• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

De Kelly Strategie

Een goed money management is een bepalende factor om op de lange termijn succesvol te kunnen zijn als punter. Het Taartmodel is een prima methode, maar zoals altijd zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. De Kelly Strategie is er daar een van.

Geschreven door: JeroenUnibet81

Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? ...Hoeveel?

Voor iedere weddenschap stel je jezelf - bewust of onbewust - vijf vragen.

Een voorbeeld:

  • Op wie zet ik in? FC Barcelona.
  • Wat is de markt waarop ik inzet? Winnaar van de Champions League.
  • Waar zet ik in? Bij de bookmaker met de hoogst beschikbare odd.
  • Wanneer zet ik in? Nu.
  • Waarom zet ik in? Er ligt namelijk value.

Er is echter nog een zesde vraag, die minstens zo belangrijk is. Namelijk: Hoeveel zet ik in? De Kelly Strategie kan je daarbij helpen.

John L. Kelly, wie is dat eigenlijk?

Deze strategie is ontwikkeld door John L. Kelly, een Amerikaanse onderzoeker. In de jaren '50 van de vorige eeuw verdiende hij een fortuin door zijn strategie toe te passen aan de roulette- en blackjack-tafels van Las Vegas. Zijn assistenten pasten de strategie later eveneens toe op de beurs van Wall Street en waren ook daar zeer succesvol. Lang heeft Kelly niet van het leven kunnen genieten: in 1965 stierf hij al op 41-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte. Zijn strategie is echter nog springlevend: grote investeerders als Bill Gross en Warren Buffett passen zijn methode nog altijd regelmatig toe.

Hoe werkt de Kelly Strategie precies?

De formule acher de Kelly Strategie is heel simpel:

(B*P - Q) / B

B = de odd -1
P = de kans van slagen
Q = de kans van falen

Een voorbeeld:
Manchester United speelt in het eigen Old Trafford tegen Arsenal. De odd voor een overwinning voor The Mancunians staat op 2.00. Je ziet value, want je schat de kans op een thuisoverwinning in op 52%.

B = 2 -1 = 1
P = 0.52
Q = 1 - 0.52 = 0.48

Dan krijg je de volgende berekening: (0.52*1 - 0.48) / 1 = 0.04

De Kelly Strategie adviseert je dus om 4% van je bankroll in te zetten op een overwinning van Manchester United.

Een negatieve uitkomst zou overigens betekenen dat je helemaal niets in moet zetten. Dan loont het wellicht de moeite om naar de lay-odd te gaan kijken.

De voor- en nadelen van de Kelly Strategie

De meeste VW-leden die wedden op sport serieus nemen passen het Taartsysteem toe. Een prima vorm van money management, maar het Taartsysteem laat de zesde vraag - 'Hoeveel zet ik in?' - eigenlijk onbeantwoord. In feite is het aantal units dat je per weddenschap in de waagschaal legt nattevingerwerk. De Kelly Strategie vertelt je daarentegen wel exact hoeveel risico je mag nemen.

Het nadeel van de Kelly Strategie is dat het ontzettend lastig is om de kans van slagen en falen correct in te schatten. Bij het opgooien van een muntje is dat makkelijk (50-50), maar in een voetbalwedstrijd liggen de verhoudingen anders. Daarnaast is de Kelly Strategie een behoorlijk agressieve methode - verkeerde inschattingen kunnen grote gevolgen hebben voor je bankroll. Sommige punters kiezen er daarom liever voor om slechts ½ of zelfs maar ¼ van de uitkomst van de Kelly Strategie te spelen. Een verstandige keuze: wedden op sport is geen sprint, maar een marathon.

Conclusie: gebruik het vooral als het je voorkeur geniet

Of de Kelly Strategie al dan niet wat voor je is, hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. Je doet er echter verstandig aan om wedden op sport serieus te benaderen, dus daar hoort een degelijk money management bij. De Kelly Strategie kan een prima alternatief zijn voor het Taartsysteem, zolang je je maar bewust bent van de voor- en nadelen van beide strategieën.

Tot slot een handige tool om je het rekenwerk uit handen te laten nemen: http://www.bettify.com/tools/kelly

Reacties

Het lijkt me een mooie methode, maar er staat: 'Je ziet value, want je schat de kans op een thuisoverwinning in op 52%'. Het hele model valt of staat met die 52% (elke procent rekent zwaar door in mijn ogen). Dit blijft een subjectieve afweging altijd denk ik, hetgeen je wellicht wel moet benadrukken...

Geplaatst door elloco op Donderdag 26 Maart 2015 om 12:46

Klopt, Elloco, dat is inderdaad de grote valkuil bij dit systeem. Je kunt daarom in mijn ogen beter een ¼ van de uitkomst van de Kelly Strategie te spelen. Dat verkleint het risico aanzienlijk.

Geplaatst door jeroenunibet81 op Dinsdag 31 Maart 2015 om 13:02

Of je kunt gewoon redelijk conservatief schatten. Ik had zelf een strategie bedacht, die komt in de meeste gevallen op ongeveer 2x Kelly uit

Geplaatst door random-pinguin op Maandag 28 September 2015 om 20:14

Zelfde als gokken. Waarom zou een wedstrijd 52% kans van slagen hebben? En niet 60 of 45%? Subjectieve invulling is gewoon inschatting vooraf, staat gelijk aan gokken.

Geplaatst door devito op Zaterdag 21 Mei 2016 om 08:30
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.