Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op darten

Wedden op darten

Wil je graag wedden op darten en op zoek naar informatie? Op voetbalwedden.net vind je alles rondom darten en weddenschappen. Het WK darts 2023 zit er aan te komen en op deze pagina leggen we je haarfijn uit welke weddenschappen je kunt plaatsen op deze wedstrijden. Ook komen de favorieten aan bod en geven we je wedtips.

Het WK darts start op donderdag 15 december. Het toernooi wordt traditioneel in het Londense Alexandra Palace gespeeld. Alle grote darters komen weer bijeen om uit te maken wie de beste darter van het jaar gaat worden. De finale vindt plaats op dinsdag 3 december. Kan Michael van Gerwen zijn oude vorm terugvinden en vlammen op het WK?

Foto: © Pro shots 

Bookmakers voor wedden op darts

Voor het wedden op darten kan je bij vrijwel iedere grote bookmaker terecht. Door de stijgende populariteit van darten worden alle grote toernooien gevolgd door de bookmakers. Denk hier aan bookmakers als unibet, bwin en tipico. Daarnaast kan je zelf bepalen of je een pre match of een live weddenschap gaat plaatsen. Bij live betten zorg voor een goede stream, want je moet snel beslissingen nemen voor een goede uitkomst. Darten is het populairs in Engeland samen met sporten als paardenraces, voetbal en rugby

Bekijk alle legale bookmakers

WK darts favorieten

WK Darts 2023 favorieten

 

Odds voor wedden op darten 

Het leuke aan wedden op darts is dat er in tegenstelling tot voetbal een gelijkspel niet mogelijk is op een eindtoernooi. Hierdoor zijn de odds vaak interessant, vanwege het feit dat er een 50/50 kans is op winst. Het WK darts werkt met een setsysteem en dat gaat als volgt: Wanneer een speler 3 legs weet te winnen wint deze speler de set. Op het WK darts worden meerdere sets gespeeld (afhankelijk van welke ronde). Als een set gewonnen is beginnen beide spelers weer op 0-0 in de volgende set. Op deze manier kan een wedstijd alsnog helemaal kantelen en maakt een speler altijd nog kans om te winnen.

Soorten darts weddenschappen

Soorten darts weddenschappen

Zoals bij elke sport zijn er verschillende soorten weddenschappen mogelijk om te plaatsen. Bij de dartsport horen er verschillende spelregels bij toernooien. Bij de World Matchplay moet een darter bijvoorbeeld beginnen met een dubbel en eindigen met een dubbel. Voordat je een weddesnchap plaats is het handig om deze regels goed door te nemen. 

12 weddenschap

Hierbij wedden we logischerwijs op de speler die de wedstrijd wint. Een gelijkspel is in de Premier League mogelijk maar niet op het WK darts. Daarom kun je niet wedden op een gelijkspel.

Hoogste check-out

De hoogst mogelijke check-out is 170 (T20, T20, Bullseye). Het wordt ook wel de “Big Fish” genoemd. Je kunt wedden op welke speler het hoogste getal uit weet te gooien en of dit een 170 is of niet.

Aantal 180ers

Wedden op 180s is een populaire weddenschap in Darts. Speelt Michael Smith? Dan zal het aantal 180s waarschijnlijk erg oplopen. Je hebt vaak de mogelijkheid om te wedden op het totale aantal 180s in de wedstrijd, set of leg maar ook op de persoonlijke 180s in de wedstrijd. Het is soms ook mogelijk om te wedden wie de eerste 180 van de wedstrijd gooit.

Correcte score

Denk jij exact te weten wat de uitslag wordt? Dan is het wellicht interessant om te wedden op de correcte score. Dit betekent wat er uiteindelijk op het scorebord staat. Tijdens het WK wordt er gespeeld met het set-systeem. 

Voorbeeld: Jermaine Wattimena speelt in de eerste ronde op het WK Darts tegen Nathan Rafferty. Degene die het eerst 3 sets weet te winnen gaat door naar de volgende ronde. Gaat Wattimena alle sets winnen? Dan kan je wedden op correcte score 3-0. 

Leg handicap

Werkt hetzelfde als de Asian handicap in voetbalweddenschappen. Heeft op papier iemand grote overwicht in een bepaalde partij? Dan kan je ervoor kiezen om deze persoon een virtuele achterstand te geven. Om deze manier kan je spelen voor een betere quotering. 

