• /
  • Kenniscentrum /
  • Backen en layen uitleg: wij geven antwoord op al jouw vragen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Backen en layen uitleg: wij geven antwoord op al jouw vragen

Backen en layen uitleg: wij geven antwoord op al jouw vragen

Op betting exchanges kunnen we backen en layen. Hier bestaan vaak veel vragen over en daarom duiken we er in dit artikel wat dieper in.
  • Inhoudsopgave

Hoe werkt een betting exchange als bijvoorbeeld Betfair? En wat bedoelen we met het backen en layen van een resultaat? Dit artikel vertelt je hoe de vork in de steel zit, en hoe je zelfs voor de wedstrijd al winst kunt maken!

 

Introductie backen en layen

Bij een betting exchange zoals Betfair wedden we niet tegen de bookmaker, maar tegen andere wedders overal ter wereld. Dit heeft voor- en nadelen. 

 

Wat is een lay weddenschap?

In de Italiaanse topper Juventus - Inter zouden we bijvoorbeeld Inter kunnen layen. We voorspellen dan dat de bezoekers níét winnen. In dat geval maken we dus winst als de wedstrijd in een thuisoverwinning of in een gelijkspel eindigt.

Als we layen, nemen dus eigenlijk de rol van de bookmaker op ons. We bieden odds aan voor een bepaald resultaat. Als dat resultaat uitkomt moeten we betalen. Als het resultaat niet uitkomt mogen we de inzet houden, net zoals traditionele bookmakers als Unibet en Bwin dat doen als wij onze weddenschap verliezen.

 

Wat is een back weddenschap? 

Backen is het tegenovergestelde van layen. Het werkt precies hetzelfde als het afsluiten van een weddenschap bij een traditionele bookmaker. Als we Juventus backen, dan winnen we onze weddenschap alleen als de club uit Turijn de wedstrijd weten te winnen. Bij een thuisoverwinning of een gelijkspel zijn we onze inzet kwijt. 

Simpel gesteld willen we als we een ploeg backen dat deze wint. Als we een ploeg layen, willen we juist niet dat deze wint. 

 

 

Wanneer backen en wanneer layen?

Een vraag die snel opkomt, is: 'Waarom kiezen wie er gaat verliezen, in plaats van wie er gaat winnen?' Het antwoord op deze vraag is simpel: liability. Liability is het bedrag dat we verliezen als de wedstrijd niet eindigt in het door ons gewenste resultaat. 

Als we Feyenoord met een inzet van €10 backen tegen een odd van 3.00, dan is die €10 onze liability. Als Feyenoord wint maken we €20 winst, maar als de Rotterdammers gelijkspelen of verliezen zijn we onze €10 kwijt.

Als we Feyenoord tegen odds van 3.00 echter hadden gelayed, was onze liability €20 geweest. Met andere woorden: wij zijn de bookmaker en bieden andere wedders een odd van 3.00 aan, tegen een inzet van €10. Als Feyenoord wint moeten wij €20 uitbetalen, en bij een gelijkspel of nederlaag zijn wij €10 euro rijker. 

 

Voorbeeld backen en layen

Laten we er even een voorbeeld uit het echte leven bijnemen. Betfair is verreweg de grootste betting exchange en is dus het beste proefkonijn. 

In onderstaand screenshot gaan we Liverpool backen met een inzet van €10. Als The Reds winnen maken we €2,80 winst. Als Liverpool echter gelijkspeelt of verliest, dan zijn we onze €10 kwijt.

In het volgende screenshot gaan we Liverpool layen voor €10. We willen in dit geval dus dat Liverpool puntverlies lijdt in eigen huis. Zoals je ziet is de lay odd voor Liverpool 1.29, dus de liability (het bedrag dat we kwijt zijn bij een Liverpool-zege) is €2,90. Als Newcastle United weet te stunten op Anfield Road winnen we €10.

Als we een resultaat backen willen we een zo hoog mogelijke odd. Als we een resultaat layen, willen we juist een zo laag mogelijke odd.

 

Prematch traden op voetbal

Backen en layen geven ons de mogelijkheid om op ieder moment de rol van bookmaker of wedder op ons te nemen. Dat biedt kansen om je bankroll verder te spekken. Een interessante optie is het prematch traden op odds van voetbalwedstrijden, nog voor het eerste fluitsignaal überhaupt heeft geklonken.

 

Hoe werkt het?

We gaan op zoek naar weddenschappen waarbij de odd in onze ogen te hoog staat, en waarvan we verwachten dat die in de aanloop naar de wedstrijd flink zal gaan dalen.

Als we eenmaal een dergelijke weddenschap hebben gevonden plaatsen we een back weddenschap. Vervolgens wachten we totdat de odds zijn gedaald, waarna we een lay weddenschap plaatsen.

Everton speelt over enkele dagen thuis tegen Aston Villa, dat kampt met een waslijst aan afwezigen. De odds voor een thuisoverwinning staan op 2.00 en we backen deze weddenschap voor €100. Op de wedstrijddag zijn de odds voor een zege van The Toffees inmiddels flink gedaald, en je layt deze weddenschap vlak voor de aftrap wederom voor €100 tegen een odd van 1.50. Als Everton wint maak je nu dus 50 euro winst (200 - 150 = 50), en bij een gelijkspel of een nederlaag krijg je je inzet terug.

