Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Illegaal online gokaanbod fors teruggedrongen

Bookmakers
10 april 2022
0

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft bekendgemaakt dat illegale niet-gelicentieerde goksites sterk zijn afgenomen sinds de nieuwe regelgeving op 1 oktober 2021. Er zouden naar eigen zeggen onderzoek zijn gedaan naar 158 illegale websites. Hiervan worden 16 sites nader onderzocht. Deze sites krijgen zeer waarschijnlijk met sancties te maken. Het aantal legale goksites groeit daarentegen steeds verder.

Hogere sancties tegen illegale websites

Bij de opening van de markt benadrukte de KSA dat er aanzienlijk hogere sancties zouden worden uitgedeeld aan illegale goksites. Het aanbod illegale aanbieders is sindsdien fors gedaald. Van de 158 illegale websites in oktober hebben 142 zich uit eigen beweging terug getrokken uit de markt. De overige 16 zijn ondanks de maatregelen doorgegaan met het uitvoeren van illegale activiteiten. Naar deze websites wordt dan ook nader onderzoek gedaan. Dit gaf René Jansen aan afgelopen vrijdag tijdens het Annual Gaming Industry Event in Amsterdam.

Verantwoord gokken prioriteit

Het terugdringen van illegale goksites was precies de bedoeling van de nieuwe wetgeving. Het legale aanbod van goksites moest het illegale aanbod wegconcurreren. Bij legale goksites zijn spelers namelijk zeker van eerlijk spel en wordt er veel aandacht besteed aan gokverslaving en verantwoord gokken. Illegale goksites geven hier geen aandacht aan. Daar gaat het puur en alleen maar om winst en dat is onverantwoord.

Grote namen in wachtrij voor licentie

Inmiddels zijn er maar liefst 30 Nederlandse vergunningsaanvragen in behandeling. Betsson, Kindred (Unibet) en Entain zijn de grootste spelers uit deze lijst van aanvragers. Na een afkoelperiode van twee jaar en negen maanden - welke eindigde op 1 april -  staan ook deze weer in de rij om opnieuw toegang te krijgen tot de Nederlandse markt. Uit eigen ervaring vertelt de KSA dat slechts één op de drie aanvragers in slaagt een vergunning te bemachtigen. Dit heeft te maken met de uiterst strenge voorwaarden van de KSA.