Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op Formule 1

Wedden op Formule 1

Het wedden op de Formule 1 is in Nederland steeds populairder geworden. Door de opmars van Max Verstappen zitten er steeds meer mensen zondags aan de buis gekluisterd. Ga jij inzetten op wie een bepaalde race gaat winnen? Of kies je er toch voor om te gaan voorspellen wie er wereldkampioen gaat worden? Vind hier alles over het wedden op de Formule 1.

Hoelaat begint Max Verstappen?

In maart start het raceseizoen weer van de Formule 1. De race in Ausrtalië is helaas al een aantal jaar niet meer de openingsrace. Dit jaar wordt er weer gestart in Bahrein en daarna gaan we de hele wereld over. Door het tijdsverschil met andere landen en continenten begint de Formule 1 niet altijd op hetzelfde tijdstip. Benieuwd hoelaat je zondags moet inschakelijk om Max Verstappen live te bekijken? Bekijk het uitgebreide programma van alle F1 tijden komend seizoen!

Bookmakers voor wedden op Formule 1

Wedden op de Formule 1 is steeds meer in opkomst, het kan nu zo nog zijn dat je niet bij ieder bookmaker hier op kan wedden. Echter zal hier in de toekomst zeker verandering in gaan komen, vooral nu er jaarlijks een Grand Prix van Nederland wordt gehouden. De meest bekende bookmakers bieden gelukkig al wel deze mogelijkheid aan. 

Vind je het lastig om te bepalen welke bookmaker het beste bij je past? Neem dan eens een kijkje op onze bookmakers pagina, hier kom je er in no time achter welke bookie het beste bij jou past!

Wedtips Formule 1

Voor het plaatsen van een weddenschap dien je goed rekening te houden met een aantal factoren. Het is van belang te kijken naar de uitslagen van de vrije trainingen en de kwalificatie, maar daarnaast ook de weersvoorspelling. De ene coureur is namelijk beter in regenachtige omstandigheden dan de ander. 

Verder is het handig om het laatste nieuws rondom de Formule 1 goed bij te houden. Zo zijn er websites als motorsport.com die je goed op de hoogte houden over het laatste nieuws omtrent de coureurs en de GP. 

Weersomstandigheden tijdens de race

Een ander belangrijk facet heeft men absoluut niet zelf in de hand. De weertypes spelen een directe rol op een Grand Prix. Het is algemeen bekend dat een coureur als Max Verstappen graag regen heeft, zodat hij het verschil in absolute snelheid kan compenseren met zijn eigen stuur kwaliteiten. 

De temperaturen en de neerslag hebben tevens een grote invloed op het type band waar de coureurs voor kunnen kiezen. Mocht er dus ineens regen worden voorspeld, is het wellicht slim om de kansen van een coureur die goed is in de regen, zoals Verstappen, iets hoger in te schatten. Andere coureurs hebben misschien meer baat bij droog weer, maar een plotselinge regenbui tijdens de race kan ook weer voor een verrassend resultaat zorgen. Anderzijds, als het tijdens de race stopt met regenen, kan het team wat op het goede moment wisselt naar de normale band ook een flinke slag slaan.

Wedden op Formule 1

©ProShots

Hoe werkt het wedden op de Formule 1?

Van Singapore tot zelfs dit jaar op het eigen circuit van Zandvoort, het seizoen begint halverwege maart en eindigt in november. Er zijn een tal van weddenschappen mogelijk bij het wedden op formule 1. De echte liefhebbers zitten al klaar voor de vrije training, deze trainingen zorgen ervoor dat de coureurs alvast kennis kunnen maken met het circuit.  

Op zaterdag zijn meestal de kwalificatierondes. Het is mogelijk om op pole-position te wedden. De uitslag van de kwalificatie bepaald uiteindelijk wat de startopstelling is. Als een favoriet hier een slechte startpositie behaald, is het misschien niet verstandig geld op hem in te zetten. Sinds kort zijn er ook een aantal weekenden op de F1-kalender waarbij een sprint-race georganiseerd wordt. De kwalificatie vind dan plaats op de vrijdag, die de startposities voor de sprint-race op zaterdag bepalen. Zoals de naam al doet vermoeden, is de sprint-race een verkorte versie van de echte race op zondag, er zijn dan ook een aantal punten te verdienen voor de beste coureurs. De eerste plaats krijgt 8 punten voor het kampioenschap, de tweede plaats 7 punten, de derde plaats 6 punten, en zo gaat het door tot de achtste plaats. 

