Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Filter opties
Sluiten
Filter opties
Reset filters
Type
Geslacht
Favorieten
Competitie
Toon meer
Land
Toon meer
Reset filters

Clubs

Alle professionele voetbalclubs in de wereld

Welkom op de ultieme pagina voor liefhebbers van professioneel voetbal over de hele wereld. Hier vind je een uitgebreid overzicht van alle professionele voetbalclubs van de wereld, compleet met hun bijbehorende statistieken en standen. Of je nu geïnteresseerd bent in Europese krachtpatsers, Zuid-Amerikaanse voetballegendes, opkomende teams uit Azië, Noord-Amerikaanse competitieve scènes of Afrikaanse voetbalclubs, je bent hier aan het juiste adres.

Ontdek de diversiteit van voetbalclubs wereldwijd en blader door de lijsten om de clubs te vinden die jouw interesse wekken. Bekijk hun prestaties, seizoensstatistieken, huidige positie in de competitie en andere relevante gegevens. Of je nu op zoek bent naar informatie over jouw favoriete club of simpelweg nieuwsgierig bent naar de voetbalwereld buiten jouw eigen regio, deze pagina biedt een uitgebreid en actueel overzicht van alle professionele voetbalclubs ter wereld, zodat je altijd op de hoogte blijft van de laatste standen en statistieken.

Voetbalclubs per Continent

Europa

Europa staat bekend als het epicentrum van het professionele voetbal, met enkele van 's werelds meest prestigieuze competities en clubs. Van de iconische clubs in Engeland, zoals Manchester United en Liverpool, tot de krachtige teams in Spanje, zoals Real Madrid en FC Barcelona, biedt Europa een schat aan voetbalgeschiedenis en talent. Andere Europese landen zoals Duitsland, Italië, Frankrijk en Nederland hebben ook een rijke voetbaltraditie met beroemde clubs zoals Bayern München, Juventus, Paris Saint-Germain en Ajax.

Noord-Amerika

Hoewel voetbal niet de dominante sport is in Noord-Amerika, heeft de regio de afgelopen jaren een sterke groei en ontwikkeling doorgemaakt. De Verenigde Staten en Canada hebben de Major League Soccer (MLS) als belangrijkste voetbalcompetitie, met teams zoals LA Galaxy, Seattle Sounders en Toronto FC. Deze clubs trekken steeds meer fans en internationale spelers aan, waardoor de populariteit van het voetbal in Noord-Amerika gestaag toeneemt. Sinds Messi de overstap naar Inter Miami heeft gemaakt is het Noord-Amerikaanse voetbal nóg meer in de spotlights komen te staan.

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is de bakermat van enkele van 's werelds meest gepassioneerde voetbalcultures en heeft een aantal legendarische clubs voortgebracht. Clubs zoals Boca Juniors en River Plate in Argentinië, Flamengo en Santos in Brazilië en Colo-Colo in Chili hebben een sterke reputatie opgebouwd in de internationale voetbalwereld. Het continent heeft ook de Copa Libertadores, een prestigieus toernooi dat jaarlijks wordt gehouden tussen de beste clubs uit Zuid-Amerika.

Azië

Azië heeft de afgelopen decennia een snelle groei van het voetbal doorgemaakt en heeft een aantal opkomende voetbalmarkten. Landen zoals Japan, Zuid-Korea en China hebben sterke professionele competities en clubs die aanzienlijk hebben geïnvesteerd in het aantrekken van wereldwijde voetbaltalenten en het ontwikkelen van de sport op nationaal niveau. Clubs zoals Kashima Antlers, Jeonbuk Hyundai Motors en Guangzhou Evergrande hebben succes geboekt in zowel hun binnenlandse competities als in de AFC Champions League.Ook in het Midden-Oosten is voetbal in de lift. Sinds het WK 2022 verkassen steeds meer spelers naar de zandbak in West-Azië. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema zijn enkele wereldspelers die aan het einde van hun carrière hebben gekozen voor het grote geld.

Afrika

Afrika heeft een rijke voetbalgeschiedenis en een levendige voetbalcultuur. Landen zoals Egypte, Marokko, Nigeria en Zuid-Afrika hebben sterke nationale competities en clubs met een trouwe supportersschare. Clubs zoals Al Ahly, Wydad Casablanca, Enyimba en Orlando Pirates hebben regionaal en continentaal succes behaald en hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het voetbal in Afrika.

Sociale impact van voetbalclubs wereldwijd

Voetbalclubs hebben een significante sociale impact op lokale gemeenschappen over de hele wereld. Ze fungeren als krachtige instrumenten voor positieve verandering en hebben een bredere invloed dan alleen op het voetbalveld. Er zijn meerdere manieren waarop voetbalclubs een verschil maken in hun gemeenschappen.

Voetbalclubs dienen als inspiratiebronnen voor jonge spelers en fans. Ze creëren een gevoel van identiteit, gemeenschap en trots onder hun supporters. De prestaties en successen van de clubs hebben vaak een diepgaand emotioneel effect op de lokale bevolking, en wedstrijden worden vaak gezien als sociale evenementen die mensen verbinden en verbroederen.

