Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nederlandse darters benaderd voor matchfixing

Overig
23 maart 2021
0

De NOS meldt dat matchfixers in het afgelopen jaar zeker 6 Nederlandse professionele darters hebben gevraagd om een wedstrijd die ze moesten spelen te beïnvloeden. Het OM is daarom een onderzoek begonnen. 

De darters zijn via Social Media of WhatsApp benaderd en gevraagd of ze bijvoorbeeld minder 180’s dan hun tegenstander wilden gooien. In ruil daarvoor zouden ze een groot geldbedrag ontvangen. 

Matchfixing is populair in de dartwereld, omdat er maar één speler hoeft mee te werken. Verder worden sommige toernooien thuis gespeeld, waardoor het voor de speler makkelijker zou zijn om de wedstrijd(en) te beïnvloeden. 

Wanneer darters deze verzoeken krijgen van matchfixers, moeten ze dit officieel melden bij de DRA (darts Regulation Authority). De DRA kreeg het afgelopen jaar 10 meldingen binnen, waarvan dus 6 uit Nederland. Het zorgelijke is dat ze niet weten of alle spelers deze matchfixing praktijken wel officieel hebben gemeld. De DRA denkt dat matchfixing vooral in Nederland gebeurt, omdat het online wedden nog niet gelegaliseerd is en er dus weinig toezicht is. Maar ze sluiten ook niet uit dat Nederlandse darters makkelijker over te halen zijn om mee te werken aan matchfixing. 

Het enige wat de DRA kan doen is de spelers die hieraan meewerken schorsen. Zo is afgelopen oktober darter Wessel Nijman nog voor 5 jaar geschorst, omdat hij in mei bewust een vriendschappelijke wedstrijd verloor. Hij hoopt dat andere spelers van zijn situatie geleerd hebben en dus niet mee werken aan matchfixing praktijken. De DRA kan helaas niets tegen de matchfixers zelf doen, omdat het vaak niet bekend is om wie het gaat.