Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansspelautoriteit wil meer focus op leeftijdsverificatie

Wetgeving
23 september 2020
0

Tot op heden hebben regelgevende instanties de leeftijdscontrole behandeld als een standaard check wanneer iemand online wil wedden. Volgens SBC is ID-specialist AgeChecked echter van mening dat de verplichte vereisten binnenkort zullen gaan veranderen, omdat de Kansspelautoriteit (KSA) meer verantwoordelijkheden op het gebied van verificatie van leeftijd en het bijhouden van die gegevens afdwingt. Deze diepgaande leeftijdsverificatie is een belangrijke vereiste om als bookmaker de Nederlandse licentie te krijgen in 2021.

De verwachte datum van de invoering van de Wet op Kansspelen staat nu op 1 maart. Dit betekent dat de online bookmakers vanaf die datum een half jaar hebben om zich aan te melden en de gereguleerde markt op het gebied van online wedden op 1 september officieel open zal gaan. 

Naast de leeftijdscontrole, heeft de KSA ook strenge eisen opgesteld met betrekking tot reclame, de bescherming van spelers, het voorkomen van verslaving en de bestrijding van fraude- en criminaliteit. 

Leeftijdsverificatie is een bijzondere prioriteit voor de Kansspelautoriteit, sinds de NOS op 31 augustus een documentaire maakte over het gemak waarmee minderjarigen bij 10 grote bookmakers in Nederland online konden wedden. Daarom vindt de KSA dat er een officieel bewijsmiddel moet worden gebruikt om de leeftijd te verifiëren en dat het voor spelers duidelijk moet zijn hoe hun leeftijd wordt geverifieerd. 

Belangrijk is dat de leeftijdsverificatie al voltooid is, voordat het gehele registratieproces afgerond is.Ook de databases en de leeftijd van bestaande klanten moeten worden geverifieerd, voordat ze door kunnen gaan met online wedden. 

Mochten bookmakers zich niet houden aan deze leeftijdsverificatie, dan kan de KSA boetes opleggen of de bookmaker zelfs op een zwarte lijst zetten. Hierdoor kunnen bookmakers negatief beoordeeld worden mochten ze in de toekomst de Nederlandse licentie aan willen vragen.