Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Portugese Primeira Liga 2017-2018

In Portugal is zondag het seizoen 2017-2018 afgetrapt door promovendus Aves en Sporting Lissabon, de nummer drie van het afgelopen seizoen. Kan Benfica zijn vijfde kampioenschap op rij binnenslepen of kan FC Porto zich voor het eerst sinds 2012/2013 weer tot kampioen van Portugal kronen? Zoals elk jaar wordt ook Sporting Lissabon tot de kanshebbers gerekend, ondanks dat we voor het laatste kampioenschap van de groen-witten terug moeten tot 2002. Het lijkt vooraf echter een zekerheidje dat de grote drie wederom de dienst gaan uitmaken dit seizoen.

Geschreven voor: Larso


Belenenses

Eindpositie competitie 2016-2017: 14

Belenenses deed afgelopen zomer de recordverkoop uit haar geschiedenis: rechtsback Edgar Ié verkaste voor liefst zes miljoen euro naar het Franse Lille. Ook doelmannen Cristiano en Ventura zijn vertrokken. Voor de rest is de selectie grotendeels intact gebleven. Het ontvangen transfergeld is niet geherinvesteerd in nieuwe spelers: slechts transfervrije spelers maakten de overstap naar het blauwe deel van Lissabon. Éen van hen is de Angolees Fredy, die het afgelopen seizoen actief was voor Excelsior. Hij kwam tot 32 wedstrijden en 2 goals voor de Rotterdammers. Femi Balogun kwam over van Deportivo Aves en Tiago Gomes werd overgenomen van Braga. 

Prognose: Vorig seizoen kende Belenenses een prima start, maar zakte het gaandeweg het seizoen steeds verder weg. Ook het komend seizoen zal lastig te voorspellen zijn: sinds de promotie vier jaar geleden eindigde Belenenses 1 keer in de middenmoot, twee keer slechts een paar punten boven de degradatiestreep en kende het een uitschieter: de zesde plaats in het seizoen 2014/2015, met als beloning deelname aan Europees voetbal het jaar daarop. Echter zie ik de mannen uit Belém eerder als degradatiekandidaat dan als kandidaat voor Europees voetbal komend seizoen. Tussen plek 12 en 16 zal een veilige schatting zijn.



Benfica

Eindpositie competitie 2016-2017: 1

Benfica is al vier jaar lang de beste van Portugal en zal het komende seizoen ook met niets minder genoegen nemen. Echter zal het team van Rui Vitoria dan wel enkele sleutelspelers moeten zien te vervangen. Doelman Ederson werd de duurste doelman ooit nadat Manchester City liefst 40 miljoen euro voor hem neertelde. Manchester United betaalde 35 miljoen voor de diensten van de Zweedse verdediger Victor Nilsson-Lindelöf, terwijl Barcelona ruim 30 miljoen over had voor Nelson Semedo. Al met al harkte Benfica ruim 114 miljoen euro aan transfergelden binnen, terwijl het zelf geen grote aankopen deed. Dit past perfect in het beleid van Benfica: goedkope talenten ophalen en voor een veelvoud verkopen. Immers had nog niemand van deze spelers gehoord voordat ze doorbraken bij Benfica. Voor het nieuwe seizoen hebben de Adelaars de 21-jarige Kroaat Filip Krovinovic losgeweekt bij Rio Ave en de Slowaakse middenvelder Martin Chrien kwam over van Viktoria Plzen. Beide spelers zullen er echter niet meteen staan, maar rustig gebracht worden. Doelman Bruno Varela werd gekocht van Victoria Setubal en de Zwitser Haris Seferovic kwam transfervrij van Frankfurt.

Prognose: We zullen moeten afwachten of Benfica zich nog gaat roeren op de transfermarkt, of dat de vertrokken spelers met eigen jeugd zullen worden vervangen. Echter zal er nog wel wat bij moeten komen, vooral om in Europa lang mee te blijven doen. Vooral verdedigend is het wankel:  van het verdedigingsduo Lindelöf-Luisão is eerstgenoemde vertrokken, terwijl de Braziliaan al 36 is. Hoe dan ook, zelf met alleen jeugdexponenten in het veld is Benfica topfavoriet om de vijfde titel op rij binnen te slepen. 



