Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Eurovisie Songfestival eerste halve finale; voorspellingen & wedtips

Voorbeschouwing en wedtips voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival


Op dinsdag 18 mei vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2021 plaats. Deze halve finale is beduidend lastiger te voorspellen dan de tweede, die op donderdag gehouden gaat worden. Waar we daar een stuk of acht zekere qualifiers kunnen aanwijzen, is dat voor Semi 1 anders. Slechts vier landen zijn absolute zekerheidjes voor de finale (Litouwen, Zweden, Cyprus en Malta), terwijl er maar twee landen vrijwel kansloos lijken (Slovenië en Noord Macedonië). Dat betekent dat er tien landen strijden voor zes plekken en die lijken elkaar allemaal niet zo gek veel te ontlopen. Theatraal drama uit Noorwegen, Russische etnorap, een lingerieshow uit Azerbeidzjan en een gitzwarte Belgische inzending uit een horrorhuis. Het kan, en gaat, alle kanten op.

 

Kortom, een uiterst boeiende avond! Hieronder een uitgebreide beschrijving van alle landen in Semi 1met een aantal tips, sommigen wat meer gewaagd en uiteraard een aantal van de zekerheidjes.


 

1.  Litouwen

The Roop - Discotque

 

Het Songfestival is gestart en dat zullen we weten ook. 3 minuten lekker gek doen en dansen alsof niemand je kan zien. In felgele pakken knalt The Roop alle energie de huiskamers in. Nederland in Beweging! on steroids en dat is verschrikkelijk vermakelijk. Met zo’n lied mogen openen is een garantie voor het halen van de finale en ook daar zal het waarschijnlijk top 10 halen. Gaat bovendien als enige Baltische staat de finale halen en dus het beste scoren.

 

Lithuania Top 10 @1.55 (Betsson) (8/10)

Lithuania Top Baltic Country @1.09 (Betsson) (10/10)

 

2.  Slovenië

Ana Soklic - Amen

 

De tweede plek in de volgorde is statistisch gezien de slechtste. Dat gaat vanavond niet anders zijn. Na de superenthousiaste act van Litouwen, komt Slovenië een uiterst serieuze ballad zingen. Wie dacht dat het een feestelijke avond zou worden komt bedrogen uit. In maagdelijk wit gewaad en voorzien van alle gebruikelijke gebaartjes zingt Ana over ‘amen’ en ‘halleluja’ en is alles behalve blij. Gaat van vakjuries nog wat puntjes krijgen vanwege toonvaste zang en goede staging, maar van de televoters waarschijnlijk niet genoeg om de finale te halen. Wordt door sommigen desalniettemin als ultieme dark horse van dit jaar beschouwd, maar daar geld op inzetten is een long shot.

 

Slovenia to qualify for final @4.30 (Betsson) (2/10)

 

3.  Rusland

Manizja – Russian Woman

 

Als een soort matroesjkapop komt deze zangeres na een kleine komedieshow uit een rollend pak stappen en ontpopt zich vervolgens als de Russische Missy Elliott. Hoewel tamelijk irritant voor de neutrale kijker is dit voor Russische begrippen een uiterst progressieve en feministische inzending. Vakjuries gaan dit verschrikkelijk vinden, rap is een van de slechtst gewaardeerde muziekstijlen op het Songfestival. Ook het zingen in eigen taal gaat punten kosten. Rusland kwalificeert zich echter bijna altijd en zeer waarschijnlijk zullen er ook vanavond genoeg televoters zijn die dit wat punten gaan geven. Toch lang geen zekerheidje en als het de finale haalt, zal het daar in de grijze middenmoot eindigen.

 

4.  Zweden

Tusse - Voices

 

Zweden is een zeer consistente deelnemer aan het Songfestival en kwalificeert zich praktisch altijd voor de finale. Brengt ook overigens elk jaar nagenoeg hetzelfde lied. Veel fans raken er wel een beetje verveeld door, maar voor de reguliere kijker is Zweden vaak een acceptabel popliedje temidden van een bizarre kermis. Wat dat betreft heeft Tusse perfect geloot. In een soort moderne HughHeffner outfit en met strakke dansact en visuals brengt hij met Voices een lied dat niet bijzonder is, maar ruim goed genoeg om de finale te halen. Het is spelen op safe en daardoor is er geen enkele interessante bet te vinden voor Zweden. Door dus naar de volgende kermisact.

