Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Gokreclame ook in België verboden vanaf 1 juli

Gokreclame ook in België verboden vanaf 1 juli

Wetgeving
23 May 2023
2

Gokreclame in de ban in België

Gokreclame wordt per 1 juli 2023 in België verboden. Het nieuws was al een aantal weken bekend, maar de exacte restricties waren nog niet helemaal duidelijk. Nu weten we dat België net als Nederland met een totaalverbod komt op gokreclame dat in verschillende periodes wordt uitgerold.

Volgens minister Van Quickenborne is de aanwezigheid van gokreclames vergif en is het “pokeren met mensenlevens” en worden kansspelaanbieders gokmaffia genoemd. De Belgische minister heeft er dan ook alles aan gedaan om gokreclames in de ban te doen, en dat is gelukt. Per 1 januari 2028 zal er een algeheel verbod van kracht zijn op alle soorten gokreclame.

De grootste reden voor dit algehele verbod is het gevolg van de risico’s van het gokken. Volgens de Belgische overheid gaan er veel families ten onder aan gokken en wordt 40% van de winst van gokbedrijven gehaald uit mensen met gokproblemen. “Met deze beslissing maken we een einde aan de verwoestende tsunami van gokreclame”, aldus Van Quickenborne. 

Wat gaat er concreet veranderen?

Vanaf 1 juli 2023 zal er geen gokreclame meer zijn op televisie, radio, internet, bioscopen, post, kranten, tijdschriften, kranten en billboards. Daarnaast zal vanaf 1 januari 2025 alle gokreclame in sportstadions verboden zijn behalve op sportshirts. Sportclubs hebben vaak nog sponsorcontracten lopen en daarom zal het verbod op shirtreclame van kansspelaanbieders pas ingaan op 1 januari 2028. Clubs moeten echter wel voldoen aan aangepaste regels voor shirtsponsoring. Logo’s mogen namelijk niet groter zijn dan 75cm² en moeten op de achterkant van het shirt geplaatst worden.

Enkel mensen die actief op zoek gaan naar informatie over gokken zouden nog gokreclames kunnen tegenkomen.

Minimale leeftijd gokken naar 21 jaar

Het verbod op gokreclame is nog niet alles. Ook de minimum leeftijd voor (online) gokken wordt verhoogd van 18 naar 21 jaar. Op dit moment geldt er in België een minimum leeft van 18 jaar voor deelname aan sportweddenschappen en bingo. Meespelen in het (online) casino kan sowieso al pas vanaf 21 jaar. Straks wordt dit dus gelijk getrokken en moet je 21 jaar of ouder zijn voor alle soorten kansspelen.

Wat betekent dit voor Belgische leden van Voetbalwedden.net?

In essentie vallen odds, bookmaker bonussen en bookmaker reviews onder gokreclame en deze mogen per 1 juli niet meer worden getoond aan Belgische bezoekers. We zijn aan het onderzoeken welke opties er zijn om de website toch toegankelijk te houden. Hierover later meer!

 

Bron: Juristenblog