad die bekend staat om zijn welvarendheid en hoge levenskwaliteit en biedt een unieke mix van traditionele en moderne culturen. Of je nu geïnteresseerd bent in voetbal, geschiedenis, cultuur, culinaire hoogstandjes of wijnen, Stuttgart heeft iets voor elke bezoeker en zal een onvergetelijke ervaring bieden tijdens het EK 2024.

Utrecht - Stuttgart = 590 kilometer rijden, zo’n 6 uur en 30 minuten.

Speelstad Frankfurt EK 2024

Speelstad München

Speelstad München is in 2024 gastheer voor het Europees Kampioenschap voetbal. Deze stad is de voetbalhoofdstad van Duitsland en heeft veel te bieden aan voetballiefhebbers en toeristen. Het is de thuisbasis van Bayern München, één van de grootste clubs ter wereld, en heeft een lange geschiedenis met het organiseren van grote voetbaltoernooien. In 1988 was München belangrijk voor de glorieroute van het Nederlands elftal naar de EK-titel en in 2006 was het één van de stadions van het WK. Het belangrijkste stadion in München is de Allianz Arena, dat plaats biedt aan iets meer dan 70.000 toeschouwers. Er bestaat een kans dat er wat kleine aanpassingen worden gedaan aan het stadion waardoor er meer toeschouwers in kunnen plaatsnemen, maar dit moet nog worden afgewacht. De Allianz Arena is de thuisbasis van Bayern München en heeft dus ervaring met grote Champions League-wedstrijden en internationale evenementen.

Hoewel het speelschema voorlopig nog niet bekend is, lijkt het wel zeker dat München tot het einde van het toernooi een belangrijke rol zal spelen. Er is een grote kans dat hier een halve finale wordt gespeeld en er is zelfs een minimale kans dat München gastheer zal zijn van de finale, hoewel deze eer waarschijnlijk naar Berlijn zal gaan. De Duitse nationale ploeg zal tijdens dit Europees Kampioenschap ook vaker in dit stadion in actie komen. München is gemakkelijk te bereiken vanuit heel Europa, dankzij de luchthavens en het goede openbaar vervoer. De U-Bahn, S-Bahn en stadstrams zijn misschien wel het beste openbaar vervoer van heel Europa en zorgen voor een soepele verplaatsing door de stad. Dit zal tijdens het grote Europese Kampioenschap een belangrijk voordeel zijn.

Naast het voetbal heeft München nog veel meer te bieden aan toeristen. Zo staat de stad bekend om het heerlijke eten en drinken en het levendige nachtleven. Voor gezinnen zijn er ook veel opties, zoals een bezoek aan de dierentuin of het circus dat er permanent staat. Kortom, München is niet alleen een geweldige plek voor voetbalfans, maar ook voor iedereen die van cultuur, lekker eten en vermaak houdt.

Utrecht - München = 790 kilometer rijden, zo’n 8 uur en 40 minuten.

München EK 2024

Speelstad Leipzig

Leipzig is een stad die zich de laatste jaren ontwikkeld heeft tot een belangrijke voetbalstad in Duitsland. Dit heeft voornamelijk te maken met de aanwezigheid van RB Leipzig, maar ook het feit dat het stadion tijdens het WK van 2006 gebruikt werd heeft hieraan bijgedragen. In 2024 zal Leipzig ook een belangrijke rol spelen als speelstad tijdens het EK. De Red Bull Arena, die voorheen bekend stond als het Zentralstadion, is het stadion waar de wedstrijden gespeeld zullen worden. Met een capaciteit van 49.539 is het stadion het op één na kleinste stadion van het toernooi. Dit betekent dat er waarschijnlijk alleen wedstrijden in de poulefase en de eerste knock-outronde gespeeld zullen worden. In 2006 was dit ook het geval en speelden toplanden zoals Nederland, Spanje, Frankrijk en Argentinië hier hun wedstrijden.

Voor bezoekers is Leipzig goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Het OV-netwerk van Leipzig/Halle wordt door 1,2 miljoen mensen gebruikt en er is veel ruimte gemaakt voor fietsers. In de stad zelf is er ook veel te zien en te beleven. Leipzig heeft een bijzondere geschiedenis en dat zie je terug in de verschillende periodes uit de wereldgeschiedenis die hier samenkomen. De stad heeft een duidelijke Oostblok-stempel en is sinds de val van de Muur sterk ontwikkeld. Bovendien staat Leipzig bekend om haar goede keuken en gemoedelijke sfeer. Dit maakt de stad dus niet alleen een goede keuze als speelstad voor het EK, maar ook een leuke stad om te bezoeken voor toeristen. Kortom, Leipzig is een stad met veel potentie en zal zeker een belangrijke rol spelen tijdens het EK van 2024.

Utrecht - Leipzig = 610 kilometer rijden, zo’n 6 uur en 40 minuten.

Leipzig EK 2024

Speelstad Berlijn

Als speelstad voor het EK 2024 is Berlijn een bijzonder geschikte keuze. Het is een stad met veel internationale ervaring en heeft in het verleden al verschillende grote toernooien mogen ontvangen, zoals de finales van de Europa Cup en het WK in 2006. Het Olympia Stadion in Berlijn is een belangrijke locatie voor het EK 2024 en zal hoogstwaarschijnlijk gebruikt worden voor de openingswedstrijd en mogelijk ook voor de finale. Het stadion heeft een capaciteit van 74.461 zitplaatsen, waardoor het het grootste stadion is dat tijdens het EK zal worden gebruikt.

Naast de belangrijke voetbalwedstrijden biedt de hoofdstad van Duitsland ook een rijk cultureel en toeristisch aanbod. Er zijn talloze musea, bezienswaardigheden en een bruisend uitgaansleven, waardoor er altijd genoeg te doen is. Het openbaar vervoer in Berlijn is goed geregeld en er rijden veel bussen en metro's. Autorijden is niet populair in de stad en daarom wordt het gebruik van de taxi's, autodeeldiensten en elektrische scooters sterk aangeraden.

Utrecht - Berlijn = 635 kilometer rijden, zo’n 6 uur en 55 minuten.

Berlijn EK 2024