 

5.  Australië

Montaigne - Technicolour

 

Australië is het enige land dat niet naar Rotterdam is afgereisd om fysiek deel te nemen. Wat we gaan zien is een eerder opgenomen video. En misschien is dat ook wel een voorteken van het vertrouwen dat de Australische delegatie heeft in haar kansen om de finale te halen. Technicolour is namelijk een nogal onsamenhangend en vooral hysterisch lied waarbij veel mensen thuis gaan afhaken. Montaigne kan vanaf haar eigen bank haar uitschakeling bekijken.

 

6.  Noord-Macedonië

Vasil – Here I Stand

 

De gedoodverfde nummer laatst van dit jaar. Overmatig gespeeld drama in een lied dat zelfs in een slechte musical geschrapt zou worden. Vasil haalt nog wel een geinig trucje uit met een spiegeltruitje waardoor we een soort ‘de messias is geland’ momentje krijgen. Dat is dan ook wel het hoogtepunt van een verder nietszeggende bijdrage.

 

North Macedonia Not to qualify for final @1.13 (Betsson) (10/10)


7.  Ierland

Lesley Roy - Maps

 

Het liedje van Ierland is helemaal niet slecht. En het wordt ook best aardig gezongen. En er zit ook een hele originele act aan vast. En Lesley Roy is waarschijnlijk een ontzettend sympathieke vrouw. Maps is echter zo enorm middle of theroad dat het ook bij niemand bovenaan de persoonlijke favorieten staat, en dat is wel een probleem als mensen voor je moeten stemmen. Al met al krijg je daardoor een beetje het gevoel dat je naar een pauze-act zit te kijken in plaats van naar een daadwerkelijke deelnemer aan deze halve finale. Toch achten veel kenners Ierland minder kansloos dan de bookmakers denken, en dat kan interessant zijn. Zaleromhangenvanavond.

 

Ireland to Qualify for final @2.80 (Betsson) (3/10)

 

8.  Cyprus

Elena Tsagrinou – El Diablo

 

Boze Cypriotische christenen hebben heftig geprotesteerd tegen deze deelname waarin duivelsaanbidding vrij letterlijk wordt bezongen. Het mocht niet baten, Elena is in Rotterdam met haar in roodlederen duivelspakjes getooide danseressen. Een typische Songfestival-act waarvan je het idee hebt dat je het lied al jaren kent zodra je het hoort. Kan zo op de radio en niemand hoeft ooit te weten dat het een ESF-lied is, en dat is goed. Gaat zonder twijfel de finale halen, maar wat het daar gaat doen is lastig te voorspellen. El Diabloheeft hitpotentie, maar in feite stuurt het land voor de derde keer op rij een nagenoeg identiek lied. 

 

9.  Noorwegen

TIX – Fallen Angel

 

De programmamakers van het Songfestival moeten er plezier in gehad hebben toen zij Noorwegen na Cyprus inplanden. Na de duivel komt nu een uit de kluiten gewassen engel met haarband en zonnebril het podium op, die dan wel weer getekend is aan 4 duivelse figuren om hem heen. Deze theatrale scène speelt zich af in een wolkenlandschap waar af en toe vuur de lucht in schiet. TIX heet in het echt Andreas Haukeland, en koos zijn artiestennaam als een verwijzing naar de tics die hij heeft als gevolg van het Gilles de la Tourette syndroom waar hij aan leidt. Dat verhaal zou hem nog wel eens wat extra puntjes kunnen opleveren die hem net naar de finale gaan brengen.

 

Norway to Qualify for final @1.33 (Betsson) (6/10)

 

10.   Kroatië

Albina – Tick-Tock

 

Neonlichten en glitterpakjes. Kroatië gaat lekker camp met een knipoog naar de jaren 80. Heeft alles wat volgens de Oost Europese filosofie een songfestivallied moet hebben: extravagante kleding, hoge uithalen, bombastische toeters en een tikje gedateerde beat. Albina neemt haar dansers het hele podium over en is soms wat buiten adem maar dat mag de pret niet drukken. Albina heeft lol dus wij hebben lol. Het is geen winnaar, maar goed genoeg om de punten uit Slovenië en Noord Macedonië bij te mogen schrijven en dan ben je al een heel eind. Verre van eenzekerequalifier, weleenguilty pleasure.

