Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De nieuwe eigenaar van Newcastle

Sportsbook
20 oktober 2021
0

Newcastle United heeft een nieuwe eigenaar, wat een einde maakt aan de 14 jaar van de door fans  bekritiseerde Mike Ashley. De club is gekocht voor 305 miljoen pond. De nieuwe eigenaar komt uit de Saoedi-Arabische koninklijke familie, en deze deal was voorheen met 18 maanden uitgesteld vanwege het schenden van mensenrechten. Amnesty International heeft de Premier League op de vingers getikt over de overname, omdat Saoedi-Arabië ervan wordt beschuldigd "hun verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten, te willen zuiveren met de glamour van topvoetbal".

Sommige Newcastle-supporters hebben de overname echter gesteund, omdat Newcastle niet de beste staat van dienst heeft in de Premier League en momenteel een-na-laatste staat op de ranglijst. Met deze nieuwe eigenaar, die controle heeft over het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië en 80% van de aandelen in de club bezit, lijkt de club nu over een vermogen van 250 miljard pond te beschikken. PIF is een staatsspaarrekening voor de Saoedi-Arabische regering en de voorzitter is de kroonprins Mohammed bin Salaman, met een geschat netto vermogen van maar liefst 700 miljard pond.

Door deze gebeurtenis hebben de fans weer wat licht aan het eind van de tunnel en hoop als het betekent dat de club van plan is om dure managers, wereldklasse spelers en nog veel meer voor de club aan te nemen. De Newcastle voetballer; Alan Shearer tweette zelfs "Yes, we can dare to hope again" waaruit zijn waardering voor de nieuwe eigenaar blijkt.

Amanda Staveley, de chief executive officer van PCP Capital Partners, vertelde aan Sky Sports news: "Het is een competitie van hoog niveau, Premier League voetbal is de beste in de wereld en Newcastle United is het beste team in de wereld, en we willen zien dat het de trofeeën krijgt welke het verdient, natuurlijk.” "Het is de top van de competitie in Europa. Maar om trofeeën te winnen zijn er investeringen nodig, geduld en tijd, we willen dat iedereen met ons samenwerkt om de club op te bouwen tot wat het hoort te zijn."

Telegraph zegt dat de club voorheen een budget van ongeveer 50 miljoen pond vrij had gemaakt voor de transfer periode, ondanks dat de financiële regels voor de competitie een budget van 200 miljoen pond toestaan. Met de nieuwe eigenaar is Newcastle FC nu één van 's werelds rijkste voetbalclubs, dus dit zal voor de aankomende jaren naar verwachting een stuk hoger zijn.

Hoe zit het met de andere clubs?

Het seizoen voordat Man City werd overgenomen door investeerders uit Abu Dhabi, zijn ze op de 9e plaats geëindigd en dat ondanks enkele slechte prestaties in het verleden. In het eerste seizoen sinds de komst van Robinho, eindigde Man city op de 10e plaats en het seizoen erna op de 5e plaats. Toen Man city in januari andere spelers kocht, zoals Craig Bellamy en Wayne Bridge, won Man city de Premier league in 2012 met dank aan het doelpunt van Sergio Aguero, in de laatste minuut tegen QPR.

Toen Roman Abramovich Chelsea kocht, behoorden ze tot de top zes in de competitie. Met de bezetting van onder andere Scott Parker, Juan Veron, Adrian Mutu en Herman Crespo, speelde de overname nog geen grote rol in de prestaties van Chelsea. Ook Chelsea pastte het budget uiteindelijk aan om zich een aantal hoge transferbedragen te kunnen veroorloven. Uiteindelijk gaf Chelsea ongeveer 2,5 miljard dollar uit, om te komen waar ze nu zijn.

Betekent dit dat Newcastle ook 2 miljard dollar moet uitgeven om de club weer op te bouwen?