De meeste sportwed liefhebbers wachten tot de startopstelling is bepaald met het plaatsen van een weddenschap. Een van de populairste weddenschap is outright, hier zet je in op wie het kampioenschap uiteindelijk gaat winnen. Verder kan je ook nog inzetten of een coureur wel of niet een podiumplek gaat behalen. Dit doe je vaak wanneer je niet zeker bent of diegene wel gaat winnen of niet.

Type weddenschappen tijdens een Grand Prix

Er zijn veel verschillende mogelijkheden op om te zetten op Formule 1, daarom hebben we een kort overzicht gemaakt van de meest voorkomende bets. 

Top 6: Dit is vrij gemakkelijk, hier voorspel je wie jij denkt wie als nummer 1t/m 6 zullen eindigen. Lukt dit je ook nog om dit in de juiste volgorde te doen? Dan krijg je nog bovenop je winst nog extra uitbetaald. 

Snelste rondetijd: Hier zet je in op diegene waarvan jij denkt wie de snelste rondetijd gaat halen. 

Race winnaar: Hier ga je voorspellen welke coureur jij denkt een bepaalde race gaat winnen. Als jij een favoriet kiest als Verstappen, dan is de quotering vrij laag. Voor Nyck de Vries ligt quotering wat hoger. 

Podium wedden: Hier ga je voorspellen van wie jij denkt het podium gaat behalen. Dus wie er uiteindelijk in de top 3 komen, voorspel je ook nog is de goede volgorde, dan krijg je extra veel uitbetaald!

WK winnaar: Dit gaat om het team dat aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft behaald. Dit kan soms al zijn voor dat het seizoen klaar is. Dit team heeft al zoveel punten, dat ze niet meer ingehaald kunnen worden. 

Wat is de Formule 1?

De Formule 1 bestaat uit auto’s die ver boven de 300km/h uitkomen, waarbij de motor tot wel 15000 toeren kan bereiken. Elk seizoen bestaat uit een serie van ongeveer 23 races over de hele wereld, ook wel een Grand Prix genoemd. Hier strijden teams als Ferrari, Mercedes en Red Bull ieder jaar om de wereldtitel. Iedere race staan er twintig coureurs klaar bij de start. 

Binnen de Formule 1 bestaat er een constructeurs-kampioenschap en een coureurs-kampioenschap. Het is dus niet alleen een zoektocht naar de beste coureur, maar ook naar wie de beste auto kan bouwen! Het komt ook wel eens voor dat het coureurs-kampioenschap wordt gewonnen door de coureur van een team wat niet het constructeurs-kampioenschap heeft gewonnen. Dit was in 2021 het geval, toen Max Verstappen zijn eerste kampioenschap wist te winnen in de zinderende ontknoping in Abu Dhabi.  

Hoe ziet een raceweekend eruit?

Niet elk raceweekend is hetzelfde. Normaliter heeft elk weekend 3 vrije trainingen, een kwalificatie, en de race. Met de toevoeging van de sprint-race een aantal jaar terug zijn er echter een aantal weekenden die van deze structuur afwijken. Het raceweekend begint doorgaans op vrijdag met de eerste vrije training, waarin de teams en coureurs de eerste kans krijgen om zich aan te passen aan de baan en eventuele upgrades te testen. Vervolgens is er op dezelfde dag de tweede vrije training, of (in het geval van een sprint-race weekend) de kwalificatie. Deze kwalificatie bepaalt de startpositie voor de race op zondag. Bij een raceweekend met een sprint-race hebben teams dus zeer beperkt de tijd om goed hun auto te testen, iets om wellicht in gedachten te houden bij het plaatsen van een weddenschap. Op de zaterdag is dan de derde vrije training, of de kwalificatie voor de sprint-race. Vervolgens is later op de dag de kwalificatie of de sprint-race. Voorheen bepaalde de uitslag van de sprint-race de startposities voor de race op zondag, echter is dit sinds 2023 aangepast. De sprint-race dient dus alleen nog voor extra punten in het klassement. 

