Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spannend: De strijd tegen degradatie in de Eredivisie

Overig
19 augustus 2021
0

Ook in de staart van de Eredivisie belooft het weer een ontzettend spannend seizoen te worden. De drie promovendi zullen alle zeilen bij moeten zetten om degradatie te ontlopen. Ook de clubs die in de vorige jaargang op het nippertje de dans wisten te ontspringen kunnen hun borst natmaken!

De promovendi

Met SC Cambuur, Go Ahead Eagles en NEC Nijmegen heeft de Eredivisie er dit seizoen drie nieuwe clubs bij. De bookmakers verwachten dat SC Cambuur zich wel zal handhaven, maar Go Ahead Eagles en NEC Nijmegen moeten in hun ogen vrezen voor hun prille status als Eredivisie-club.

SC Cambuur

Regerend KKD-kampioen SC Cambuur kende afgelopen weekeinde voor eigen publiek tegen FC Groningen een aardige rentree in de Eredivisie, maar bleef na een weergaloze omhaal van FC Groningen-aanvaller Jörgen Strand Larsen diep in blessuretijd toch met lege handen achter: 1-2. Een bittere pil voor de manschappen van trainer Henk de Jong.

Het zal lastig worden voor SC Cambuur om degradatie te ontlopen. De selectie van de Leeuwarders bestaat vrijwel volledig uit Nederlanders, maar zij beschikken nauwelijks over Eredivisie-ervaring. Daarnaast koos goaltjesdief Robert Mühren, vorig seizoen goed voor maar liefst 38 goals in 37 duels, voor een terugkeer naar FC Volendam. Tom Boere kwam transfervrij over van Meppen uit de 3. Bundesliga, maar hij heeft lang niet zo'n goed track record als zijn voorganger.

Go Ahead Eagles

Ook Go Ahead Eagles hield afgelopen vrijdagavond een slecht gevoel over aan zijn terugkeer op het hoogste niveau. Doelman Warner Hahn had geen antwoord op een van richting veranderd schot van SC Heerenveen-middenvelder Tibor Halilovic, waardoor de club uit Deventer in eigen huis een 0-1 nederlaag moest slikken.

De bookmakers zien Go Ahead Eagles stuk voor stuk als voornaamste kandidaat om stijf onderaan te eindigen. Begrijpelijk, aangezien trainer Kees van Wonderen deze zomer sterkhouders als Jay Gorter en Sam Beukema zag vertrekken uit de Adelaarshorst. Toch beschikt hij over een heel aardige selectie. Hahn en Jacob Mulenga zijn ervaren spelers met volop Eredivisie-ervaring, en Luuk Brouwers is volop in ontwikkeling. Ook de Spaanse aanvaller Marc Cardona zou dit seizoen weleens kunnen verrassen. Go Ahead Eagles is daarom absoluut niet kansloos in de strijd om lijfsbehoud.

NEC Nijmegen

NEC Nijmegen maakte afgelopen zaterdag op pijnlijke wijze opnieuw kennis met de Eredivisie. Op bezoek bij landskampioen Ajax in de Johan Cruijff Arena keken de Nijmegenaren al na amper twintig minuten spelen tegen een kansloze 4-0 achterstand aan. De bezoekers mochten van geluk spreken dat de Amsterdammers het vervolgens wel best vonden en genoegen namen met een 5-0 overwinning, want anders had deze slachtpartij makkelijk in de dubbele cijfers kunnen lopen.

Verliezen van Ajax is geen schande, maar het werd afgelopen weekeinde wel duidelijk dat NEC Nijmegen kwalitatief nog niet sterk genoeg is. Met onder meer Lasse Schöne, Edgar Barreto en Jonathan Okita lopen er in het Goffertstadion enkele aardige spelers rond, maar het is simpelweg nog onvoldoende. NEC Nijmegen heeft echter de mazzel dat het altijd kan rekenen op de steun van miljardair Marcel Boekhoorn. De Roman Abramovich van Nijmegen zal ongetwijfeld weer bijspringen als zijn favoriete club dreigt te degraderen.

Overige teams in de gevarenzone

RKC Waalwijk

RKC Waalwijk zal ook dit seizoen weer moeten knokken om het degradatiespook buiten de deur te houden. De Brabanders wisten vorig seizoen slechts op basis van een iets beter doelsaldo te ontsnappen aan de degradatie-playoffs. Daarnaast is trainer Fred Grim inmiddels vertrokken naar buurman Willem II.

De nieuwe coach Joseph Oosting had zich in elk geval geen betere binnenkomer kunnen wensen, want dankzij een goal van Michiel Kramer won RKC Waalwijk afgelopen weekeinde zeer verrassend van AZ. De onderlinge verschillen in het Nederlandse rechterrijtje zijn klein, maar met spelers als Ahmed Touba, Iliass Bel Hassani, Jens Odgaard en Kramer maakt RKC Waalwijk een goede kans om opnieuw voor de Eredivisie behouden te blijven.

PEC Zwolle

Ook PEC Zwolle zou het dit seizoen weleens erg lastig kunnen gaan krijgen. De club uit Overijssel raakte deze transferperiode met Reza Ghoochannejhad en Virgil Misidjan zijn twee meest doelgerichte spelers kwijt, terwijl ook belangrijke spelers als Mike van Duinen, Clint Leemans en Manuel Pherai deze jaargang niet meer te bewonderen zijn in het Mac Park Stadion. Tevens werd er in de eerste speelronde meteen met 0-1 verloren van Vitesse.

Natuurlijk beschikt PEC Zwolle met spelers als Pelle Clement, Mustafa Saymak en Bram van Polen nog steeds over aardig wat kwaliteit en ervaring. De selectie van de blauwwitten is echter niet veel beter dan die van pakweg RKC Waalwijk of aartsrivaal Go Ahead Eagles. Vorig seizoen eindigden de Zwollenaren acht punten boven nummer zestien FC Emmen, maar wij denken dat het verschil met de degradatiezone dit seizoen een stuk kleiner zal zijn.

Willem II

Willem II heeft natuurlijk een bar slecht seizoen achter de rug. De Tilburgers vertoefden geruime tijd in de degradatiezone, maar interim-manager Zeljko Petrovic wist hen uiteindelijk in veilige haven te loodsen.

Ondertussen staat er met Fred Grim een nieuwe trainer aan het roer in het Koning Willem II Stadion. Hij begon echter met een valse start, want Willem II ging afgelopen weekeinde thuis tegen Feyenoord met maar liefst 0-4 over de knie. Toch maken wij ons op de lange termijn niet zo'n zorgen over Willem II. De Tilburgers hebben natuurlijk een lange geschiedenis in de Eredivisie, en beschikken met spelers als Robbin Ruiter, Emil Bergström, Che Nunnely en Kwasi Wriedt over voldoende kwaliteit om minimaal op de vijftiende plaats te eindigen.