Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden aan de hand van strategie

Wedden aan de hand van strategie

Samenvatting van alle belangrijke wedstrategieën, die je moet weten.
  • Inhoudsopgave

Een weddenschap afsluiten doe je aan de hand van een bepaalde strategie. Je wilt namelijk goede resultaten behalen, terwijl je het risico op een lege bankroll natuurlijk zoveel mogelijk wilt beperken.

Het is echter zo klaar als een klontje dat bepaalde strategieën beter werken dan anderen. In dit artikel bespreken we welke strategieën het beste werken, en welk soort strategie je maar beter links kunt laten liggen.

 

Het Taartmodel

Intro

Het taartmodel is een van de meest populaire strategieën voor het plaatsen van weddenschappen. Bij deze strategie verdeel je je totale bankroll in figuurlijke taartpunten.

 

Hoe werkt het?

Het Taartmodel is een manier om onze inzet op een verantwoorde manier te vereenvoudigen. Deze taart kunnen we vervolgens verdelen in taartpunten. Dit kunnen zoveel taartpunten zijn als we willen, maar onze voorkeur heeft wel een minimale opdeling van twintig taartpunten, ofwel 5% per taartpunt.

We zetten maximaal één taartpunt in op een weddenschap. Als we verliezen zijn we dus nooit meer dan één taartpunt kwijt, oftewel 5%, van onze bankroll.

Daarnaast is het aan te raden om ook je taartpunten op te delen in nog kleinere virtuele stukjes. Als we bijvoorbeeld 80% zeker zijn van het slagen van onze weddenschap, dan zetten we 80% van één taartpunt in. Zijn we 25% zeker van onze weddenschap, dan zetten we 25% van één taartpunt in. Enzovoort.

 

 

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van het Taartmodel is dat je bij een reeks foute weddenschappen niet plots bankroet bent. Het nadeel is natuurlijk dat grote klappers waarschijnlijk uitblijven, omdat je per weddenschap nooit meer dan 5% van je bankroll in de waagschaal legt.

 

Video

 

De Kelly Strategie

Intro

Bij de Kelly Strategie bepaal je je inzet aan de hand van de odds en de geboden value. Deze strategie wordt in het zakenwereldje nog steeds regelmatig toegepast door grote investeerders als Bill Gross en Warren Buffett.

 

Hoe werkt het?

Als we geen zin hebben in ingewikkeld rekenwerk, dan kunnen we deze handige tool gebruiken. Die neemt ons het rekenwerk uit handen, maar het is natuurlijk altijd nuttig om het idee achter de formule helder te hebben.

De formule achter de Kelly Strategie is als volgt:

(B * P - Q) / B

B = de odd -1

P = de kans van slagen

Q = de kans van falen

 

Een voorbeeld:

Manchester United speelt op het eigen Old Trafford tegen Arsenal. De odd voor een overwinning voor The Mancunians staat op 2.00. Je ziet value, want je schat de kans op een thuisoverwinning in op 55%.

B = 2 – 1 = 1

P = 0.55

Q = 1 - 0.55 = 0.45

Dan krijgen we de volgende berekening:

(1 * 0.55 - 0.45) / 1 = 0.10

Dit geeft een percentage weer die bepaalt hoeveel we moeten inzetten. De Kelly Strategie zegt ons in dit geval om 10% van onze bankroll in te zetten op een overwinning van Manchester United.

Een negatieve uitkomst zou overigens betekenen dat we helemaal niets in moeten zetten.

 

 

Voor- en nadelen

De Kelly Strategie vertelt ons exact hoeveel risico we mogen nemen. Dit is dan ook het grote voordeel van deze strategie.

Het nadeel van de Kelly Strategie is dat het ontzettend lastig is om de kans van slagen en falen correct in te schatten. Bij het opgooien van een muntje is dat makkelijk (50/50), maar in een voetbalwedstrijd liggen de verhoudingen natuurlijk anders. 

Daarnaast is de Kelly Strategie een behoorlijk agressieve manier van wedden, want verkeerde inschattingen kunnen grote gevolgen hebben voor onze bankroll. Sommige wedders kiezen er daarom liever voor om slechts de helft of zelfs maar een kwart van de uitkomst van de Kelly Strategie te spelen. Een verstandige keuze: wedden op sport is geen sprint, maar een marathon. 

 

De Verdubbelingsstrategie

Intro

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit type strategie raden we je ten strengste af. In het begin zul je wellicht fantastische resultaten behalen, maar vroeg of laat valt het doek en is je gehele bankroll als sneeuw voor de zon verdwenen.

 

Hoe werkt het?

Bij deze eeuwenoude strategie speel je enkel odds van 2.00, waarbij je bij een verloren weddenschap je inzet voor de volgende weddenschap verdubbelt. Zodra we eenmaal winnen we niet alleen onze oorspronkelijke inzet terug, maar maken we ook direct in een klap ons eerdere verlies goed.

Een voorbeeld:

Eerste weddenschap inzet €1 → we verliezen.
Tweede weddenschap inzet €2 (dubbele van de eerste weddenschap) →we verliezen.
Derde weddenschap inzet €4 (dubbele van de tweede weddenschap) → we winnen!
We hebben in totaal €7 ingezet, maar met onze derde weddenschap winnen we €8. We maken dus in totaal €1 winst.

 

Voor- en nadelen

In theorie is dit een onfeilbare strategie, want vroeg of laat win je je weddenschap en sta je weer in de plus. De Verdubbelingsstrategie is echter helaas te mooi om waar te zijn. Als het namelijk een tijdje tegen zit lopen de kosten hoog op. 

Als onze eerste inzet €1 bedraagt en we verliezen vijf keer op rij, dan zijn we al €31 armer (€1 + €2 + €4 + €8 + €16) en zullen we de zesde keer €32 in moeten zetten. En dat allemaal in de hoop om één schamele euro in de plus te eindigen. 

En als we daarna nog eens vijf keer verliezen (€32 + €64 + €128 + €256 + €512) hebben we in totaal al ruim €1000 door het putje gespoeld, terwijl je natuurlijk geen enkele garantie hebt dat je de elfde keer (inzet: €1024!) wel eindelijk zult winnen.

Nu horen we je denken: 'Tien keer op rij een weddenschap verliezen? Ha, dat zal mij nooit overkomen!' Nou, zeg nooit 'nooit.' Zelfs de beste wedders krijgen vroeg of laat te maken met een losing streak, en de Verdubbelingsstrategie is daar overduidelijk niet tegen bestand. Ga hier je handen dus absoluut niet aan branden!

Artikel door:
Avatar jeroenunibet81
Country flag jeroenunibet81

Jeroenunibet81 is een voetbalgek met een scherpe pen. Hij heeft jarenlange ervaring in het wedwereldje. Lees zijn artikelen en kom beslagen ten ijs!

Andere artikelen in deze categorie

Inhoudsopgave
Voorbeeld