  Normaal weekend Sprint-race weekend
Dag 1 (Vrijdag) 1e Vrije training 1e Vrije training
Dag 1 (Vrijdag) 2e Vrije training Kwalificatie voor de race
Dag 2 (Zaterdag) 3e Vrije training Kwalificatie voor de sprint-race
Dag 2 (Zaterdag) Kwalificatie Sprint-race
Dag 3 (Zondag) Race Race

Als er een sprint-race wordt gehouden, hebben de teams dus beperkte tijd om de auto's doorgrondig te testen. Dit is uiteraard belangrijk om mee te nemen in jouw besluit wanneer je een weddenschap plaatst. Daarnaast is het ook belanrijk om goed de teams en coureurs in de gaten te houden bij de vrije trainingen, hier kun je namelijk eventuele kanshebbers en verrassingen vroeg opmerken, nog voordat de odds dalen. 

Wat zijn andere belangrijke factoren tijdens een race?

Naast de weersomstandigheden zijn er ook nog een heleboel andere factoren die de uitslag van een race kunnen beïnvloeden. Elke baan is anders, zo kan de grip bijvoorbeeld per baan verschillen, maar ook de luchtdruk kan invloed hebben op hoe de auto presteert. Dit verschil is het meest duidelijk bij de F1 race in Mexico, het circuit hier ligt namelijk 2.285m boven zeeniveau. De lagere luchtdruk op deze hoogte betekent dat de auto's veelal slechter presteren vergeleken met andere circuits op de kalender. In het verleden betekende het bijvoorbeeld dat ze tot wel 22% minder vermogen produceerden. Door het gebruik van turbo's is dit tegenwoordig een minder groot probleem, maar de belasting op de turbo is hierdoor wel hoger, wat het risico op technische mankementen weer hoger maakt. Verder kunnen er zich problemen voordoen met de downforce en koeling van de wagens, RedBull heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven

Safety Car & Rode vlag

Verder kan er tijdens de race ook nog een Safety Car nodig zijn of zelfs een rode vlag. Dit is meestal het geval na een crash of als er brokstukken op de baan liggen die opgeruimd moeten worden. Afhankelijk van de situatie kan er een virtuele safety car, een safety car, of een rode vlag ingeschakeld worden. In veel gevallen zal eerst een gele vlag worden getoond, waarbij de coureurs hun snelheid moeten minderen op een bepaald deel van de baan. Dit is meestal in verband met een stilstaande/langzaam rijdende auto of brokstukken op de baan. Als het toch meer tijd kost om dit op te ruimen, kan er een virtuele safety car ingeschakeld worden, waarbij alle auto's zich aan een bepaalde rondetijd moeten houden en niet mogen inhalen, op deze manier blijft de afstand tussen alle coureurs min of meer hetzelfde. In ernstigere gevallen kan er een safety car ingeschakeld worden. Dit is een wagen die vanuit de pitstraat de baan op zal gaan, om vervolgens voorop te rijden en het tempo te bepalen. Voor de herstart mogen alle achterblijvers de safety car weer inhalen, zodat alle auto's uiteindelijk in de goede volgorde weer verder kunnen. Nadat de safety car weer de pitstraat in is gegaan, bepaalt de nummer 1 wanneer de herstart precies plaatsvindt, hier moet je dus als coureur goed blijven opletten, anders loop je het risico om een plaats kwijt te raken! 

©ProShots

In veel gevallen houden de teams rekening met een (virtuele) safety car bij het bedenken van hun strategie. Het is namelijk zeer gunstig om tijdens een safety car van banden te wisselen, aangezien de auto's op de baan een stuk langzamer rijden en het tijdsverlies van een pitstop minimaal is. Daarom is het goed om bij circuits waar historisch gezien veel crashes plaatsvinden, zoals Monaco, rekening te houden met een eventuele safety car.