Voorbeeld: Denk je dat Michael van Gerwen een wedstrijd met 4-0 gaat winnen? Je zou dan in kunnen zetten op een Leg handicap -3.5. Van Gerwen staat nu virtueel met 3.5 sets achter. Als hij inderdaad 4-0 weet te winnen heb jij jouw weddenschap gewonnen (4 - 3.5)

9-Dart finish

Het gebeurt zelden en hier wordt daarom ook vrijwel niet op gewed, maar het is mogelijk om in te zetten op een 9-Dart finisch in de wedstrijd. Met een 9-darter gooit een speler op de snelst mogelijke manier de leg uit. Dat betekent dat deze persoon met elke pijl de hoogste score weet te gooien. Het wordt ook wel een perfect leg genoemd. 

Live wedden op darten

Live weddenschappen op darts

Naast het plaatsen van pre-match weddenschappen is het bij darts ook mogelijk om live te wedden. Kan je goed presteren onder druk? Ben je goed in anticiperen op nieuwe situaties? Dan is live wedden op darts iets voor jou! Daarnaast geeft het ook eens extra spanning aan de wedstrijd. Het is bij meerdere bookmakers mogelijk om live te wedden op darten. Let wel goed op, want de noteringen veranderen constant door het verloop van de wedstrijd. Zo kan je inzetten op wie de eerste 180 gooit, of wie de eerst volgende set gaat winnen. Kortom er is van alles mogelijk bij het live wedden op darten!

Red Checkout YES/NO

De dubbels hebben verschillende kleuren, rood of groen. De 'Red Checkout Yes' betekent dat er in deze leg met een rode dubbel gefinisht dient te worden. NO betekent met een groene dubbel. Elke darter heeft een favoriete dubbel. Gerwyn Price gaat bijvoorbeeld altijd naar de dubbel 20, die rood is. Mist hij die? Dan moet hij naar de dubbel 10, die ook rood is. Een redelijke veilige keuze om dan op Yes te wedden. De meeste spelers hebben echter de dubbel 16 als favoriete dubbel. Deze is groen. Raken ze de pijl aan de binnenkart? Dan moeten ze naar de dubbel 8, deze is rood! Een minder veiligere keuze dus.

Checkout Over/Under 40,5

De Over betekent dat er een hogere finish dan 41 wordt gegooid met de laatste gooibeurt. De Under betekent dat er met 40 of lager geëindigd wordt. Gaat de wedstrijd gelijk op? Dan is het aannemelijker dat er boven de 40.5 uitgegooid wordt. Is het verschil groot? Dan zal de betere speler waarschijnlijk voor een veiligere weg kiezen en zorgen dat diegene op zijn favoriete dubbel staat voordat hij begint met uitgooien.

180 YES/NO

YES betekent dat er - in deze leg - een 180 gegooid dient te worden door één van de twee spelers. NO betekent dat er geen 180 gegooid mag worden in de leg.

Darten steeds populairder

Wie kent het spelletje nou niet? Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens thuis of in de kroeg tegen vrienden of familie een potje darts gespeeld. In de jaren negentig werd de sport regelmatig op televisie uitgezonden, maar de populariteit verdween in de periode daarna, evenals de uitzendingen. 

Eind jaren negentig begon de sport echter aan een indrukkende opmars. Mede door de Nederlandse toppers wordt de sport in ons kikkerlandje ook weer volop op de buis uitgezonden. Door de vele aandacht die de sport krijgt, begint ook het wedden op darten aan populariteit te winnen. 

Uitleg darten

Darten, hoe werkt dat? Een uitleg. 

Hoe ging het darten ook alweer? Eerst wordt er op de Bull's Eye (de roos) gegooid om te bepalen wie de wedstrijd mag beginnen. Wie het dichtst met zijn pijl bij de Bull's Eye zit, mag de partij beginnen. In het professioneel darten beginnen beide spelers met een score van 501. Om de beurt mogen er drie pijlen - vanaf 2.37 meter - worden gegooid. De scores van de drie pijlen worden van de 501 score afgetrokken totdat één van de spelers de 0 heeft bereikt. Makkelijk toch? Het lastige zit 'm echter in de laatste worp: het uitgooien. 

De laatste punten moeten namelijk worden behaald door een 'dubbel' of een Bull's Eye of enkele Bull te gooien. Degene die als eerste de 0 heeft bereikt met een dubbel of Bull's Eye wint de zogeheten leg. De speler die de vorige leg niet is begonnen, begint de volgende leg. De spelers beginnen dus om de beurt aan een leg. 

Afhankelijk van het toernooi en soms zelfs de speelronde, wordt er een aantal legs en sets gespeeld. Een set duurt (normaliter) maximaal vijf legs (3-2). 

One hundred and eighty: de maximale score

180 is de maximale score die je in een beurt met drie pijlen kunt gooien. Dat doe je door drie keer in de binnenste rode ring van de 20 gooien. De som: 3 x 60 punten = 180 punten. Deze score wordt onder luid applaus van het publiek - en natuurlijk de herkenbare aankondiging door de scheidsrechter - ontvangen.