 

Croatia to Qualify for final @1.45 (Betsson) (6/10)

 

11.   België

Hooverphonic – The Wrong Place

 

België heeft een hele sterke hit or missreputatie wat betreft het Songfestival. Van de afgelopen 15 edities haalde het land slechts vijf keer de finale, maar daarvan dan wel vier keer de top 10. Hooverphonic, met zangeres Geikedie we kennen van Zoutelande, past ook uitstekend in deze traditie en komt met iets dat allesbehalve een Songfestivallied is. In duistere setting horen we het verhaal over een obscure versierder die zich de woede van de zangeres op de hals haalt doordat hij haar Johnny Cash t-shirt aantrekt. Geen standaard Eurovisie-rijmelarij van het kaliber “I needyou, youneed me too” en dat is zeker fijn. Maar of het er de juiste avond voor is valt te bezien. Zeer mogelijk is Hooverphonic zelf een beetje in the Wrong Place. Maar mocht het de finale halen, dan is Top10 wellichtook ineens binnen handbereik.

 

BelgiumTop 10 @7.0 (Betsson) (2/10)

 

12.   Israël

Eden Alene – Set Me Free

 

De hoogste noot van de avond gaat door deze mevrouw uit Israël gezongen worden. Dat is in ieder geval de bedoeling. Na de Belgische duisternis volgt ultieme vrolijkheid, met wat minder hoogdravende teksten, dat dan weer wel. Daar gaat het ook allemaal niet om. Eden gaat dansen en springen en een groep lenige mannen dartelt achter haar aan. Hier en daar wat etnische invloeden en het feest is compleet. Het lied mist iets wat het uniek maakt, maar heeft mazzel met een loting tussen twee deprimerende acts in. Israël staat bij de bookmakers en kenners op randje van wel of niet doorgaan. Als de noot gehaald wordt, zal het balletje de goede kant op vallen.


13.   Roemenië

ROXEN - Amnesia

 

Niemand weet of er eerst Billie Eilish was en daarna ROXEN, of toch andersom. Of misschien is het wel een en dezelfde persoon. Hoe het ook zij, de Roemeense inzending probeert de worsteling te verwoorden van een tiener die constant in gevecht is met haar demonen. Het had geweldig kunnen zijn, maar wordt net niet overtuigend gebracht, waardoor je toch ook het idee krijgt dat je naar een opstandige puber zit te kijken die met de deur smijt omdat ze van haar ouders niet uit mag en haar vriendinnen wel. En dat is niet eerlijk! De ingewikkelde choreografie helpt niet, tijdens de eerste repetities was ROXEN na twee minuten volledig buiten adem.

 

Romania Not to qualify for final @2.70 (Betsson) (4/10)


14.   Azerbeidzjan

Efendi – Mata Hari

 

Azerbeidzjan is een van de best presterende landen van het Songfestival en haalde slechts één keer de finale niet in twaalf deelnames. Het land pakt doorgaans flink uit om een goede show neer te zetten en vaak is alleen dat al genoeg voor een flinke lading punten van televoters uit heel Europa en voornamelijk uit Rusland. Maar dit jaar is die finale allerminst gegarandeerd. Mata Hari is een apart lied met een etnische fluit, maar verder kant noch wal raakt en visueel doet dit optreden het meest denken aan een reclame van Hunkemöller. Misschien zit ze daarom ook wel zo laat in het programma? Het voelt als een zwaktebod.

