Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Europese Unie financiert drie anti-matchfixing projecten

Wetgeving
6 oktober 2017
0

 

De Europese Unie heeft toegezegd drie projecten van de ESSA, het integriteitsorgaan van de Europese gereguleerde wedkantoren, te financieren, zo meldt SBC News. Het doel van deze projecten is het terugbrengen en voorkomen van matchfixing in het Europese betaalde voetbal.

De secretaris generaal van de ESSA, Khalid Ali, is erg tevreden met de toezegging van de Europese Unie. “Deze projecten kunnen een significante invloed hebben in de strijd tegen matchfixing en vertegenwoordigen een belangrijk doel van de ESSA. Wij willen onze leden, de consumenten en sportwedstrijden beschermen tegen wedgerelateerde corruptie.”

Eén van de nieuwe projecten is PROtect Integrity+. Dit project heeft als doelstelling het tegengaan van de dreiging van grensoverschrijdende matchfixing binnen Europa. Onderdeel van PROtect Integrity+ is het opzetten van een rapportagesysteem dat sporters de kans geeft om aan te geven wanneer ze benaderd zijn voor matchfixing of een vermoeden van matchfixing hebben.

Het derde project waarbij de ESSA betrokken is, heet het T-PREG and Fundacja anti-matchfixing project. Universiteiten in Lissabon en Milaan zullen dit project coördineren en workshops geven om meer inzicht te geven in (het afschrikken van) matchfixing. Een belangrijk doel is het bundelen van kennis van tenminste vijf EU-lidstaten. Het Poolse programma Fundacja Ekstraklasy zal de beweegredenen achter matchfixing onderzoeken en proberen preventieve maatregelen te treffen.

Deze drie projecten worden toegevoegd aan het andere project waar de ESSA al aan deelneemt, het Transparency International’s Anti Matchfixing Top Training Programme. Ook dat programma wordt vanuit de Europese Unie gefinancierd. Dit programma is gericht op het bieden van training en ondersteuning aan besluitvormers in de sport en media om een beter begrip van matchfixing te creëren binnen deze groep en de Europese Commissie.