Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Verbod ongerichte gokreclame per 1 juli 2023 definitief van kracht

Verbod ongerichte gokreclame per 1 juli 2023 definitief van kracht

Wetgeving
18 April 2023
2

Wet ongerichte gokreclame gaat in

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft aangekondigd dat ongerichte reclame voor online kansspelen vanaf 1 juli 2023 verboden zal zijn. Dit verbod is bedoeld om kwetsbare groepen, met name jongeren, te beschermen tegen de gevaren van kansspelverslaving. 

Onder ongerichte reclame vallen radio- en tv-reclames en billboards op straat. Ook sponsoring van tv-programma’s of sportclubs voor online kansspelen zal na een overgangstermijn onder het verbod vallen. Adverteren op internet en televisie op aanvraag blijft toegestaan, maar onder strenge voorwaarden.

Het verbod komt voort uit de Wet kansspelen op afstand, die sinds 1 oktober 2021 van kracht is. Met deze wet zijn online kansspelen gereguleerd en legaal geworden. Dit heeft geleid tot een toename van ongerichte reclame voor online kansspelen, waardoor kwetsbare groepen ongewild worden blootgesteld aan deze risicovolle producten. Om deze groepen te beschermen, verbood Minister Weerwind in 2022 al de inzet van rolmodellen in reclames voor risicovolle kansspelen. Nu volgt een breder verbod op ongerichte reclame voor online kansspelen.

Reclame via internet

Hoewel strenge voorwaarden van kracht blijven, is het nog steeds toegestaan om online reclame te maken voor kansspelen via verschillende kanalen, waaronder sociale media, gerichte advertenties, directe mailings en televisie op aanvraag. Kansspelaanbieders moeten er echter voor zorgen dat deze reclame niet gericht is op kwetsbare groepen, zoals jongeren onder de 24 jaar. Het is daarbij verplicht om aan te tonen dat minimaal 95 procent van de reclame is gericht op personen van 24 jaar en ouder. Bovendien moeten mensen de mogelijkheid hebben om aan te geven dat ze geen interesse hebben in de reclame.

Verbod sponsoring volgt later

Sponsoring valt ook onder het verbod op ongerichte reclame maar in verband met bestaande sponsorcontracten geldt er een overgangstermijn. Dit biedt sportclubs financieel de kans om andere sponsoren dan kansspelaanbieders aan te trekken. De overgangstermijn voor sponsoring van tv-programma’s en evenementen duurt tot 1 juli 2024. De sponsoring in de sportsector blijft toegestaan tot 1 juli 2025. Vanaf 1 juli 2025 is sponsoring door vergunde online kansspelaanbieders helemaal verboden.

 

Bron: Kansspelautoriteit