Jeugdontwikkeling en talentidentificatie

Veel voetbalclubs hebben gevestigde jeugdacademies en talentontwikkeling programma's. Deze programma's bieden jonge spelers de mogelijkheid om hun voetbaltalent te ontwikkelen en hun dromen na te jagen. Clubs investeren in training, coaching en faciliteiten om de jeugd te ondersteunen en hen de kans te geven om professionele voetballers te worden.

Betrokkenheid bij maatschappelijke projecten

Veel voetbalclubs zijn actief betrokken bij maatschappelijke projecten en liefdadigheidsinitiatieven. Ze gebruiken hun invloed en middelen om positieve verandering te stimuleren in gebieden zoals onderwijs, gezondheid, gelijkheid en sociale integratie. Deze clubs werken samen met lokale organisaties en gemeenschappen om sociale uitdagingen aan te pakken en een duurzame impact te creëren.

Economische stimulans voor lokale gemeenschappen

Professionele voetbalclubs genereren economische activiteit en stimuleren lokale handel en toerisme. Wedstrijden trekken supporters aan die geld uitgeven aan tickets, merchandise, voedsel en drinken, wat bijdraagt aan de lokale economie. Bovendien creëren voetbalclubs werkgelegenheid in verschillende sectoren, zoals horeca, veiligheid, evenementenorganisatie en marketing.

Voorbeelden van clubs die zich inzetten voor sociale verandering

Naast de prestaties op het veld houden voetbalclubs zich ook bezig met (maatschappelijke)activiteiten buiten het veld. Voetbal verbindt en sommige clubs voelen het als een maatschappelijke plicht om iets voor kinderen en mensen te doen die een lastige achtergrond hebben.

FC Barcelona Foundation en programma's voor kansarme jeugd

De FC Barcelona Foundation is een pionier op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid. De stichting richt zich op het verbeteren van het leven van kansarme kinderen en jongeren door middel van sport en onderwijs. Ze hebben verschillende programma's opgezet, zoals "FutbolNet", waarbij voetbal wordt gebruikt als middel om waarden zoals respect, teamwork en solidariteit over te brengen. Daarnaast ondersteunen ze educatieve projecten en bieden ze kansen aan jonge talenten uit kwetsbare gemeenschappen om hun voetbaldromen na te jagen.

Manchester United Foundation en gemeenschapsinitiatieven

De Manchester United Foundation is actief betrokken bij het verbeteren van het leven van jongeren en gemeenschappen in Manchester en daarbuiten. Ze bieden verschillende programma's aan op het gebied van onderwijs, gezondheid, inclusie en sociale integratie. Het "Premier League Kicks"-programma van de stichting biedt jongeren in achterstandswijken de kans om te voetballen en positieve relaties op te bouwen, terwijl het "United for a Better World"-initiatief samenwerkt met lokale goede doelen om sociale problemen aan te pakken.

Initiatieven van clubs in ontwikkelingslanden

Veel voetbalclubs in ontwikkelingslanden zetten zich in voor sociale verandering en ontwikkeling in hun gemeenschappen. Een voorbeeld hiervan is Right to Dream, een voetbalacademie in Ghana die jonge talenten selecteert uit kansarme achtergronden en hen een opleiding, voetbaltraining en leiderschapsontwikkeling biedt. Deze academie heeft geholpen bij het ontdekken en ontwikkelen van enkele van de beste voetbaltalenten uit Afrika.

Opkomst van Vrouwenvoetbal

Het vrouwenvoetbal heeft de afgelopen decennia een aanzienlijke groei en ontwikkeling doorgemaakt, met de opkomst van vrouwenvoetbalclubs die een belangrijke rol spelen in de evolutie van de sport. Vrouwelijke voetbaltoernooien zoals het EK en WK wordens steeds beter bekeken en vrouwenvoetbal wordt steeds meer geaccepteerd.

Groei en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal

Het vrouwenvoetbal heeft wereldwijd aanzienlijke groei en ontwikkeling doorgemaakt, zowel op amateur- als professioneel niveau. Steeds meer meisjes en vrouwen worden aangetrokken tot de sport en de kwaliteit en competitiviteit van het vrouwenvoetbal zijn aanzienlijk verbeterd. Clubs hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van jeugdopleidingen, professionele trainingsfaciliteiten en coachingstaf om de groei van het vrouwenvoetbal te stimuleren.

Toename van de populariteit en erkenning

Het vrouwenvoetbal heeft een toenemende populariteit en erkenning gekregen, zowel bij het grote publiek als bij sponsors en media. De FIFA Women's World Cup en andere internationale toernooien hebben miljoenen kijkers getrokken en hebben het vrouwenvoetbal in de schijnwerpers gezet. De groeiende belangstelling heeft geleid tot meer uitzendmogelijkheden, mediadekking en steun van sponsors, waardoor het vrouwenvoetbal een groter platform heeft gekregen.

