• /
  • Kenniscentrum /
  • Maximale winst; waarom is dit belangrijk voor bookmakers?

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Maximale winst; waarom is dit belangrijk voor bookmakers?

Maximale winst; waarom is dit belangrijk voor bookmakers?

Waarom hanteren bookmakers een maximale winst voor sommige spelers en toernooien?
  • Inhoudsopgave

Je staat op het punt om je weddenschap af te sluiten, en droomt stiekem zelfs al van wat je met je enorme winst gaat doen. Helaas steekt de bookmaker daar een stokje voor: je weddenschap wordt niet geaccepteerd omdat het de maximale winst zou overschrijden. Waarom doet de bookmaker dit? 

Vooral om zichzelf te beschermen en te voorkomen dat ze extreem hoge bedragen moeten uitbetalen. Het verschilt per league en speler wat de maximale winst is. Bij kleinere leagues valt er voor de bookmaker minder winst te behalen. 

Verder kijkt de bookmaker per speler naar de resultaten. Als een speler erom bekend staat altijd te winnen, zal de maximale winst zeker ingeperkt worden. 

 

Grote verschillen per bookmaker

Als je al enkele artikelen uit de VW-kennisbank gelezen hebt, dan weet je wellicht al dat bookmakers hun weddenschappen zoveel mogelijk willen spreiden. De achterliggende gedachte daarvan is om op die manier altijd winst te maken, ongeacht de uitkomst van de
weddenschap. 

Daarnaast moet de bookmaker natuurlijk voldoende kapitaal achter de hand hebben om die potentiële megaklapper van jou bij winst ook uit te kunnen betalen. Grote bookmakers zoals Pinnacle, SBObet en bet365 kunnen iedere dag opnieuw rekenen op vele honderdduizenden euro’s aan weddenschappen. Daar kun je normaliter dus meer winnen per weddenschap dan bij een nieuwe bookmaker die zich nog moet bewijzen en het grote geld nog moet vergaren. 

Overigens hanteren de meeste bookmakers niet zozeer een maximale inzet, maar vaker een maximale winst per weddenschap. Hierbij gaat het dus om een combinatie van je inzet en de odds van de betreffende weddenschap. Hoe lager de odds, hoe meer je mag inzetten, en vice versa.

 

 

Populariteit weddenschap

Ook de populariteit per weddenschap speelt een grote rol in het vaststellen van de maximale winst, wat in feite ook weer te maken heeft met de hierboven genoemde risicospreiding die bookmakers hanteren. De Engelse Premier League is bijvoorbeeld veel populairder dan de Japanse J-League, dus daar kun je doorgaans meer inzetten (en hopelijk ook winnen). 

Dat kwam de bookmakers in het seizoen 2015-2016 overigens duur te staan, toen Leicester City verrassend met de Engelse landstitel aan de haal ging. De Engelse bookmakers gingen naar verluidt voor ruim 25 miljoen pond de boot in, en een punter kon met een inzet van slechts 20 pond maar liefst 100.000 pond tegemoet zien.

Daar staat tegenover dat bookmakers voor kleinere markten zoals bijvoorbeeld de Goalscorer-markten weer lagere maximale winsten accepteren, simpelweg omdat daar in totaal minder geld in omgaat en het voor de bookmakers dus lastiger is om het risico te spreiden. 

Daarnaast zijn die kleinere markten meestal een stuk vatbaarder voor matchfixing, zoals we bijvoorbeeld enkele jaren geleden zagen in de Engelse FA Cup.

 

 

Persoonlijke limieten

Met promoties en bonussen willen bookmakers nog weleens de indruk wekken dat ook winnaars van harte welkom zijn. Het is echter volkomen logisch dat zij liever weddenschappen aannemen van punters die op de lange termijn verlies maken dan van punters die wel succesvol zijn. 

Bookmakers hebben meestal een heel team van data analisten tot hun beschikking wiens taak het is om uit te zoeken welke punters voor hen verliesgevend zijn. Deze punters worden vervolgens snel aan banden gelegd door middel van limieten, waarmee hun maximale winsten grondig naar beneden worden bijgesteld. 

Verder worden deze punters, ook wel ‘sharp players’ genoemd, ook gebruikt om de odds aan te passen. Deze spelers hebben vaak heel veel verstand van de wedstrijden waar ze op wedden, dus de analisten van de bookmakers gebruiken graag hun voorspellingen om hun odds zo optimaal mogelijk aan te bieden. Bookmakers willen deze spelers dus wel graag in hun bestand houden voor hun data analyse, maar door middel van de maximale winst te beperken, zijn ze er zeker van niet extreem veel geld te hoeven uitgeven aan deze ‘sharp players’. 

Persoonlijke limieten kunnen op elk moment gewijzigd worden door de bookmakers. Dit gebeurt vaak zonder enig overleg, dus als speler kom je er pas achter wanneer je een grote weddenschap wil maken of wanneer je veel geld hebt gewonnen en dit graag uitbetaald wil krijgen. 

Lees dit artikel om meer te weten te komen over limieten, inclusief tips om deze zo lang mogelijk te ontwijken

Artikel door:
Avatar Support
Country flag Support

Andere artikelen in deze categorie

Inhoudsopgave
Voorbeeld