Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

De val (en wederopstanding?) van Unibet

Wetgeving
19 december 2021
0

Alsof er een knop werd omgezet: op 1 oktober was het voor Nederlandse gebruikers opeens niet meer mogelijk om via Unibet in te zetten op sportwedstrijden. Het op Malta gevestigde bedrijf was een van de populairste aanbieders op de Nederlandse kansspelmarkt, maar heeft al bijna drie maanden geen activiteit kunnen ondernemen. Over de val en potentiële wederopstanding van Unibet.

De Kansspelautoriteit (KSA) greep keihard in rondom het openen van de kansspelmarkt in Nederland. Er werden slechts een handjevol licenties uitgedeeld en de aanbieders die geen licentie konden bemachtigen, hadden pech. Wie geen licentie had, moest de activiteiten staken in Nederland. Zo niet, konden er torenhoge boetes volgen. 

Meedogenloos

Op 1 oktober was het zover en ging Unibet samen met andere grote spelers als bwin en William Hill ‘op slot’. De KSA was meedogenloos voor deze groep, omdat het voor die datum voor Nederlandse spelers makkelijk was om online te wedden via deze aanbieders. De KSA plaatste grote aanbieders die hiervoor de regels hadden overtreden op het zogenaamde strafbankje. Unibet, Bwin en William Hill kregen geen licentie en mogen per 1 oktober dus niet opereren in Nederland.

Unibet was gigantisch populair in Nederland. De aanbieder maakte het voor de Nederlandse speler makkelijk om in te zetten, onder andere door iDEAL als betalingsmethode aan te bieden. Uit een onderzoek van adviesbureau Regulus Partners bleek dat in 2020 Nederlandse spelers zo’n 750 miljoen euro uitgaven bij online casino’s en bookmakers, terwijl dit eigenlijk illegaal was.

Keihard verlies

Sinds de KSA meer bevoegdheden heeft gekregen binnen de Nederlandse overheid, is het dus hard gegaan. Bedrijven die voor deze datum de regels overtraden door Nederlanders niet te weren van hun site, moeten de gevolgen nu onder ogen komen. Voor Unibet een grote klap, als we kijken naar de cijfers. Kindred Group maakte als moederbedrijf van Unibet bekend kort na het sluiten van de website voor Nederlandse spelers bekend dat er ruim veertien miljoen euro minder winst werd gemaakt. Een flink bedrag om te verliezen over een jaar, maar we hebben het hier over veertien miljoen euro per maand. Ook de operationele winst nam een duikvlucht en daalde met zo’n dertig procent. 

Het gaat voor Unibet over aanzienlijke bedragen, zeker als het vergeleken wordt met concurrenten die ook de activiteiten in Nederland moesten staken. bwin zag zes miljoen euro aan winst in rook opgaan en Betsson zag de balans negatief uitslaan voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Online aanbieder 888 zag de winstcijfers met 700 duizend euro dalen na het besluit van de Nederlandse overheid en de KSA.

Comeback

Gekeken naar de winstcijfers die Unibet misloopt, is het niet meer dan logisch dat het bedrijf in een ‘tweede ronde’ alsnog een licentie voor de Nederlandse markt probeert te bemachtigen. Kindred Group beraamde zich kort na 1 oktober nog over de toekomst, maar op 26 oktober werd bekendgemaakt dat Unibet graag terugkeert op de Nederlandse markt. Volgens de eigen planning zou de nieuwste licentie-aanvraag al ingediend moeten zijn bij de KSA, het idee van Unibet is om halverwege 2022 definitief terug te keren op de Nederlandse kansspelmarkt.

Tijdens de presentatie van de cijfers in Q3 van 2021 (zie foto boven) heeft de leiding van Kindred Group aangegeven dat het bedrijf klaar is om meteen live te gaan, zodra de licentie voor de Nederlandse markt binnen is. Spelers moeten dus nog even geduld hebben, maar kunnen inmiddels rekenen op een terugkeer van Unibet op de Nederlandse kansspelmarkt. 

Voetbalwedden zal zoals jullie van ons gewend zijn met een uitgebreide review komen richting het moment dat Unibet terug zal keren in Nederland. De huidige review is hier nog te lezen.