Professionele vrouwenvoetbalcompetities wereldwijd

Professionele vrouwenvoetbalcompetities zijn over de hele wereld ontstaan en hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Competities zoals de National Women's Soccer League (NWSL) in de Verenigde Staten, de Women's Super League (WSL) in Engeland, de Division 1 Féminine in Frankrijk en de Bundesliga Frauen in Duitsland bieden een professioneel platform voor vrouwelijke spelers om hun vaardigheden te tonen en te ontwikkelen. Deze competities hebben ook bijgedragen aan de professionalisering van het vrouwenvoetbal, met betere salarissen, trainingsfaciliteiten en infrastructuur voor de clubs en spelers.

Welke voetbalclubs komen uit Londen?

De grootste voetbalstad is ongetwijfeld Londen. Wanneer je in Londen bent en van voetbal houdt kan je bijna gegarandeerd ergens een voetbalwedstrijd bezoeken. Londen is de thuisbasis van maar liefst 14 professionele voetbalclubs.

Voetbalclubs uit Londen in de Premier League

 • Arsenal
 • Brentford
 • Fulham
 • Chelsea
 • Crystal Palace
 • Tottenham Hotspur
 • West Ham United

Voetbalclubs uit Londen in de Championship

 • Queens Park Rangers
 • Watford
 • Millwall

Voetbalclubs uit Londen in de League One

 • Charlton Athletic

Voetbalclubs uit Londen in de League Two

 • AFC Wimbledon
 • Sutton United
 • Leyton Orient

Wat is de beste voetbalclub ter wereld?

De enige objectieve manier om te bepalen wat de beste voetbalcub ter wereld is, is om te kijken naar de UEFA Club Ranking. Dit is een systeem dat is ontwikkeld door de UEFA om de prestaties van Europese voetbalclubs te meten. Het is gebaseerd op de resultaten van clubs in de UEFA-competities gedurende een periode van vijf jaar.

De UEFA Club Ranking houdt rekening met verschillende factoren, waaronder het succes van een club in nationale competities en Europese competities. Hier zijn enkele belangrijke punten om te begrijpen hoe de beste voetbalclub ter wereld wordt bepaald:

 • Coëfficiëntenpunten: Clubs krijgen coëfficiëntenpunten op basis van hun prestaties in Europese competities gedurende de afgelopen vijf seizoenen. Deze punten worden gebruikt om de plaats van een club op de UEFA Club Ranking te bepalen. Het totale aantal punten wordt berekend op basis van de behaalde resultaten en het belang van de betreffende wedstrijd.
 • Prestaties in nationale competities: De resultaten van clubs in nationale competities worden ook meegenomen in de berekening van de UEFA Club Ranking. Hoe beter een club presteert in de nationale competitie, hoe meer punten ze verdienen.
 • Competitiecoëfficiënt: Elke nationale competitie heeft een competitiecoëfficiënt, die wordt berekend op basis van de resultaten van clubs uit dat land in Europese competities. Het succes van clubs uit een bepaald land heeft invloed op de competitiecoëfficiënt en daarmee op de punten die de clubs uit dat land verdienen.

Op basis van deze factoren wordt de UEFA Club Ranking opgesteld, die een indicatie geeft van de beste voetbalclubs ter wereld op dat moment. Het is echter belangrijk op te merken dat de UEFA Club Ranking specifiek gericht is op Europese clubs en dat er andere beoordelingssystemen en ranglijsten bestaan die rekening houden met clubs buiten Europa, zoals de FIFA Club World Ranking.

Het verschilt dus per periode welke club de beste club is ter wereld. Toch zijn er natuurlijk een aantal clubs die standaard op het hoogste niveau opereren en altijd meespelen voor de prijzen. Verder is het ook een persoonlijke kwestie van smaak en voorkeur. Dit zijn in ieder geval de clubs die worden beschouwd als de beste clubs van dit moment.

 1. Manchester City
 2. Bayern München
 3. Real Madrid
 4. Liverpool
 5. Barcelona
 6. PSG

Hoeveel professionele voetbalclubs telt Nederland?

Nederland telt 34 professionele voetbalclubs. Dit zijn clubs die vallen onder het betaalde voetbal. Dit zijn dus clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Hieronder alle professionele voetbalclubs in Nederland op een rij:

 • Ajax
 • AZ Alkmaar
 • Feyenoord
 • PSV Eindhoven
 • FC Utrecht
 • Vitesse
 • FC Groningen
 • Heracles Almelo
 • FC Twente
 • Willem II
 • PEC Zwolle
 • Sparta Rotterdam
 • SC Heerenveen
 • Fortuna Sittard
 • FC Emmen
 • RKC Waalwijk
 • FC Volendam
 • NEC Nijmegen
 • Almere City FC
 • Cambuur
 • De Graafschap
 • Excelsior
 • FC Den Bosch
 • FC Dordrecht
 • FC Eindhoven
 • FC Oss
 • Telstar
 • Helmond Sport
 • NAC Breda
 • Roda JC
 • VVV-Venlo
 • MVV Maastricht
 • ADO Den Haag
 • Go Ahead Eagles