Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie
Waar blijven Unibet en Bwin in godsnaam?

Waar blijven Unibet en Bwin in godsnaam?

Bookmakers
27 May 2022
2

Al 2 maanden wachten wedfans verwoed om de rentree van 's werelds bekendste gokmerken waar menig Nederlander verknocht aan was: unibet en Bwin. Beide partijen hebben de afgelopen 7 maanden knarsetandend toe moeten kijken hoe Holland Casino, Toto, Betcity en 8 andere merken voorrang kregen van de KSA. Het door de overheid bedachte 'strafbankje' voor merken die voor de legalisering al op de Nederlandse markt actief waren zit vol met grote merken die staan te trappelen hun deuren weer te openen. De zogenaamde tweede fase brak aan op 1 april, maar tot nu toe blijft het verdacht stil bij de Kansspelautoriteit. Hoe kan dat?

18+ | Wat kost gokken jou? Stop op tijd | Algemene voorwaarden

Kansspelautoriteit laat niets los over licentieprocedures

Al in november gaf Unibet aan de licentieprocedure gestart te zijn om de aanvraag van de KOA vergunning te krijgen. Janssen, de voorzitter van de KSA reageerde gevat op de vraag hoe het nu zat met de termijn voor de strafbankmerken: "De 6 maanden termijn is niet heilig, het kan langer duren". En langer duren duurt het. Inmiddels is het bijna Juni, en nog zijn Unibet en Bwin niet verzekerd van de licentie. De KSA hult zich in nevelen. Ook de partijen zelf weten totaal niet waar ze aan toe zijn. Uit peilingen bij de board rooms van Kindred (moederbedrijf unibet) en Entain (moederbedrijf van Bwin) blijkt dat men geen idee heeft wanneer men weer kan lanceren. Het kan Juni zijn, Juli of Augustus.

De pijnlijke aftocht van Bwin en Unibet, en de kosten hiervan

Unibet berekende eerder al dat het stopzetten van alle accounts in Nederland (ruim 700.000 spelers) ongeveer 12 miljoen euro op jaarbasis betekende aan pure nettowinst. Bwin deed geen uitspraken, maar ook hier gaat het om miljoenen euro's, daar Bwin lange tijd de nummer 2 was in Nederland.  
Daarnaast is het zo dat elke maand dat Unibet en Bwin langer moeten wachten, hun positie in Nederland verslechterd. Partijen als Betcity, Kansino en Toto staan op alle billboards, zijn niet weg te slaan van de TV en in de stadions en overal online te vinden. Zij pakken dus veel markt af. De vraag is hoe lang TV en billboards nog worden toegestaan, daar de druk vanuit de politiek om dit te verbieden toeneemt.

De kans dat Unibet en Bwin straks niet meer zoveel marketing kunnen doen als eerder genoemde concurrenten die wel al in September mochten beginnen, stijgt dus. En dat zit die merken niet helemaal lekker. Je zou zelfs van competitievervalsing kunnen spreken.
Toch zal met name Unibet haar fair share wel gaan krijgen. Zo lanceert Unibet een groot betting partnership met Ajax voor het komend seizoen, en prijkt Unibet's naam ook groot in meerdere kranten waar het een mediadeal mee afsloot. Het is niet bevestigd, maar ook Voetbalzone lijkt Unibet fors te gaan promoten. Daar stond wel een megadeal van meer dan 1 miljoen euro per jaar tegenover.
Bwin moet het doen met restjeswerk. Het ooit zo groote van origine Oostenrijkse wedkantoor, is dat al lang niet meer en zal ook in Nederland met een relatief klein budget de markt op komen. Geen voetbalcubs, en geen media partnerships. De vraag is dus of Bwin wel weer zo groot kan worden als vroeger.

Voetbalwedden.net is met beide partijen in gesprek voor exclusieve bonusdeals die een paar weken na lancering geactiveerd moeten worden. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!