Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit legt prioriteit bij jongeren

Wetgeving
10 januari 2018
0

Zoals bekend is 2018 het jaar waarin de wetgeving omtrent gokken en wedden gelegaliseerd moet worden. Volgens de Kansspelautoriteit hoort de prioriteit te liggen bij het voorkomen dat minderjarigen deelnemen aan (online) kansspelen. 

Het aanbieden van een kansspel waaraan minderjarigen deel kunnen nemen is bij wet verboden. Sommige aanbieders richten zich niet bewust op jongeren, maar zouden wel te weinig doen om te voorkomen dat minderjarigen deel kunnen nemen aan een kansspel zoals een speelautomaat, loterij of sportweddenschap. Daarnaast zijn er volgens de KSA aanbieders die minderjarigen simpelweg bewust toelaten, terwijl ze hen dienen te weren. Volgens de KSA wordt deze overtreding alleen geconstateerd bij 'illegale aanbieders'.

Vergeleken met volwassenen zijn jongeren vatbaarder voor verslavingen, omdat hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daarnaast slagen niet alle jongeren er in duidelijke grenzen te stellen en weerstand te bieden aan sociale druk. Aangezien verslavingspreventie één van de pijlers is van de nieuwe wetgeving, zijn jongeren een belangrijke actor in het beleid van de KSA. 

Een andere pijler is de bestrijding van illegaal aanbod van kansspelen, voornamelijk op het gebied van online kansspelen en sportweddenschappen. De KSA is voornemens aanbieders die zich richten op Nederlandse consumenten aan te pakken. Het Wetsvoorstel Kansspelen zou de KSA meer handvatten moeten geven om handelend op te treden.