Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie
Geen rolmodellen meer te zien in gokreclames

Geen rolmodellen meer te zien in gokreclames

Wetgeving
30 June 2022
2

Geen rolmodellen meer in gokreclames voetbalwedden

Sinds de opening van de online gokmarkt op 1 oktober 2021 is er veel te doen geweest over het online gokken. Het doel van de regulering was om inzicht te krijgen in het gokgedrag van Nederlandse spelers en om dit beter te kunnen controleren. Per 30 juni mag er geen gebruik meer worden gemaakt van rolmodellen in reclames.

Er mocht geen reclame worden gemaakt met topsporters. Deze mensen zouden teveel een voorbeeldfunctie hebben en hierdoor zouden jonge mensen te makkelijk aangezet worden tot gokken. Operators gingen toen met rolmodellen werken. Oud-voetballers als Wesley Sneijder en Andy van der Meijde werden hier onder andere voor gebruikt. Ook Andere sporticonen als Sjaak Swart en Dick Advocaat werden ingezet.

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) gaat de komende tijd controleren of alle rolmodellen van goksites zijn verdwenen. Dit zijn alle personen die enige vorm van bekendheid genieten. Ook het gebruik van influencers is dus per vandaag verboden.

Beperkingen voor operators nog maar het begin

Als het aan Franc Weerwind - minister van rechtsbescherming - ligt, worden de beperkingen van online kansspelaanbieders nog verder ingeperkt. Reclames mogen nu al niet meer oproepen tot onmatig speelgedrag of kansspelen presenteren als oplossing van financiële problemen. Ook mogen reclames niet gericht zijn op jongeren tussen de 18 en 24 jaar. De minister wil deze zomer nóg een beperking voor gokreclames opleggen. Om kwetsbare groepen te beschermen komt Weerwind met een voorstel om televisiereclames en buitenreclames nog meer in te perken. Hoe dit voorstel er precies uitziet is nog onduidelijk.

Speel bewust

Wil jij meer weten over verantwoord wedden? Bekijk dan eens onze pagina over verantwoord spelen. Hierin leer je dat wedden nooit zonder risico's is. Je kan je inzet verliezen. Wed dan ook altijd met geld dat je kunt missen en met kleine bedragen. Bekijk onze 10 tips voor verantwoord speelgedrag.