Zolang als je back-odd hoger is dan je lay-odd zul je groene cijfers schrijven. Back high, lay low.

 

Betrouwbare informatie

Hoe vind je nu geschikte wedstrijden voor mooie prematch trades? Net zoals bij gewone sportweddenschappen is goede informatie van ook hier onschatbare waarde.

Als Lionel Messi bijvoorbeeld vanwege een blessure El Clasico tegen Real Madrid moet missen, dan zullen de odds daar direct op reageren. 

Bij grote competities en clubs gaat dat razendsnel. Bij minder populaire competities en clubs heb je echter vaak wat meer tijd om tegen een hoge odd te backen.

In Zuid-Amerika komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat teams vanwege de drukke speelkalenders in bepaalde wedstrijden met reserves aantreden. De odds voor een overwinning van de tegenstander zullen dan meestal zakken.

Ook vriendschappelijke wedstrijden kunnen soms een goudmijn vormen voor traders. Team A opent bijvoorbeeld een nieuw stadion en is dus zeer gemotiveerd, terwijl team B met een samenraapsel van reserves en jeugdspelers op komt draven. Het loont dus de moeite om met name het voetbalnieuws omtrent kleinere competities nauwlettend te volgen.

 

Goede timing is cruciaal

Bij succesvol traden draait het niet om het voorspellen van de winnaar, maar kijk je puur en alleen naar hoe hoog de odds staan. Je wilt natuurlijk zo hoog mogelijk backen en zo laag mogelijk layen, dus een goede timing is cruciaal.

Vooral vroege vogels kunnen vaak toeslaan, want je wilt je weddenschap natuurlijk zo snel mogelijk backen voordat de fomo (fear of missing out) toeslaat, en bijvoorbeeld iedereen op Gremio inzet omdat Flamengo met een B-elftal zal spelen.

Daarnaast loont het soms de moeite om de markt af te speuren voordat grote spelers als Pinnacle en SBObet hun odds online hebben staan. Zodra ook zij hun odds online hebben staan zorgt dat vaak voor een verschuiving. Ook de betting exchanges volgen namelijk vaak het oddspatroon van de grote Aziatische bookmakers.

 

Hoeveel moet ik inzetten?

De grootte van je inzet hangt af van verschillende factoren. Als je er van overtuigd bent dat je odd gaat crashen als een baksteen, dan zou je een back-weddenschap van 10 à 15% van je bankroll kunnen overwegen. Als je echter minder zeker bent van je zaak, dan kun je maar beter niet hoger dan 5% gaan.

Daarbij ben je natuurlijk wel afhankelijk van de liquiditeit, wat vooral bij de minder populaire competities een probleem kan zijn. Je hebt immers wel tegenspelers nodig die jou back-weddenschap aan willen gaan.

 

 

Wanneer stap ik uit?

Onze ervaring met goede trades is dat je een patroon van een soort omgekeerde J krijgt: de te hoge odds storten aanvankelijk als een kaartenhuis in elkaar, maar vlak voor de aftrap beginnen de odds toch weer een beetje te stijgen. Wellicht zorgt de lage odd bij team A in de ogen van sommige punters voor value op team B.

Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om niet te gierig te willen zijn - het is onmogelijk om bij elke trade het onderste uit de kan te halen. Als het goed is heb je voorafgaand aan elke trade wel een idee waar de odd uiteindelijk ongeveer uit zal komen. Je moet daarom niet aarzelen met het plaatsen van je lay-weddenschap als de odd eenmaal dat punt nadert.

In sommige gevallen zakt de odd niet zo ver als je had verwacht, maar ook dan zul je uiteindelijk je lay-bet moeten plaatsen. En soms komt het voor dat je er volledig naast zat, en dat de odd juist is gestegen in plaats van gedaald. Ook in dat geval zul je je lay-bet moeten plaatsen, en zul je je verlies moeten pakken.

Het afdekken van je back-weddenschap is een gouden regel die elke prematch voetbal trader goed in zijn oren moet knopen. Je laat NOOIT een back-weddenschap inplay gaan zonder bijbehorende lay-bet!

 

Begin klein

Ik zou je daarom adviseren om eerst klein te beginnen, om op die manier wat te oefenen en gevoel te krijgen voor de markt en de manier waarop deze reageert. Daarnaast doe je er verstandig aan om je trade-resultaten na een poosje apart te evalueren. Op die manier krijg je een beter inzicht van je sterke en zwakke punten als trader. 

Artikel door:
Avatar jeroenunibet81
Country flag jeroenunibet81

Jeroenunibet81 is een voetbalgek met een scherpe pen. Hij heeft jarenlange ervaring in het wedwereldje. Lees zijn artikelen en kom beslagen ten ijs!

Andere artikelen in deze categorie

Inhoudsopgave
Voorbeeld