Boavista

Eindpositie competitie 2016-2017: 9

Het tweede team van Porto zal zich dit seizoen zo snel mogelijk veilig willen spelen om van daaruit verder te kijken wat er nog meer in het vat zit. Boavista kende een enorm drukke transferperiode. Liefst elf nieuwe spelers werden verwelkomd, terwijl er afscheid werd genomen van 12 spelers. Het is afwachten hoe lang het duurt voordat manager Miguel Leal een hecht collectief kan smeden en of de uittocht aan spelers kwalitatief op te vangen is. De vraag is vooral wie de doelpunten moet gaan maken bij Boavista.

Prognose: Het verloop in spelers is dusdanig groot geweest bij Boavista dat ik ze niet zie meespelen in het linkerrijtje. Het merendeel van de nieuwe spelers heeft nog niets bewezen op het hoogste niveau en er zijn nauwelijk doelpunten ingekocht. Boavista zou erin moeten slagen twee ploegen onder zich te houden, maar veel meer lijkt er niet in te zitten.



Braga

Eindpositie competitie 2016-2017: 5

Braga is de afgelopen jaren vaak best of the rest geweest.  Niet goed genoeg om boven de Grote 3 te eindigen, maar een zekerheidje voor Europees voetbal. Ook dit seizoen doet Braga mee aan de Europa League. Het team van Abel Ferreira moet alleen nog af zien te rekenen met het IJslandse Hafnafjördur om deelname aan de groepsfase veilig te stellen. De afgelopen 7 jaar werd Braga vier keer vierde, één keer derde, één keer vijfde en één keer negende. Braga heeft dit seizoen haar selectie intact weten te houden, terwijl de aanval versterkt werd met Dyego Sousa van Maritimo en de verdediging met Nuno Siqueira van het gedegradeerde Nacional. Ook wist Braga Ricardo Horta vast te leggen, nadat hij het afgelopen seizoen al was gehuurd van Malaga.

Prognose: Gelet op de historie, lijkt Braga weer veroordeeld tot een rol van best of the rest. Een eindklassering tussen plaats 4 en 6 lijkt een veilige inschatting.



Chaves

Eindpositie competitie 2016-2017: 11

Afgelopen seizoen verbaasde Chaves vriend en vijand door als promovendus keurig als elfde te eindigen. Komend seizoen zou het wel eens een stuk lastiger kunnen gaan worden. Vaste krachten als linksback Nelson Lenho, centrale verdediger Ponck,  middenvelder Braga en spits Rafa Lopes vertrokken. Hiervoor zijn onder andere Platiny van Feirense, Filipe Melo van Sheffield Wednesday en Jefferson van Hajduk Split teruggehaald.

Prognose: Zoals de aloude voetbalwet luidt, is het tweede seizoen vaak lastiger voor een promovendus. Dit zie ik ook gebeuren bij Chaves. Komend seizoen zal degradatie afwenden een hele kluif worden.



Desportivo Aves

Eindpositie competitie 2016-2017: 2 (Segunda Liga)

Vorig seizoen promoveerde Aves in het kielzog van kampioen Portimonense naar de Primeira Liga. Dit leidde tot een enorm volksfeest in het kleine dorpje Vila das Aves in Noord-Portugal. Aves is namelijk maar een kleine club: in het eigen stadion passen slechts 5500 toeschouwers. Ook zal Aves met een van de kleinste budgetten gaan spelen. Om handhaving te bewerkstelligen, werd een heel leger aan transfervrije spelers aangetrokken. Enkelen hiervan hebben al ruimschoots ervaring op het hoogste niveau, zoals Nelson Lenho, Defendi en Pedrinho. De meest ervaren man is echter doelman Quim: de inmiddels 41-jarige Portugees speelde 32 interlands en was erbij op het WK 2006, alsmede 2 EK's.

