Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Value, het geheim van succesvolle weddenschappen

Value, het geheim van succesvolle weddenschappen

Wie succesvol wil zijn met wedden op sport ontkomt niet aan dat ene toverwoord: value. Zonder value kunnen we de langetermijnwinst vaarwel zeggen.

In het forum wordt vaak om advies gevraagd: wie gaat wedstrijd X winnen? Succesvol zijn in wedden op sport gaat echter niet zozeer om het voorspellen van de winnaar, maar om het vinden van value (waarde). Een goede weddenschap hoeft namelijk niet altijd goed te zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is dé manier om online bookmakers te slim af te zijn.

 

Video: hoe vind je een value weddenschap? 

 

Wat is value als je het hebt over weddenschappen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: "value betting" is niet een weddenschap goed hebben. We kunnen allemaal met onze ogen dicht een weddenschap plaatsen en deze goed hebben, maar dat maakt het nog geen goede weddenschap. "Value betting" is wél het afsluiten van weddenschappen met odds die op basis van onze eigen kansberekening te hoog staan. 

 

 

Kop of munt is een mooi voorbeeld: altijd 2 kansen

Het beste voorbeeld is het gooien van een muntje. Als we kop-of-munt spelen, dan zijn er twee mogelijke uitkomsten: kop of munt. We hebben 50% kans op kop en 50% kans op munt. Een eerlijke odd voor elk van deze uitkomsten is (100 / 50): 2.00. Elke odd hoger dan 2.00 weerspiegelt niet de 50% kans op kop/munt en zal op de lange termijn altijd winstgevend zijn. Op die lange termijn zullen we namelijk altijd een 50/50 verdeling tussen kop en munt gaan zien. Als we duizend keer in zouden zetten op kop, dan mogen we vijfhonderd keer kop verwachten. Als we iedere keer een euro in zouden zetten op een odd van 2.10, dan zouden we na vijfhonderd goede weddenschappen €1050 terug mogen verwachten (500 * 2.10 = 1050). Oftewel: €50 winst. 

 

Voetbal is geen hogere wiskunde

In tegenstelling tot het gooien van het gooien van een muntje, poker of roulette, is het onmogelijk om een wiskundige formule op een willekeurige sportwedstrijd los te laten. Hoe berekenen we de kans op een landstitel van Ajax? En als we denken te weten wat de kansen van Ajax zijn, hoe weten we dan dat onze schatting beter is dan die van de bookmakers? Dat kunnen we helaas niet zo zwart-wit weergeven als met een simpel kop-of-munt spelletje.

 

De CCCW-Ervaring: het kennen van clubs, competities, cultuur en wedmarkt.

De antwoorden op die vragen komen misschien wel nooit, en soms komen ze met de tijd. Het draait in ieder geval om ervaring, het door en door kennen van de sport, de clubs en de wedmarkt. Ook is enige kennis van hoe bookmakers hun odds bepalen erg nuttig. Het goede nieuws is dat bookmakers ook fouten maken, hoe scherp hun odds soms ook zijn. In sommige gevallen maken ze zelfs heel grove fouten, en dan is het zaak om daarvan te profiteren. Grote flaters komen we maar zelden tegen, maar kleinere fouten in de vorm van verkeerd bepaalde odds komen geregeld voor. 

 

Juiste informatie is waar het om draait

Het hebben van juiste informatie is dus erg belangrijk. Sommigen van ons pluizen alle statistieken uit. Hoe zijn de resultaten op eigen veld en hoe presteert de uitploeg normaal gesproken buitenshuis? Anderen checken al het nieuws en houden de clubsites in de gaten om zoveel mogelijk te weten te komen over de aankomende wedstrijd. Hoe staat het met de motivatie, blessuregevallen en schorsingen? Wat wordt het weer? En uiteraard is er altijd nog de mogelijkheid om het denkwerk uit te besteden en gebruik te maken van een betaalde tipgever. 