 

Azerbaijan Not to qualify for final @2.30 (Betsson) (5/10)


15.   Oekraïne

Go_A - Shum

 

Stel, je bent ontvoerd en bent daarbij buiten westen geraakt. Op een gegeven moment kom je bij en voelt dat je vastgebonden bent en je in een bos bevind. Een fel wit licht flikkert steeds door de bomen. Om je heen hoor je dystopische muziek in een driegend, steeds sneller ritme en zie je tamboerijn- en fluitspelers in totale extase tekeer gaan. Dan komt de hogepriesteres die in een onverstaanbare taal in rap tempo een aantal spreuken en gebeden uitkrijst. Je weet een ding zeker: je zult binnen enkele minuten sterven of je kijkt naar de Oekraïense inzending van dit jaar. Beiden valt niet mee, maar gelukkig is het dat laatste. En dat mag je twee keer gaan doen, want dit haalt de finale.


16.   Malta

Destiny – Je Me Casse

 

De avond wordt afgesloten met een van de grote favorieten voor de winst van dit jaar. Als lied is Je Me Casse waarschijnlijk een van de beste producties van het festival en heeft alles om een radiokraker te worden. Krachtige stem, uptempo beat, een lekker toetertje en het gaat ook nog over sterke vrouwen. Kortom, wat kan er nog mis gaan voor Malta? Het antwoord: degene verantwoordelijk voor de kostuums heeft hele aftandse smaak. Destiny is niet de slankste, en deel van de kracht van de act is ook om te benadrukken dat haar dat niet kan schelen. Maar deze pakjes zijn voor haar en daar danseressen wel erg veel van het goede. Fans van zuurstokken en flamingo’s zullen tevreden zijn, de rest denkt “ach, het is het Songfestival, het blijft toch altijd maar poppenkast’. Desalniettemin gaat Malta makkelijk naar de finale en gaat zelfs zeer waarschijnlijk deze halve finale winnen.

 

Malta Winner Eurovision Song Contest @4.75 (Betsson) (7/10)

Malta Top 10 @1.12 (Betsson) (10/10)


👉Heb je vragen, opmerkingen of tips? Laat het ons of onze Eurovisie Songfestival expert @ThePostman weten!

 

3 Vind ik leuk's
Gestart door
Avatar Support
Country flagSupport in 11-05-2021 10:36 Overige sporten en evenementen
in 11-05-2021 10:36 Overige sporten en evenementen
25 reacties
Aanmaakdatum (oplopend)
  • Aanmaakdatum (oplopend)
  • Aanmaakdatum (aflopend)
  • Vind-ik-nuttig (aflopend)
10
  • 10
  • 25
  • 50

Whoo! Dit is mooi zeg. Thanx.

2 Vind ik leuk's
Groningen is mijn trots.

Top 10 Belgie staat op unibet aan 7.50 ;)

Ook Malta wint aan 5


ik deel het maar even ;)

Bericht gewijzigd door yellowboy op wo 12 mei 2021, 14:54
0 Vind ik leuk's
it's all about the money ;)

Nog interessante strong bets?

0 Vind ik leuk's

Waar zie je Eurovision bij Unibet dan @yellowboy ? Ik zie m niet staan bij TV & Novelty

0 Vind ik leuk's

Inloggen en dan tussen de verschillende sporten waarop je kan wedden kiezen voor "non sport" en dan staat het er meteen op 😉

1 Vind ik leuk's
it's all about the money ;)

Ik heb hem gevonden op de Belgische site van Unibet. Gek genoeg staat ie niet op de NL site van Unibet

0 Vind ik leuk's

Ik kan me herinneren dat er voorgaande jaren tabellen te zien waren met "combined press and accredited fan votes" voor de halve finales en finales. Deze waren toen erg nauwkeurig. Iemand enig idee waar ik deze kan vinden? Of komt dit pas een dag van te voren online?

0 Vind ik leuk's

Is weg denk ik

0 Vind ik leuk's
De jager vond een konijn, maar het konijn vond van niet

als ik non-sport outrights neem kom ik er toch meteen op ;)


Malta staat ondertussen al aan 7.00

Italie en Frankrijk zijn favorieten volgens unibet met 3.50 en 3.75


Ik ken er niks van maar wat denken de kenners van die odd van Malta aan 7.00, hoe hoog zouden we deze moeten spelen? low, middle of high stake? ;)


Greetz

0 Vind ik leuk's
it's all about the money ;)

Neem deel aan het gesprek

Als je al een account hebt, login om te reageren of maak een account aan.