Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie
Logo FC Twente

FC Twente
FC Twente

Voetbal | Nederland | Eredivisie
FC Twente

Wedtips
FC Twente
FC Twente

Feit

Stand Eredivisie

TeamGSWGVPVorm
34 29 4 1 91
34 26 6 2 84
34 21 6 7 69
34 19 8 7 65
34 15 11 8 56
34 14 11 9 53
34 13 11 10 50
34 14 7 13 49
34 12 10 12 46
34 9 11 14 38
34 10 7 17 37
34 9 9 16 36
34 7 13 14 34
34 9 6 19 33
34 7 8 19 29
34 6 11 17 29
34 4 7 23 19
34 6 6 22 6
Groepsfase Champions League
Voorronde Champions League
Voorronde Europa League
Groepsfase Europa Conference League
Degradatie
Play-offs degradatie
Feit

Nieuws FC Twente

Logo Soccernews

Selectie
FC Twente
FC Twente

Over FC Twente

FC Twente is een professionele voetbalclub uit de stad Enschede in het oosten van Nederland. De club is opgericht op 1 juli 1965 als opvolger van Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Sinds de oprichting heeft FC Twente een sterke band opgebouwd met de regio en haar supporters en is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle clubs in Nederland.

Geschiedenis van FC Twente

In de jaren na de oprichting van de club groeide FC Twente uit tot een stabiele Eerste Divisie club. In 1974 werd onder leiding van trainer Kees Rijvers, voor het eerst promotie naar de Eredivisie afgedwongen. In de seizoenen die volgden wist FC Twente zich te handhaven in de Eredivisie en zelfs regelmatig mee te doen om de bovenste plaatsen in de competitie.

In het seizoen 2009/2010 beleefde FC Twente onder leiding van trainer Steve McClaren een historisch seizoen. De club werd landskampioen van Nederland en won tevens de KNVB Beker. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de club dat een landstitel werd behaald. In de jaren die volgden, wist FC Twente zich regelmatig te kwalificeren voor Europees voetbal, waaronder de groepsfase van de UEFA Champions League in het seizoen 2011/2012.

Het kampioenschap van FC Twente kostte de club echter meer dan het wellicht opgeleverd heeft. In de jaren na het kampioenschap bleek dat het bestuur enorme financiële risico's had genomen om mee te kunnen strijden om de titel. Er bleek zelfs fraude te zijn gepleegd in KNVB rapportages. De KNVB wilde FC Twente de licentie ontnemen en bood een herstart in de Eerste Divisie aan, maar bracht uiteindelijk meerdere malen strafpunten in mindering op het puntenaantal van de club waardoor degradatie onafwendbaar bleek. Na één jaar in de Eerste Divisie keerde FC Twente als kampioen terug in de eredivisie en stelde zich vervolgens tevreden met een plaats in de middenmoot.

Stadion van FC Twente

FC Twente speelt zijn thuiswedstrijden in De Grolsch Veste, het stadion is gelegen in Enschede en biedt plaats aan meer dan 30.000 toeschouwers. Het stadion werd geopend in 1998 en heeft sindsdien verschillende verbouwingen ondergaan om het nog moderner en comfortabeler te maken. De Grolsch Veste staat bekend om zijn sfeervolle ambiance en wordt door veel supporters als een van de mooiste stadions van Nederland beschouwd. De supporters staan bekend om hun fanatisme en betrokkenheid bij de club. Er worden regelmatig spandoeken en vlaggen getoond en er is altijd een geweldige sfeer op de tribunes. De fanatieke supporters staan bekend als Vak-P en hebben door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van FC Twente. Zij zijn niet alleen aanwezig tijdens de thuiswedstrijden, maar ook bij uitwedstrijden en op de trainingen van de club. De sfeerbeelden van wedstrijden en fans in het stadion laten dan ook zien hoe gepassioneerd de supporters van FC Twente zijn en hoeveel zij van hun club houden.

Jeugdopleiding van FC Twente

FC Twente heeft door de jaren heen een goede jeugdopleiding opgebouwd en heeft meerdere talentvolle spelers voortgebracht. De jeugdopleiding van FC Twente heeft als doel om spelers op te leiden voor het eerste elftal en voor andere clubs. De club heeft een aantal kenmerkende elementen in haar jeugdopleiding geïntegreerd, zoals de Twentse nuchterheid en het inpassen van spelers met verschillende nationaliteiten.

Verschillende spelers die bij FC Twente zijn opgeleid, hebben later grote successen behaald. Enkele bekende spelers die bij FC Twente zijn opgeleid, zijn onder andere:

  • Jan Vennegoor of Hesselink
  • Denny Landzaat
  • Wout Brama
  • Quincy Promes
  • Steven Berghuis

Rivalen van FC Twente

FC Twente heeft door de jaren heen rivaliteiten opgebouwd met verschillende clubs in Nederland maar er is maar één club waar Twentenaren écht van willen winnen en dat is Heracles Almelo. De lokale derby tussen FC Twente en Heracles Almelo wordt ook wel de Twentse derby genoemd. De rivaliteit tussen beide clubs gaat ver terug, tot de jaren 30 van de vorige eeuw. Beide clubs spelen regelmatig tegen elkaar in de Eredivisie, en de wedstrijd staat altijd garant voor veel emotie en strijd. De derby tussen FC Twente en Heracles Almelo is een van de meest beladen wedstrijden in het Nederlandse voetbal. Beide clubs komen uit de provincie Overijssel en de afstand tussen de twee stadions is slechts enkele kilometers.

De eerste ontmoeting tussen FC Twente en Heracles Almelo vond plaats op 6 mei 1927. De wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor FC Twente. Sindsdien hebben beide clubs regelmatig tegen elkaar gespeeld, zowel in de Eerste Divisie als in de Eredivisie.