Prognose: Doordat Aves redelijk goed heeft ingekocht en de beschikking heeft over behoorlijk wat ervaring op het hoogste niveau, zie ik ze niet als degradatiekandidaat nummer één. Het ontlopen van rechtstreekse afdaling naar de LigaPro moet dus mogelijk zijn.



Estoril

Eindpositie competitie 2016-2017: 10

Estoril Praia, in de agglomeratie Lissabon, finishte afgelopen seizoen keurig in de middenmoot. Na de promotie in 2012 wist Estoril de twee seizoenen daarop direct Europees voetbal binnen te slepen. In het seizoen 2013/2014 was Estoril nog tegenstander van PSV. In Eindhoven won PSV met 1-1, terwijl de wedstrijd op Portugese bodem in 3-3 eindigde. Als een van de weinige teams buiten de Portugese top investeerde Estoril enkele miljoenen in nieuwe spelers. Zo werden voor in totaal 3 miljoen euro vier versterkingen uit de Braziliaanse Serie A gehaald: Middenvelders Eduardo en Matheus Jesus en vleugelspelers Matheus Indio en Allano Lima. Deze uitgaven werden bekostigd door de verkoop van Matheus aan Sporting voor 2 miljoen en de verkoop van Ailton aan Stuttgart voor 1 miljoen.

Prognose: Het verlies van dragende kracht Matheus kan zich nog wel eens doen voelen bij de geelblauwen. Desondanks moet een plek in het linkerrijtje zeker tot de mogelijkheden behoren komend seizoen.



Feirense

Eindpositie competitie 2016-2017: 8

Feirense leverde vorig seizoen een knappe prestatie door als promovendus als achtste te eindigen. Het scheelde slechts twee puntjes, of Feirense was zelfs Europa ingegaan. De architect achter dit succes is coach Nuno Manta Santos, die volgend seizoen wederom voor de groep zal staan. Het team is ook grotendeels intact gebleven. Van de vaste waarden vertrokken slechts doelman Vana Alves naar FC Porto en spits Platiny (22 wedstrijden, 6 goals) naar Chaves. Hiervoor zijn enkele spelers uit de Brazilaanse competitie voor teruggekomen. 

Prognose: Ik zie Feirense de prestatie van afgelopen seizoen niet herhalen. Het team mag blij zijn wanneer ze degradatie ontlopen.



Maritimo Funchal

Eindpositie competitie 2016-2017: 6

Door de degradatie van Nacional is Martimo dit seizoen de enige eilandploeg in de Portugese hoogste klasse. Afgelopen seizoen finishte Maritimo verdienstelijk als zesde, waardoor het als beloning dit seizoen in de Europa League speelt. Afgelopen week werd Botev Plovdiv nog met 2-0 verslagen, maar de groepsfase bereiken zal nog steeds een lastig verhaal worden. Over twee weken is Dynamo Kiev namelijk de tegenstander. Ook heeft Maritimo enkele sterkhouders verloren: middenvelder Fransergio en verdediger Raul Silva vertrokken naar Braga. Dit zal een enorme aderlating zijn, aangezien dit de twee spelers met de meeste minuten waren. Ook de nummer drie in de lijst van spelers met de meeste minuten, linksback Patrick, vertrok. Hij tekende bij Benfica. Ook aanvaller Dyego Sousa vertrok, waardoor meer dan de helft van de gemaakte goals van afgelopen seizoen is vertrokken. Als vervangers kwamen onder andere Fabio Pacheco, Victor Lundberg en Fabricio Baiano.

Prognose: Maritimo heeft flink aan kwaliteit ingeboet, waardoor ik vermoed dat de klassering van het afgelopen seizoen een uitschieter was. Het zou mij enorm verbazen als het team van Daniel Ramos zich komende campagne weer zal plaatsen voor Europees voetbal. Ik gok op een klassering tussen plek 7 en 11. Er zullen hoe dan ook goals moeten worden ingekocht.