Een voorbeeld: handicap -2.5 legs

Speler A is de favoriet en heeft een handicap van -2.5 legs. Voor onze weddenschap betekent dit dat Speler A met drie legs of meer verschil moet winnen. Wint Speler A met een kleiner verschil óf verliest hij zelfs het duel - dan is onze weddenschap fout en zijn we dus onze inzet kwijt.

Speler B is de underdog en heeft een handicap van +2.5 legs. Als Speler B de wedstrijd verliest met twee of minder legs verschil, dan is onze weddenschap goed. Uiteraard is onze weddenschap ook goed als Speler B verrast en het duel wint!

Over/Under 180's: erg populair

We kunnen bij het wedden op darten ook inzetten op het totaal aantal gegooide 180's. Als voorbeeld pakken we het getal 5.5. Als we een over lijn pakken, dan dienen er zes of meer 180's gegooid te worden. Pakken we de under lijn, dan mogen er niet meer dan vijf 180'd worden gegooid.

We kunnen bij de meeste bookmakers inzetten op het totale aantal - dus door beide spelers - gegooide 180's. Sommige bookmakers bieden echter ook de mogelijkheid om te wedden op het aantal 180's van één speler. Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden welke weddenschap we nou geselecteerd hebben.

Most 180's: wie gooit de meeste 180's?

Bij de meeste bookmakers kunnen we - naast op het totale aantal 180's - ook inzetten op welke speler de meeste 180's in een wedstrijd gooit. Bij sommige bookmakers krijgen we bij een gelijke stand onze inzet terug, terwijl dit bij een andere bookmaker niet het geval is. Check dus goed welke regels bij de bookmaker van toepassing zijn!

Highest Checkout: wie gooit de hoogste uitgooi van de wedstrijd?

Met Highest Checkout wordt de hoogste uitgooi bedoeld. De hoogste uitgooi mogelijkheid in darten is 170, met Triple 20 - Triple 20 - Bull's Eye. Let erop dat de Highest Checkout de score is waar de speler met de laatste drie pijlen op staat voordat hij deze uitgooit. 

Het gaat dus niet alleen om de laatste pijl, maar om de laatste beurt. Hiervoor hoeven we overigens niet alle drie de pijlen te gebruiken. De spelers kunnen immers ook met één of twee pijlen uitgooien, al is dit meestal niet een bijster hoge uitgooi.

Overigens kunnen spelers zichzelf ook 'dood gooien'. In dat geval is de worp hoger dan het aantal dat uitgegooid moet worden. Als dit gebeurt is de beurt direct voorbij. De volgende beurt begint dan weer met hetzelfde aantal punten als de vorige beurt.


Over/Under Checkout: iemand moet voldoen aan de weddenschap

De Over/Under Checkout heeft ook met het uitgooien te maken. Geeft de bookmaker een lijn van 130.5 en we spelen de over, dan dient één van de twee spelers 131 of hoger uit te gooien. Kiezen we voor de Under, dan mogen de spelers geen 131 of hoger uitgooien.

De Over/Under Checkout kan bij sommige bookmakers ook op een speler gericht zijn. Speler A met bijvoorbeeld een lijn van over 110,5. Dan dient de specifieke speler 111 of hoger te gooien.

Wat is een 9-Darter?

Een 9 darter komt niet vaak voor, maar in sommige toernooien gebeurt het wel eens: een finish met negen pijlen in één leg. Bijvoorbeeld de scores 180 - 180 - 141. Hier kan regelmatig op gewed worden, al is de kans dat dit gebeurt zeer gering.

WK Darten: georganiseerd door de PDC

Het grootste PDC darttoernooi is het WK Darten, dat jaarlijks halverwege december begint en begin januari eindigt. In dit toernooi worden er sets gespeeld. Mocht het op een laatste en beslissende set aankomen, dan dient de set met minimaal twee legs verschil gewonnen te worden. 

Mocht het in de beslissende set 5-5 in legs worden, dan wordt er sudden-death gespeeld. Voor de beslissende leg begint wordt er op de Bull's Eye gegooid om te bepalen wie de laatste en beslissende leg mag beginnen. Degene die de beslissende leg wint, heeft de wedstrijd gewonnen.

Voor het wedden op darten zijn er verschillende bonussen beschikbaar. Er is niets beters dan een dikke bonus van een bookmaker voor het plaatsen van een weddenschap. Hieronder een overzicht met de beste bonus die beschikbaar is op dit moment!


Wedden op andere sporten