Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Mascotte EK 2024 gepresenteerd: Albärt

Mascotte EK 2024 gepresenteerd: Albärt

EK 2024
27 augustus 2023
2

Albärt mascotte EK 2024

Afbeelding via UEFA.com

De mascotte voor UEFA EURO 2024 is onthuld en heet Albärt, een teddybeer die vol trots het gezicht zal zijn van het langverwachte Europees kampioenschap dat in 2024 in Duitsland zal plaatsvinden.

De aankondiging volgt op een intrigerende reeks van mascottes, waaronder konijnen en leeuwen, die de Europese voetbalfans door de jaren heen hebben geëntertaind. Nu maakt Albärt, de knuffelbare teddybeer, zich klaar om de harten van fans van alle leeftijden te veroveren tijdens het UEFA Europees Kampioenschap van volgend jaar.

Officiële stemming voor mascotte

Na een participatieve stemming onder gebruikers van UEFA.com en schoolkinderen in heel Europa is de naam Albärt gekozen als winnaar. De teddybeer kreeg maar liefst 32% van de stemmen en zal nu de symbolische vertegenwoordiger zijn van EURO 2024. De andere kanshebbers waren Bärnardo, Bärnheart en Herzi Von Bär.

Naam Procent
Albärt 32%
Bärnardo 29%
Bärnheart 22%
Herzi Von Bär 17%


Albärt volgt in de voetstappen van opvallende mascottes die eerder de Europese voetbalfans hebben geëntertaind. Met voorgangers zoals Berni, Goaliath, Rabbit en Kinas, treedt Albärt in de voetsporen van deze geliefde figuren die hun stempel hebben gedrukt op voorgaande EURO eindtoernooien. In Nederland en België - terug in het jaar 2000 - heette de mascotte Benelucky.

Mascotte staat voor beweging en participatie voor kinderen

Albärt zal een hoofdrol spelen in de online #MakeMoves campagne. Deze campagne zal niet alleen de stadions tot leven brengen, maar ook scholen in heel Europa. Kinderen worden uitgedaagd om hun eigen bewegingen en vieringen te creëren, die vervolgens met behulp van geavanceerde motion capture-technologie worden omgezet in mascotte-animaties voor het toernooi.

Celia Šašić, toernooi-ambassadeur van het EK 2024 en vice-president van de Duitse Voetbalbond (DFB), benadrukte het belang van de mascotte en de campagne: "Je kunt de basis voor beweging, speelsheid en teamgeest niet vroeg genoeg leggen. Het is geweldig om te zien dat UEFA de volgende generatie inspireert om zelfvertrouwen op te bouwen. Deze mascotte zal die krachtige boodschap overbrengen."

Bron: UEFA.com