Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Return of Investment (ROI)

Return of Investment (ROI)

De term ROI komt erg vaak voorbij in het wedwereldje en is een goede indicatie van hoe succesvol iemand met zijn weddenschappen is.
  • Inhoudsopgave

De term Return of Investment staat voor een percentage dat weergeeft of een speler winstgevend is. ROI wordt niet alleen gebruikt in het wedwereldje, maar ook op bijvoorbeeld de beurs. Het geeft aan hoeveel een speler procentueel wint of verliest ten opzichte van de investering die is gedaan. 

Een speler die een ROI boven 100% heeft, is winstgevend. Stel dat we een ROI van 103% hebben, dan betekent dit dat we voor iedere euro we investeren, er €1,03 terugkrijgen: een winst van 3% dus. 

 

 

De betrouwbaarheid van ROI

Het ROI is zowel betrouwbaar als onbetrouwbaar. Een vuistregel is dat we pas kunnen zeggen dat een ROI betrouwbaar is als we dit berekenen over meer dan tweehonderd weddenschappen. Hoe meer weddenschappen we af hebben gesloten, hoe betrouwbaarder ons ROI dus is. Over de lange termijn worden fases van simpelweg geluk hebben en fases van pech hebben, namelijk gelijk getrokken. Een ROI is dus onbetrouwbaar als we het berekenen over een laag aantal weddenschappen, maar betrouwbaar als het over een hoog aantal weddenschappen gaat.

 

Het berekenen van ROI

Stel, we hebben de afgelopen maand 230 weddenschappen geplaatst. Onze inzet was steeds €2, waardoor we in totaal €460 ingezet hebben. Nadat al deze weddenschap door de bookmaker verwerkt zijn, hebben we een bankroll van €520. De winst bedraagt dus:

€520 - €460 = €60

 

De formule die we gebruiken om ons ROI te berekenen, is:

(Totale Bankroll * 100) / Totale Investering

 

Onze totale investering is €460; we hebben namelijk 230 weddenschappen van €2 geplaatst. Deze hoeven niet allemaal op hetzelfde moment geplaatst te zijn, maar kan ook over een periode van bijvoorbeeld een half jaar geplaatst zijn. Onze totale bankroll bedraagt op dit moment €520. Het berekenen van ons ROI gaat dus als volgt:

(520 * 100) / 460 = 113,04

 

Ons ROI bedraagt 113,04%. Voor iedere euro die we inzetten, krijgen we dus €1,13 terug. Een pure winst van 13% dus. Dit wordt in het wedwereldje beschouwd als bijzonder knap, want ROI's tussen 5% en 10% berekend over duizenden weddenschappen al zeldzaam. 

 

 

Berekenen van winst op basis van ROI

Als we ons ROI weten, dan kunnen we ook onze winst berekenen op basis van onze investering en ROI. Dit doen we met de volgende formule:

((ROI * Totale Investering) / 100) - Totale Investering

 

In het geval van onze eerdere investering van €460 en een ROI van 113,04%, zou de formule er dus als volgt uit komen te zien:

((113,04 * 460) / 100) - 460

 

Als we dat invullen op onze rekenmachine, dan komen we uit op een bedrag van €59,98. We komen 2 cent tekort, want we hadden net berekend dat onze winst €60 was. Dit komt omdat we met een op twee decimalen afgerond ROI werken.

 

Conclusie: ROI meet succes

Nu we weten hoe het ROI werkt, kunnen we gerichter naar onze weddenschappen kijken. Als we alles goed documenteren, weten we precies hoe succesvol we zijn en of we op de juiste weg zitten. Daarnaast is het een handige en universele manier om aan andere wedders te laten zien hoe onze wedcarrière tot nu toe verloopt. Zo kan je bijvoorbeeld meten hoe goed je bent in wedden op ijshockey

Artikel door:
Avatar battes
Country flag battes

‘Wie Battes zegt, zegt voetbal. Zegt Battes voetbal, dan gaat dit hand in hand met statistiekjes. Eén plus één is twee, en als Battes dit met anderen kan delen is één plus één eigenlijk drie.’

Andere artikelen in deze categorie

Inhoudsopgave
Voorbeeld