Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Van Barneveld verdacht van Matchfixing

Overig
28 september 2021
0

In april vorig jaar deed Van Barneveld mee met een webcamtoernooi dat was georganiseerd als alternatief op reguliere dartcompetities. Toen hij op de vierde dag één van zijn slechtste wedstrijden ooit speelde, kwamen bij de toezichthouder van het internationale darten (DRA) al gauw signalen binnen over matchfixing.

Hoewel Van Barneveld al enkele maanden was gestopt als professioneel darter, speelde hij vanuit de huiskamer van zijn vriendin mee met dit webcamtoernooi. Toen hij op de vierde dag een wedstrijd verloor met 5-0 van zijn vroegere rivaal Martin Adams, kwamen bij de DRA meldingen binnen over verdacht hoge inzetten op het verlies van Van Barneveld.

Hoge bedragen

Normalite werd er op vergelijkbare wedstrijden die avond slechts gemiddeld €700 ingezet. Echter waren er bij de wedstrijd van Van Barneveld bijvoorbeeld gokaccounts uit Spanje en Nigeria die elk bijna €10.000 euro hadden ingezet op zijn verlies. Verder waren er in Australië ook opmerkelijke gokpatronen waargenomen. Bij een ander wedkantoor was een uur voor de wedstrijd ruim €60.000 ingezet. Deze bedragen vallen wel erg op, al helemaal als je bedenkt dat het gaat om een potje darten van 10 minuten voor de webcam.

Van Barneveld hoorde vlak voor de wedstrijd van de commentator via zijn oortje, dat er een gigantisch hoog bedrag op zijn verlies was ingezet. Hierdoor kwam hij naar eigen zeggen onder veel druk te staan, wat veel stress bij hem veroorzaakte. Hij was zelf natuurlijk doodsbang dat als hij zou verliezen, hij beschuldigd zou worden van matchfixing. Door de stress gooide hij verschrikkelijk slecht en verloor hij uiteindelijk de wedstrijd.

Daar heb ik even geen trek in 

Na deze beschuldigingen heeft Van Barneveld besloten om uit het toernooi te stappen. Zelf ontkent hij stellig dat hij de wedstrijd met opzet heeft verloren; “Ik ben fel tegen matchfixing. Ik houd er gewoon niet van en zal mezelf nooit verkopen”. Ook zei hij dat hij er geen zin in heeft dat ze dadelijk elke wedstrijd van hem onder de loep zullen nemen, hij was er wel klaar mee.

Meer toezicht

Nadat het verlies van Van Barneveld voor zoveel ophef heeft gezorgd, besloot de toezichthouder DRA om het toernooi te reguleren. Dit was voorheen nog niet het geval, wat het ook kwetsbaar maakt voor matchfixing en dergelijke praktijken. Alle deelnemers die verder nog mee wilden doen, moesten ermee instemmen dat in geval van verdenking, hun telefoon- en bankgegevens mochten worden ingezien.

Door deze maatregelen vielen een week later twee andere darters door de mand, waaronder de Nederlandse Wessel Nijman. Hij bekende dat hij met opzet een wedstrijd had verloren, in ruil voor €10.000.