De zoektocht naar informatie is een individueel proces. Er is geen juiste of foute manier. Hoe meer we te weten komen hoe beter. Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar value, en niet op zoek naar de winnaar van de wedstrijd. De vraag 'wie gaat er winnen?' representeert niet of er value op een weddenschap zit. Als we inzetten op basis van welk team we denken dat gaat winnen, dan zouden we namelijk altijd inzetten op de favoriet, en dat is precies wat de bookmaker wil.

 

 

Odds omzetten in kansen

De cruciale vraag die we onszelf continu moeten stellen is of de odds van de bookmakers overeenkomen met onze eigen kansberekening. Als de prijs van de bookmaker hoger is dan onze kansberekening, dan hebben we value gevonden. Het omzetten van een odd naar een percentage kan met de volgende formule: 100 / odd.

Als we value gevonden hebben, maken we ons niet druk over het plaatsen van een weddenschap op de underdog. Het belangrijkste is dat er value op de weddenschap zit. We kunnen prima denken dat de favoriet gaat winnen en tegelijkertijd inzetten op de underdog. Als onze kansberekening juist is, zullen we met weddenschappen waarvan de odds de werkelijke kans niet vertegenwoordigen altijd winst maken op de lange (!) termijn.

 

Een voorbeeld: Ajax - Heracles Almelo

Ajax speelt in eigen huis tegen Heracles Almelo. We zijn op zoek naar value en schatten de kans op een thuisoverwinning in op 70%. Een overwinning van Heracles geven we daarentegen slechts 15% kans van slagen. We kijken naar de odds en zien dat de odd voor winst van Heracles Almelo 12.00 is. Dat is hoog, dus gaan we kijken welk percentage daarachter zit.

100 / 12.00 = 8,33

De odd vertegenwoordigt een kans van ongeveer 8,3%. Wij geven Heracles echter een 15% kans, wat een verschil van 6,7% is. We hebben value gevonden. Stel nou dat deze wedstrijd honderd keer gespeeld zou worden en we iedere keer één euro in zouden zetten. We zouden verwachten dat we de wedstrijd in 15% van de gevallen goed voorspellen tegen een odd van 12.00. Dat betekent dat we vijftien keer een juiste voorspelling zouden doen. We krijgen dan, na die honderd wedstrijden, het volgende bedrag uitbetaald:

15 * 12.00 = €180

Van de honderd weddenschappen zijn er slechts vijftien juist, maar toch maken we €80 winst. Als de bookmaker met zijn 8,3% goed zou zitten, dan zouden we ongeveer quitte hebben gespeeld (we moeten dit namelijk naar beneden afronden, want er kan niet een 0,3 wedstrijd gespeeld worden). 

8 * 12 = €96

Uiteraard is het niet mogelijk om een wedstrijd honderd keer te laten spelen. Het mooie is echter dat dat ook niet hoeft. Iedere keer als we een dergelijk verschil van bijvoorbeeld 8% vinden, dan kunnen we al die wedstrijden met value op een hoop gooien en zullen we alsnog op een soortgelijke winst uit komen.Conclusie: zie odds als kansen bij het vinden van value voor jouw weddenschap

 

De crux zit hem dus in het anders benaderen van de odds. We moeten odds opvatten als de uitkomst van kansberekeningen van de bookmakers. Als we value vinden, op wat voor weddenschap dan ook, dan sluiten we hem af. Het vereist een heel andere manier van denken, want volgens onze inschatting is de kans dat we onze weddenschap verliezen bijzonder groot (in het geval van het voorbeeld maar liefst 85%). Maar dat maakt niet uit, want op de lange termijn kunnen we dat weer met winst op andere wedstrijden goed maken. Mochten we deze weddenschap fout hebben, natuurlijk. 

Artikel door:
Avatar vw-crew
Country flag vw-crew

Voetbalwedden heeft een batterij aan deskundige tekstschrijvers. Gezamenlijk leveren ze interessante lectuur omtrent strategieën, wetgeving en andere relevante zaken.

Andere artikelen in deze categorie

Voorbeeld