In de ergste gevallen kan de raceleiding kiezen voor een rode vlag, de race wordt dan tijdelijk stilgezet om bijvoorbeeld de baan op te ruimen of schade aan de barrières te repareren. Alle auto's gaan dan zo snel mogelijk de pitstraat in en de race wordt dan op een later moment hervat. In sommige gevallen, bij extreme weersomstandigheden bijvoorbeeld, is het niet mogelijk om de race te hervatten. Hiervoor wordt een tijdslimiet van 3 uur aangehouden, als de lengte van de race + de tijd onder een rode vlag langer is dan 3 uur, zal de race niet hervat worden. Als de race na enige tijd wel is hervat, zal de race vroegtijdig eindigen als de totale duur van de race langer is dan 2 uur (exc. de tijd onder de rode vlag). Deze zal dan eindigen na de eerstvolgende ronde. 

Een belangrijk detail is dat teams een 'gratis' pit stop krijgen wanneer er een rode vlag is. Aangezien dit op elk moment in de race kan gebeuren, heeft dit veel impact op de uitslag. Een coureur die zijn banden net voor een rode vlag heeft gewisseld zal dus behoorlijk balen als de auto's voor hem ineens hun oude banden mogen vervangen voor gloednieuwe. 

Wanneer is een auto een Formule auto?

De Formule 1 is kenmerkend door de bijzondere race-auto's die gebruikt worden. Ze liggen laag op de grond, hebben bijzonder veel grip en gaan ontzettend snel. Naast Formule 1 heb je ook Formule 2, Formule 3 en andere raceklassen zoals Formule E, Formule Renault etc. Maar wanneer is een auto nou een Formule auto? 

Een Formule auto mag een Formule auto worden genoemd wanneer het eigenlijk twee kenmerken bezit. De auto heeft een open cockpit en de auto heeft geen wielkasten. De Amerikaanse Indycar maakt dus ook gebruik van een Formule auto. Daarom is de overstap tussen deze raceklassen relatief makkelijk te maken.

Bonussen van bookmakers

Voor het wedden op Formule 1 zijn er verschillende bonussen beschikbaar. Er is niets beters dan een dikke bonus van een bookmaker voor het plaatsen van een weddenschap. Hieronder een overzicht met de beste bonus die beschikbaar is op dit moment!

Nog meer wedden op sport? Vind hier een overzicht van alle wedden op sport pagina's

Algemene Informatie over de Formule 1

In de Formule 1 zijn er verschillende teams die deelnemen aan de races. Elk team bestaat uit een combinatie van coureurs, ingenieurs en andere teamleden die samenwerken om de beste prestaties te leveren. Elk team kan doorgaans twee coureurs hebben, hoewel sommige teams ervoor kiezen om een derde coureur aan te nemen als test- of reserverijder. De coureurs worden beschouwd als de sterren van de sport en krijgen veel aandacht van zowel de media als de fans.

De keuze van een coureur voor een team is van groot belang, aangezien coureurs met hun rijvaardigheden en ervaring een grote rol spelen in het succes van het team. Coureurs moeten niet alleen snel en behendig zijn, maar ook strategisch denken en in staat zijn om onder druk te presteren. Naast het individuele succes van coureurs, hebben teams ook hun eigen kampioenschap waarin ze strijden om de beste te zijn. Elk team zet zich in om de beste auto te hebben en investeert grote bedragen in onderzoek en ontwikkeling om hun raceauto's te verbeteren. De samenwerking tussen de coureurs, engineers en teamleden is essentieel om de prestaties van het team te optimaliseren.

De teams en coureurs werken het hele jaar door hard om zich voor te bereiden op de races. Ze trainen intensief om hun rijvaardigheid en uithoudingsvermogen te verbeteren, terwijl ze ook nauw samenwerken met hun ingenieurs om de raceauto's te finetunen en te optimaliseren voor elk circuit.

De competitie tussen de teams en coureurs in de Formule 1 is intens en zorgt voor spannende races. Het publiek volgt elke stap van hun favoriete teams en coureurs, van de voorbereidingen op het circuit tot de pitstops en inhaalacties tijdens de races. De teams en coureurs zijn het hart en de ziel van de Formule 1 en dragen bij aan de opwinding en passie die de sport zo geliefd maken bij fans over de hele wereld.