• /
  • Nieuws /
  • Bookmakers /
  • Bookmakers maken gebruik van kunstmatige intelligentie om spelers te binden

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers maken gebruik van kunstmatige intelligentie

Bookmakers
1 mei 2018
0

Kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om gedrag van wedders te voorspellen, ondanks een strenge afkeur van ministers en protestgroepen. De wedindustrie maakt steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie om wedgedrag van consumenten te voorspellen. Hierdoor kunnen ze steeds persoonlijkere aanbiedingen doen om wedders “hooked” te houden. Dit wordt gezegd door meerdere mensen die werkzaam zijn of zijn geweest in de wedindustrie. Ex-werknemers en huidige werknemers van wedkantoren beschrijven hoe gedrag van klanten wordt gebruikt om hun toekomstige gedrag te manipuleren.

“De industrie gebruikt kunstmatige intelligentie, op een beangstigende manier, om een profiel te maken van klanten waarmee ze hun gedrag proberen te voorspellen”, aldus Asif, een digitaal marketeer die voor een wedkantoor heeft gewerkt. Elke click wordt gebruikt om maximale winst te behalen, niet om het spelplezier van de consument te vergroten.”

“Ik heb mensen zich vaak horen afvragen hoe het kan dat ze zo accuraat getarget worden en dat is ook niet gek want alles wordt gevolgd, tot in de kleinste details.”

Elke klik, pageview en transactie van de speler wordt wetenschappelijk beoordeeld zodat de best passende advertentie via google, Facebook en andere platformen aan de wedder getoond kan worden. “Ze weten alles van elk individu”, Aldus Nick, een consultant van binnen de wedindustrie.

Onbewust stemmen wedders in met het gebruik van hun data, terwijl ze geen idee hebben op welke manier deze data allemaal gebruikt kan worden. De algemene voorwaarden zijn vaak langdradig en lastig te begrijpen, hierdoor zijn de meeste wedders absoluut niet goed op de hoogte van waar ze nou eigenlijk toestemming voor geven.

“Zodra iemand heeft ingelogd op een wedplatform kunnen ze alles doen met de wedder”, zegt Brian, een digtitaal marketeer, werkzaam in de wedindustrie. “Het is echt een wetenschap, het is meer dan alleen random plaatsen van advertenties. Door de verkregen data, gebaseerd op eerder vertoond gedrag, kan alles persoonlijk gericht worden op één specifieke klant.’’

Afgelopen augustus onthulde The Guardian al dat de wedindustrie externe partijen gebruikt om data te verkrijgen van mensen met lage inkomens en van mensen die gestopt zijn met wedden. Ondanks felle kritiek en afkeur van ministers, experts en actiegroepen blijven dit soort activiteiten dagelijkse kost binnen de wedindustrie. 

“Het blijft me verbazen hoe laag de wedindustrie gaat om mensen die gevoelig voor een verslaving zijn uit te buiten”, Zegt Carloyn Harris, een minister uit Engelend die campagne heeft gevoerd voor hervormingen van de wedindustrie. “De industrie is erop ingesteld om mensen verslaafd te maken aan iets wat een enorme schade aan kan richten, niet alleen aan de maatschappij maar ook aan personen en hun families. Het zijn bloedzuigers en ik zal geen excuses aanbieden voor het gebruik van die woorden.”