Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Langverwachte verbod op gokreclame gaat 1 juli eindelijk in

Langverwachte verbod op gokreclame gaat 1 juli eindelijk in

Wetgeving
22 March 2023
2

Verbod op gokreclame per 1 juli 2023

Op 8 juli 2022 werd het verbod op gerichte reclame voor kansspelen aangekondigd. Deze wet zou 1 januari 2023 in moeten gaan maar werd uitgesteld in verband met kritische vragen over de inhoud. De datum werd uitgesteld naar 1 april 2023 en ook dit werd niet gehaald. Nu, een aantal maanden later is de definitieve datum bekendgemaakt. Per 1 juli 2023 moet het verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen ingaan.

De initiële plannen voor het inperken van gokreclames stond aanvankelijk gepland op 1 januari 2023 en een jaar later het verbod op tv-programma sponsoring. Het jaar daarop (1 januari 2025) zou alle sportsponsoring verboden worden. Het is logisch dat met de uitstel van het langverwachte gokverbod dat nu per 1 juli 2023 ingaat ook de andere restricties worden opgeschoven. Omdat nu het verbod op goksponsoren ingaat op 1 juli 2025 kunnen sportclubs het gehele sportseizoen 2024/2025 nog gebruik maken van deze sponsordeals met bookmakers.

Kritische kamervragen

Er worden al langere tijd kamervragen gesteld over de risico’s van kansspelen. In januari kwam RTL met een rapport naar buiten waarin verslavingsdeskundigen zich zorgen maakten om kwetsbare jongeren die in aanmerking komen met online gokken. Minister Weerwind kreeg vragen van onder meer de ChristenUnie, SP, SGP en PvdA. Er werd gepraat over hogere straffen voor aanbieders die niet goed omgaan met minderjarige gokkers en hoe het soms toch kan dat deze groep jongeren toegang hebben tot bepaalde informatie die niet voor hen bedoeld is. 

De kamerleden vonden dat deze aanbieders strenger gestrafd moesten worden en stelden daarmee een two strikes, you’re out principe voor. Weerwind voelde echter niets voor deze aanpak. Hij gaf aan dat er in de praktijk voldoende alternatieve mogelijkheden zijn om de aanbieders die in de fout gaan weer op het rechte pad te krijgen. Een tijdelijke ontneming van de goklicentie voor kansspelaanbieders die in de fout gaan zal dus niet snel voorkomen.

Toezichthouder heeft ruimte nodig

Op dit moment worden er veel gesprekken gevoerd met aanbieders en wanneer er fouten worden gemaakt kunnen er boetes worden uitgedeeld. Minister Weerwind vind het belangrijk dat de toezichthouder de ruimte blijft houden om op deze manier te acteren.

“De ervaring leert dat normoverdragende gesprekken vaak al tot naleving van de regels leiden en lasten onder dwangsom niet nodig zijn. Wanneer een last onder dwangsom er niet toe leidt dat de wet wordt nageleefd kan daarnaast of in plaats van een last onder dwangsom ook een boete worden opgelegd. Ik vind het belangrijk dat de toezichthouder de ruimte heeft om dit maatwerk te leveren. Een two-strikes-you’re out model past daar niet bij.”

Bron: Casinonieuws