Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Legale markt voor online gokken groeit

Legale markt voor online gokken groeit

Wetgeving
25 April 2023
3

Legale markt voor online gokken groeit

Sinds de opening van de online gokmarkt op 1 oktober 2021 is deze gegroeid. Dit blijkt uit de meest recente rapportage van de Kansspelautoriteit (KSA). Deze rapportage toont aan dat zowel het brutospelresultaat (BSR) als het aantal spelersaccounts is gestegen sinds de opening van de markt. 

Het doel van de KSA was om ten minste 80% van de spelers alleen te laten spelen bij legale aanbieders. Hier staat de verslavingspreventie - in tegenstelling tot illegale aanbieders - namelijk ook in het vaandel. De rapportage toont aan dat dit doel ruimschoots is bereikt: maar liefst 92% van de spelers speelt uitsluitend via legale websites. Bovendien spelen vrijwel alle nieuwe spelers (98%) alleen bij legale aanbieders. Kortom, de legale online gokmarkt is een veilige en betrouwbare omgeving geworden voor gokkers in Nederland.

Jongvolwassenen spelen meer, maar verliezen minder

De Kansspelautoriteit heeft in de laatste Monitoringsrapportage bijzondere aandacht besteed aan jongvolwassenen. Het aantal jongvolwassenen dat in januari 2023 actief was op legale gokwebsites bedroeg gemiddeld 183.000 accounts. Uit het rapport blijkt dat jongvolwassenen gemiddeld 2,6 accounts per persoon hebben. Hoewel jongvolwassenen meer spelen dan oudere spelers, is hun verlies per account aanzienlijk lager dan het gemiddelde, namelijk €54.

Dit betekent dat jongvolwassen spelers maandelijks minder geld verliezen aan gokken dan de gemiddelde speler. In de periode oktober 2021 t/m juli 2022 was het gemiddelde verlies per maand, per speler namelijk zo’n €153. In augustus 2022 t/m januari 2023 is dit bedrag gedaald naar €143 verlies. Een groot verschil met de groep jongvolwassenen.

Als er gekeken wordt naar het aantal spelers accounts in totaal is dit aantal ook fors gestegen. In januari 2023 hadden Nederlandse spelers in totaal 859.000 actieve accounts bij legale kansspelaanbieders, wat een toename betekent ten opzichte van de vorige rapportage. Het merendeel van deze accounts wordt echter niet maandelijks gebruikt voor het spelen; ‘slechts’ 365.000 spelers nemen daadwerkelijk deel aan kansspelen per maand. Van deze spelers heeft 57 procent slechts één account, terwijl 22 procent van hen maar liefst vier of meer accounts heeft.

Toename in inschrijvingen in Cruks

De toenemende bewustwording van de risico's van gokverslaving heeft geleid tot een stijging van het aantal inschrijvingen in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Het Cruks stelt spelers in staat om voor ten minste zes maanden een gokstop in te stellen, waardoor zij geen toegang meer hebben tot risicovolle kansspelen bij alle in Nederland legale aanbieders, zowel online als landgebonden. Het aantal mensen dat zich inschrijft in Cruks blijft gestaag groeien en in april 2023 stonden bijna 40.000 mensen ingeschreven in het register. Dit toont aan dat steeds meer mensen inzien dat het belangrijk is om verantwoordelijk om te gaan met gokken en dat het inschrijven in CRUKS een effectief middel kan zijn om gokverslaving te voorkomen.

Verschuiving in reclame

De wet- en regelgeving omtrent online gokken heeft invloed op het reclamelandschap. Sinds de opening van de markt zijn de uitgaven aan televisiereclames voor online kansspelen toegenomen, maar het aantal televisiereclames is juist gedaald. Dit komt doordat er een verschuiving is van tv naar online reclames. 

De laatste maanden is er namelijk een sterke toename in online reclames te zien. Deze verschuiving zal in de komende maanden verder doorzetten, omdat er vanaf 1 juli een totaalverbod op ongerichte reclame voor online kansspelen zal gelden op tv, radio en billboards. Ook sponsoring van tv-programma’s of sportclubs voor online kansspelen zal na een overgangstermijn onder het verbod vallen. Adverteren op internet en televisie zal enkel nog onder strenge voorwaarden zijn toegestaan. Deze ontwikkeling zal er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat er nog meer online reclames zullen verschijnen en dat de reclame-industrie zal moeten inspelen op deze veranderingen.

Bron: Kansspelautoriteit