Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

KSA: “Groei Nederlandse markt kleiner dan gedacht”

Wetgeving
28 maart 2022
0

De groei van de Nederlandse markt is waarschijnlijk erg overschat volgens René Jansen, CEO van de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA). Hij heeft kritiek geuit op de  - volgens hem - vroege schattingen van de groei van de Nederlandse markt. Deze zouden om meerdere redenen zeer overdreven zijn en er was te weinig rekening gehouden met de impact van verschillende beperkende maatregelen.

In het recente 2021 jaarverslag van de KSA werd nog bekend gemaakt dat op 1 maart 634.000 geverifieerde accounts actief waren onder de 11 gelicentieerde online bookmakers. 17% van deze accounts waren geopend door gebruikers tussen de 18 en 24 jaar. Volgens Jansen geeft dit een vertekend beeld, omdat gebruikers accounts bij meerdere bookmakers kunnen hebben. Soms heeft een speler bij zowel Toto, Betcity als Bet365 een account. Het werkelijke aantal spelers valt dus lager uit en daarom zijn de schattingen onbetrouwbaar.  “Het aantal spelers ligt dus een lager dan 634.000”. 

Aantal gerbuikers illegale sites sterk gedaald

In het jaarverslag van de KSA kwam ook naar boven dat het aantal gokkers via illegale sites aanzienlijk is gedaald. Voor het legaliseren van online gokken op 1 oktober 2021 gokte bijna 70% van de mensen via illegale sites. Door de vele verschillende legale aanbieders in Nederland op dit moment wordt er nog slechts 25% op illegale sites gegokt. Het voornaamste doel werd daarmee bereikt. Namelijk het inzichtelijk krijgen en het kunnen beheersen van het gokgedrag.

Sinds de legalisering van het online gokken op 1 oktober is er ook een grote stortvloed aan reclames bijgekomen. Radio en tv reclames komen geregeld voorbij. Daarnaast is er veel media aandacht geweest in aanloop van deze legalisering. Op 18 maart werd dan ook bekend gemaakt dat er een aantal nieuwe regels ingevoerd zouden worden. Strengere regels op het gebied van tv- en radioreclame en gedrukte reclame in bushokjes wordt zelfs verboden. “Het is nog te vroeg om te zeggen of de stijging van het aantal actieve spelers door zal zetten” aldus de CEO.

Cruks tegen gokverslaving

Tot slot wil Jansen het succes van het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) benadrukken. Sinds 1 oktober 2021 hebben meer dan 10.000 mensen zich aangemeld die het gokken niet meer onder controle hadden. “Cruks is een belangrijk middel tegen gokverslaving. Het is goed dat mensen weten dat het bestaat en het is voor iedereen toegankelijk” sluit Jansen af.