Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat gaat er gebeuren na 1 april?

Wetgeving
28 februari 2022
0

Sinds de legalisering van de wedmarkt is het ontbreken van bepaalde bookmakers een reden voor grote teleurstelling bij de fanatieke sportwedders. Bekende namen zoals Unibet of Bwin worden erg gemist en een groot deel van de community heeft laten weten, dat ze niet kunnen wachten tot ze terug keren. Het is alleen nog niet bevestigd wanneer dit zal zijn, maar over een maand kan het zo ver zijn!

Vanaf 1 april zal er namelijk een hoop veranderen. De reden dat deze bekende namen er niet bij waren toen de wedmarkt ‘open’ ging, was omdat ze op het spreekwoordelijke strafbankje waren geplaatst door de Kansspelautoriteit (KSA). Bookmakers die in het verleden hun diensten specifiek naar Nederlanders hebben gericht, kregen van de KSA een ‘afkoelingsperiode’ en moesten wachten met hun vergunningsaanvraag. Dit zorgde ervoor dat bookmakers die zich keurig aan de regels hebben gehouden werden beloond, en bookmakers die dat niet hebben gedaan werden gestraft.   

Wat verandert er precies?

Deze afkoelingsperiode is per 1 april afgelopen, wat betekent dat de aanbieders van het strafbankje mogen komen en vanaf dan een Koa-vergunning mogen aanvragen. Vanaf 1 april kunnen veel gemiste aanbieders zoals Unibet of Bwin dus een vergunning aanvragen. Dit is echter niet het enigste wat er zal veranderen. De KSA benadrukt ook dat het illegaal aanbieden van online kansspelen vanaf 1 april zwaarder zal worden meegewogen. De KSA zal hierbij tot 8 jaar terugkijken, dus als een aanbieder in het verleden illegaal actief is geweest in Nederland, kan dit hun Koa-vergunningsaanvraag beïnvloeden. 

Hoe zit het met Unibet en Bwin?

Helaas valt er nu nog weinig met zekerheid te zeggen over de vergunningsaanvraag van Unibet of Bwin. Het enigste wat zeker is, is dat beide pas na 1 april een Koa-vergunning kunnen ontvangen. Het moederbedrijf van Unibet, Kindred Group, heeft in hun jaarverslag van 2021 al laten weten dat ze eind november 2021 hun vergunning aanvraag hebben ingediend. Bwin zal naar verwachting ook in de weken na 1 april live kunnen gaan. De Nederlandse markt is een belangrijke markt voor deze aanbieders, dus zullen ze ongetwijfeld hun aanvraag goed hebben voorbereid en er alles aan doen om de markt weer te kunnen betreden. 

En LivescoreBet?

Voor sommigen kan de Koa-vergunning ook als een verassing komen. Van alle aanbieders die begin oktober hun licentie hebben ontvangen, is LivescoreBet de enigste die nog niet live is gegaan. Eind 2021 maakten ze bekend dat ze verwachten 1 januari hun website te kunnen lanceren, echter is dit tot 2 keer toe met een maand uitgesteld. Op dit moment kun je je voor 31 maart inschrijven op hun website voor een free bet, dus is de verwachting dat ze op 1 april ook live willen gaan. Als dit lukt, dan wordt de maand april misschien wel een erg mooie maand met nieuwe aanbieders en terugkerende bekende namen.