Moreirense

Eindpositie competitie 2016-2017: 15

Moreirense wist het afgelopen seizoen op de valreep degradatie te ontlopen. Door een 3-1 zege op FC Porto wist het team uit Moreira de Conégos Arouca één puntje onder zich te houden, waardoor ontsnapt werd aan degradatie. Ook was er de winst van de League Cup, een absoluut hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. Aankomend seizoen zal het ontlopen van degradatie wederom de doelstelling zijn. Dit zal echter nog een hele kluif worden: met Diego Galo, Pedro Rebocho, Nildo Petrolina en Cauê zag trainer Petit vier sterkhouders en een groot gedeelte van zijn as vertrekken. 

Prognose: Moreirense is een van de gedoodverfde degradatiekandidaten.



Paços de Ferreira

Eindpositie competitie 2016-2017: 13

Paços maakte een redelijk zorgeloos seizoen door. De bovenste plaatsen waren snel uit zich en in serieuze degradatienood is het team van  Vasco Seabra, die sinds december voor de groep staat, ook niet geweest. Tot nu toe is de kern van vorig seizoen bij elkaar gebleven, terwijl er Awer Mabil en Dylan McGowan twee directe versterkingen gehaald zijn. Veel zal afhangen van het feit of Paços erin zal slagen om Welthon en aanvoerder Pedrinho te behouden. Eerstgenoemde was vorig seizoen goed voor 11 van de 32 goals van de geelgroenen, terwijl Pedrinho er vijf maakteen grossierde in assists.

Prognose: Wanneer er geen basisspelers vertrokken zijn aan het eind van de transfermarkt, zie ik Paços keurig in de middenmoot eindigen.



Portimonense

Eindpositie competitie 2016-2017: 1 (LigaPro)

Als kampioen van de tweede divisie mag Portimonense het voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 op het hoogste niveau gaan proberen. Sowieso is Portimonense een ploeg met weinig ervaring in de Primeira Liga: buiten het enkele seizoen 2010/2011 speelde Portimonense tussen 1990 en 2010 onafgebroken in de lagere divisies van Portugal. Er zal duidelijk nog wat bij moeten voor het team van Vitor Oliveira: de huidige selectie heeft nauwelijks ervaring op het hoogste niveau. De hoop zal vooral gericht zijn op Jorge Pires: de 36-jarige spits scoorde vorig seizoen liefst 23 keer en kroonde zich daarmee tot topscorer van de Segunda Liga. 

Prognose: Zonder een aantal gedegen versterkingen zal Portimonense een zwaar seizoen tegemoet gaan. In tegenstelling tot medepromovendus Deportivo das Aves, is bij Portimonense nog grotendeels hetzelfde team als vorig jaar actief. Handhaving zou, gezien het lage budget waarmee gewerkt wordt, een prestatie van formaat betekenen.



FC Porto

Eindpositie competitie 2016-2017: 2

Voor FC Porto was de jaargang 2016/2017 er een om snel te vergeten. Mede door het hoge aantal gelijke spelen (maar liefst 10) moest FC Porto de titel uiteindelijk aan Benfica laten. De tijd begint te dringen voor trainer Nuno Espírito Santo: vier jaar zonder titel is te lang voor een club van het formaat van FC Porto en een vijfde jaar zonder succes zal zijn positie stevig aan het wankelen brengen.

Vooralsnog heeft Porto zich weinig geroerd op de transfermarkt: er werd vooralsnog alleen een afkoopsom betaald voor Oliver Torres, die, na reeds op gehuurd te zijn van Atletico Madrid, voor 20 miljoen definitief werd overgenomen. Aan de andere kant zagen de Draken topscorer André Silva voor 38 miljoen euro naar AC Milan verkassen, terwijl ook Ruben Neves, Diego Jota, Boly en Laurent Depoitre Porto achter zich lieten. Ik verwacht dat FC Porto zich nog gaat roeren op de transfermarkt, met name om doelpunten in te kopen na het vertrek van Silva en Jota. De eerste slag is geslagen: Moussa Marega (vorig seizoen goed voor 13 doelpunten) en Hernâni kwamen over van Vitoria Guimarães.

