Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ben ik verslaafd aan wedden?

Ben ik verslaafd aan wedden?

Wedverslaving is een ernstige verslaving die we absoluut serieus moeten nemen. Waar ligt het gevaar en wanneer ben je verslaafd?

Mensen wedden om verschillende redenen. De meesten doen het voor de gezelligheid, maar er zijn ook steeds meer mensen die spelen uit verslaving. Door de komst van het internet is deze groep steeds minder goed zichtbaar, maar de gevolgen zijn er daarom niet minder om. Het verschil tussen een gezelligheidsspeler en een wedverslaafde is niet zo groot. Er zijn drie factoren die het verschil (kunnen) maken tussen deze twee.

 

1. De beheersing om te stoppen

De eerste factor is of de wedder de beheersing heeft om te stoppen om het wedden. Het is van groot belang zowel bij winst als bij verlies op tijd te stoppen. Mensen met een verslaving weten eigenlijk wel wanneer ze moeten stoppen, maar doen dit vaak niet.

 

2. Wedden in plaats van sociale contacten

Wanneer de behoefte om te wedden groter is dan bijvoorbeeld het nakomen van sociale afspraken, zoals het bezoeken van vrienden of familie, dan kan dit duiden op verslaving (of vervelende sociale contacten). Als het sociale contacten zijn waarmee doorgaans goed contact is, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Hoe meer wedden het leven bepaalt, hoe groter de gevolgen kunnen zijn.

 

3. De kick tijdens het wedden

De kick die iemand krijgt tijdens het spelen en het risico om alles te verliezen, speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van een wedverslaving. Het is een kick die men enkel tijdens het wedden ervaart en die altijd weer opgezocht wordt.

Vaak bestaat de gedachte dat de wedverslaafde alleen uit hebzucht wedt, maar een wedverslaving bestaat ook uit het risico nemen en het gevoel van (kunnen) verliezen. De meeste wedverslaafden zijn vaak kwetsbare mensen die in het leven sneller tegen problemen aanlopen. Wedden biedt dan voor de verslaafde een ontsnapping aan de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens het wedden worden het leven en de bijbehorende problemen even vergeten. Het wedden is dan een uitvlucht geworden.

Sommige wedders hebben het gevoel dat ze hun leven niet in de hand hebben. Ze denken juist door het wedden de boel weer onder controle te krijgen. Winnen kan dan een obsessie worden. Een grote groep van het totaal aantal wedders wordt vooral gedreven door de kick die ze krijgen wanneer er grote risico's genomen worden.

 

De tekenen van een verslaving aan weddenschappen

Mensen met een verslaving aan bijvoorbeeld drugs of alcohol vertonen vaak duidelijke lichamelijke symptomen die wijzen op een verslaving. Ze zijn gemakkelijker te herkennen en daarom is het ook belangrijk voor familie en vrienden om direct in te grijpen. Een wedverslaafde is moeilijker te herkennen. Het is vaak een verborgen verslaving en de verslaafde weet zich er vaak makkelijk uit te praten. 

Het is moeilijk om te zien dat iemand verslaafd is omdat:

  • Verslaafden ontkennen dat ze verslaafd zijn.
  • Ze heel goed verborgen houden wat er aan de hand is.
  • Geldgebrek en schulden gemakkelijk uit te leggen zijn.
  • Ze vaak ook in andere opzichten afwijkend gedrag vertonen.
  • Ze met niemand praten over het feit dat ze wedden.

 

Conclusie: veel eigen verantwoordelijkheid

Als wedder heb je het dus vooral zelf onder controle - of niet. Als het onder controle is, is het van belang om het onder controle te houden. De gevolgen kunnen in financieel, psychologisch en sociaal opzicht zeer groot zijn. Als de controle inmiddels al kwijt is, moet er hulp gezocht gaan worden. Zoals gezegd is het erg makkelijk om het probleem onder het tapijt te schuiven, maar juist dan is het van belang om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Hier op Bettingfans staan we altijd klaar voor mensen die in dit opzicht hulp nodig hebben en er om vragen. Praat er ook vooral over met vrienden en familie, want het is makkelijker om er samen uit te komen dan alleen.

Bezoek de website van Jellinek voor meer informatie over dit onderwerp. Ook Voetbalwedden sluit de ogen niet voor dergelijke problemen. In ons kenniscentrum staan verscheidene artikelen die in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam zijn geschreven. Lees de artikelen op deze pagina

Artikel door:
Avatar vw-crew
Country flag vw-crew

Voetbalwedden heeft een batterij aan deskundige tekstschrijvers. Gezamenlijk leveren ze interessante lectuur omtrent strategieën, wetgeving en andere relevante zaken.

Andere artikelen in deze categorie

Voorbeeld