Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kansberekening in sportweddenschappen

Kansberekening in sportweddenschappen

Leer rekenen zoals de bookmaker, met deze kansberekening techniek. Wedden op sport is altijd op zoek zijn naar het gouden ei.
  • Inhoudsopgave

Met kansberekening bepalen we hoe groot de kans is dat iets gebeurd. Wanneer je een weddenschap plaatst probeer je de uitkomst van een evenement te voorspellen. Onbewust doen we dan dus al aan kansberekening. Dit betekent niet dat de berekeningen nauwkeurig of goed doordacht is. Snel geplaatste weddenschappen kunnen een flinke aderlating op je bankroll zijn. Je kan je berekeningen met een paar principes verbeteren. In dit artikel lopen we de basiselementen van kansberekening in sportweddenschappen bij langs. Hiermee kan je gefundeerde kansberekeningen maken en je kans op winst vergroten.

Wat is kansberekening?

Kansberekening is het bepalen hoe groot de kans dat iets gebeurd. Het is een wiskundige methode waarmee we de waarschijnlijkheid uitrekenen voor een bepaalde uitkomst. Kansberekening wordt vaak gebruikt om strategische keuzes te maken.

We geven dus antwoord op de vraag: hoe waarschijnlijk is het dat team A wint?

Kansberekening gaat verder dan het wedden op sportweddenschappen. Het wordt ook veel gebruikt in de zakenwereld of politiek. Een bedrijf moet namelijk een idee hebben hoe de toekomst eruit gaat zien. Met kansberekening kan een gefundeerde bedrijfskoers opgesteld worden.

Het voorbeeld uit het bedrijfsleven is heel ingewikkeld. Iets minder moeilijk is kansberekening bij het werpen van een dobbelsteen op een munt toss. Bij een toss is er altijd 50% kans dat het op of munt gaat worden. Deze regel gaat niet op bij sportweddenschappen.

Dit kan in het voordeel werken van de wedder. Een team kan dus meer dan 50% kans hebben om te winnen. Je hebt dan meer zekerheid om te winnen dan bij een toss. 100% zekerheid bestaat echter niet in kansberekening, wedden op sport blijft dus altijd een gok.

 

 

Kansberekening en quoteringen (odds)

Bij het wedden op sport werken we met odds, of quoteringen. Een odd geeft aan hoeveel winst je maakt als je weddenschap klopt. Het is een vertaling van de bookmaker zijn kansberekening.

Een lage odd (weinig winst) suggereert dat de bookmaker de kans groot acht dat de weddenschap positief uitpakt. Als FC Barcelona tegen een laagvlieger speelt, is de kans groot dat Barcelona wint. Dat vertaalt zich in een lage odd. 

Als de bookmaker de kans klein acht dat een weddenschap gaat uitkomen, dan is de odd hoog. Hier verdient de bookmaker het meeste geld mee. Veel wedders beproeven hun geluk door hierop in te zetten. De verdiensten kunnen groot kunnen zijn. Meestal pakken deze weddenschappen verkeerd uit.

Het is dus goed om te weten dat odds eigenlijk voorspellingen van de bookmaker zijn. Een kanttekening hierbij is dat bookmakers de odds aanpassen op het aantal geplaatste inzetten. Als veel mensen inzetten, zal de odd veranderen in het voordeel van de bookmaker.

Nu weet je hoe bookmakers aan kansberekening doen. Nu is het aan jou om je eigen berekening te doen. Zo kan je beoordelen of een weddenschap waarde heeft.

 

 

Waarde berekenen met kansberekening

Bij sportweddenschappen kan je de uitkomst nooit met 100% zekerheid berekenen. Dat is ook meteen de reden waarom je van bookmakers kan winnen. Immers: de bookmaker weet het ook niet zeker.

Door zelf de waarde van een weddenschap te berekenen, kan je bepalen of het een winstgevende wed gaat worden. Hoe bepaal je de waarde van een weddenschap? Dat doe je aan de hand van de volgende factoren:

  • Thuisvoordeel;
  • Historische statistieken (head to head);
  • Opstelling (blessures, schorsingen e.d.);
  • Huidige vorm (laatste 5 wedstrijden);
  • Programma (vermoeidheid door midweekse wedstrijden);
  • Etcetera.

Neem een sportwedstrijd waar je op in wilt zetten, en ga bovenstaande factoren bij langs. Leg vast welke kans elke ploeg maakt om te winnen. Leg dit naast de odds van een bookmaker en vergelijk elkaars kansberekening. Het positieve verschil van je eigen berekening ten opzichte van de bookmaker is waarde.

We nemen als voorbeeld een voetbalwedstrijd met een 1X2 weddenschap. Je verwacht dat de thuisploeg 70% kans heeft om te winnen. Oftewel een odd van 1.33.

De bookmaker biedt een odd van 2.00 aan. Zij schatten de kans op winst of verlies dus 50% in. Met de volgende formule bereken je de waarde van beide kansberekeningen:

(Kans op winst * payout) - (Kans op verlies * inzet) = verwachte waarde

Voor de formule uit voor de bookmaker odd en je eigen kansberekening. Zo kom je erachter of er positieve of negatieve waarde aan de weddenschap hangt.

Bookmaker: (50% x 20) - (50% x 10) = 5

Jij: (70% x 20) - (30% x 10) = 11

Het verschil is 6, in jouw voordeel. Je kunt met vertrouwen zeggen dat je een weddenschap met waarde hebt gevonden. Uit jouw oordeel blijkt namelijk dat de thuisploeg meer kans maakt om te winnen. De bookmaker zit er volgens jouw oordeel naast.

Vergeet niet dat bookmakers geavanceerde computers en algoritmes inzet om de odds te berekenen. Onderschat de bookmaker dus niet. Als er veel verschil in verwachte waarde zit, is het slim om extra onderzoek te doen. De kans is bijvoorbeeld aanwezig dat je een belangrijke blessure of schorsing over het hoofd hebt gezien.

Artikel door:
Avatar TorsbyIF1909
Country flag TorsbyIF1909

Kijkt vooral voetbal waarbij hard gewerkt moet worden. Altijd op zoek naar buitenkansjes om op in te zetten.

Andere artikelen in deze categorie

Inhoudsopgave
Voorbeeld