Prognose: net als Benfica is FC Porto op papier zwakker geworden. Veel zal afhangen welke spelers nog worden aangetrokken door beide teams. Op dit moment acht ik de selectie van Benfica iets sterker dan die van FC Porto, waardoor ik vrees voor een vijfde jaar zonder titel voor de Draken.



Rio Ave

Eindpositie competitie 2016-2017: 7

Waar Rio Ave feitelijk een prima seizoen doormaakte, kwam het aan het eind van de streep één schamel puntje tekort voor Europees voetbal. Het raakte wel haar grootste talent kwijt: de 21-jarige Kroatische middenvelder Filip Krovinovic verkaste voor 3 miljoen euro naar Benfica. Eenzelfde bedrag werd door Wolverhampton Wanderers neergelegd voor de diensten van centrale verdediger Roderick Miranda. Hun plekken zijn voornamelijk opgevuld door huurspelers: Anastasios Karamanos kwam van Olympiakos Piraeus, Chico Geraldes kwam van Sporting B en Oscar Barreto van het Colombiaanse Millionarios. Al met al geen spelers met een karrevracht aan ervaring op het hoogste niveau. Het is daarom afwachten of manager Miguel Cardoso erin slaagt om een hecht collectief te smeden van de groenwitten. 

Prognose: Ik verwacht een plek in het linkerrijtje voor Rio Ave. Het raakte slechts twee dragende spelers kwijt, maar hier werd wel 6 miljoen voor geincasseerd, hetgeen nog niet is geinvesteerd in nieuwe spelers. Rio Ave zal zich zeker nog gaan versterken, waardoor er een zeer competitief elftal op de been zal staan. Europees voetbal behoort dan zeker tot de mogelijkheden.



Sporting Clube de Portugal

Eindpositie competitie 2016-2017: 3

Ondanks dat Sporting nog altijd tot 'de Grote Drie' gerekend wordt, liggen de succesjaren van het groenwitte deel van Lissabon al een tijdje achter ons. In het seizoen 2001-2002 kon Sporting zich voor het laatst kronen tot de beste van Portugal. Echter heeft Jorge Jesus ook komend seizoen weer verklaard voor de titel te gaan. Het contingent ex-Eredivisiespelers is komend seizoen gereduceerd to de topscorer van het afgelopen seizoen: Bas Dost. Voor  Marvin Zeegelaar, Douglas, Bryan Ruiz en Luc Castaignos is dit jaar geen plek meer in het Estadio José Alvalade. Samen met onder andere Jefferson, Ezequiel Schelotto en Paolo Oliveira werden zij kwalitatief niet goed genoeg geacht voor het niveau dat Sporting na wil streven, namelijk spelen voor het kampioenschap. In Ruben Semedo raakte Sporting slechts één dragende kracht kwijt, maar hier stond een transfersom van 14 miljoen betaald door Villareal tegenover.

Sporting heeft zich daarentegen steving versterkt. De absolute topaankoop was linksbuiten Marcos Acuna, vorig seizoen een van de uitblinkers van de Argentijnse competitie en inmiddels drievoudig international van de Argentijnen. Hij kwam voor 10 miljoen over van Racing Club. Verder kwam Bruno Fernandes voor 8,5 miljoen over van Sampdoria en werd de defensie versterkt door Jeremy Mathieu, Fabio Coentrão en Cristiano Piccini. Voorin zal Bas Dost ondersteuning krijgen van Seydou Doumbia en Mattheus.

Prognose: Sporting heeft zich uitstekend versterkt, maar de belangrijkste slag zal worden geslagen wanneer het Gelson Martins, William Carvalho en Adrien Silva kan weten te behouden. Vooral Martins is een groot talent waar veel interesse voor is. Wanneer het raamwerk intact blijft, zie ik Sporting komend seizoen lange tijd meespelen voor de titel.



Tondela

Eindpositie competitie 2016-2017: 16

Net als in het seizoen 2015/2016 wist Tondela ook afgelopen seizoen degradatie op het nippertje af te wenden. Hier was echter een Houdini-act voor nodig. Door vijf van de laatste zes competitiewedstrijden te winnen, eindigde Tondela één puntje boven Arouca, dat daarom afdaalde naar de Segunda Liga. Komend seizoen zal degradatie afwenden wederom het devies zijn. Tondela is namelijk een van de kleinste clubs in de hoogste klasse. Pas in 2015 speelde het voor het eerst in haar bestaan in de Primeira Liga. Het team van manager Pepa werkt met een van de laagste budgetten en haar stadion biedt slechts plaats aan vijfduizend mensen. Het elftal van vorig seizoen bestond voornamelijk uit huurlingen, die inmiddels zijn teruggekeerd naar hun eigenlijke werkgever. De vraag is vooral wie de goals moet gaan maken: vorig seizoen was Jhon Murillo de topscorer met slechts vijf (!) goals. Hij is echter vetrokken naar Kasimpasa. 

Prognose: Tondela zal nog hopen enkele spelers die buiten de boot vallen bij hoger aangeschreven clubs op huurbasis aan te trekken. Vooralsnog reken ik Tondela tot de grootste degradatiekandidaten.



Vitoria de Guimarães

Eindpositie competitie 2016-2017: 4

Vitoria de Guimarães maakte vorig seizoen een topjaar door. De vierde plaats in de eindklassering was voldoende voor deelname aan de groepsfase van de Europa League, doordat bekerwinnaar Benfica  al verzekerd was van Champions League voetbal door het winnen van de titel. Historisch gezien is Guimarães een van de grootste team van Portugal buiten de traditionele top-drie. Zo speelde Vitoria reeds 72 seizoenen in de hoogste klasse en heeft het de grootste toeschouwersaantallen buiten de top-drie. Voor komend seizoen is een vierde plaats zeker weer mogelijk. Rechtsback Bruno Gaspar werd verkocht aan Fiorentina voor 4 miljoen euro, maar dit bedrag moet ruim voldoende zijn om zijn vertrek op te vangen. Voor de rest is de kern intact gebleven: Paulo Hurtado, vorig seizoen goals voor zes goals en evenveel assists werd definitief overgenomen van Reading, na vorig seizoen al op huurbasis actief te zijn geweest bij Vitoria. Echter verloor Guimarães zijn topscorer Marega en middenvelder Hernâni aan FC Porto en  Met het geld van Gaspar en de inkomsten uit Europees voetbal heeft Vitoria zelf nog wat financiële speelruimte om de selectie te versterken.

Prognose: Met het geld van Gaspar en de inkomsten uit Europees voetbal heeft Vitoria zelf nog wat financiële speelruimte om de selectie te versterken. Ik verwacht een plek in de top-zes voor Guimarães, mits er geen dragende spelers meer vertrekken. 



Vitoria Setubal

Eindpositie competitie 2016-2017: 12

Setubal was vorig seizoen niet bepaald het meest attractieve team van de Primeira Liga, maar wel een lastig te slopen muur. In de 34 wedstrijden die het team van José Couceiro afwerkten, vielen slechts 69 goals: 30 voor en 39 tegen. Met dezelfde manager en grotendeels hetzelfde team, zal er komend seizoen weinig nieuws te verwachten zijn. Slechts doelman Bruno Varela  en linksback Fabio Cardoso lieten Setubal achter zich: zij gaan respectievelijk voor Benfica en Glasgow Rangers spelers. Hier staat het aantrekken van dozijn aan nieuwe spelers tegenover: voornamelijk gehuurd of akomstig uit de lagere klassen van het Portugese voetbal. Het is afwachten hoe deze spelers zich zullen manifesteren.

Prognose: Sinds het seizoen 2004/05 eindigde Setubal liefst negen keer tussen plek 10 en 14, met een paar uitschieters naar beneden en een paar naar boven. Dit is dan ook exact waar ik Setubal komend seizoen ook zie eindigen.

0 Vind ik leuk's
Gestart door
Avatar richard123
Country flagrichard123 in 8-08-2017 10:01 Voetbal
in 8-08-2017 10:01 Voetbal
0 reacties

Neem deel aan het gesprek

Als je al een account hebt, login om te reageren of maak een account aan.