• /
  • Kenniscentrum /
  • Verdubbelingsstrategie bij sportwedden: te groot risico?

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Verdubbelingsstrategie bij sportwedden: te groot risico?

Verdubbelingsstrategie bij sportwedden: te groot risico?

De verdubbelingsstrategie is heel populair, maar dat is eigenlijk best vreemd. Hij is namelijk ook erg gevaarlijk.

Deze wedstrategie wordt vaak gezien als succesvol en in het begin worden er soms uitstekende resultaten mee behaald. Vaak ook niet, maar dat hoor je meestal niet. Na verloop van tijd wordt het echter altijd stil aan het front. Ligt men dan op de Bahama's of is er wat anders aan de hand? 

Waarschijnlijk het laatste. De verdubbelingsstrategie lijkt misschien heel winstgevend, maar is eigenlijk te mooi om waar te zijn. De kans dat je geen winst maakt en veel geld verliest is namelijk groter dan de kans dat je een lekker bedragje binnen harkt.

 

Martingale verdubbelings strategie voor weddenschappen

De meest populaire verdubbelingsstrategie is het Martingale systeem (de omgekeerde versie van de Parlay wedstrategie). Deze eeuwenoude strategie wordt veelvuldig toegepast aan de roulettetafel, maar het is eveneens mogelijk om hier in het online wedden mee aan de slag te gaan. 

We spelen dan odds van 2.00 en blijven bij verlies onze inzet verdubbelen (vandaar de term verdubbelingsstrategie). Zodra we eenmaal winnen verdienen we onze oorspronkelijke inzet terug én maken we in een klap ons verlies goed.

Een voorbeeld:
Eerste weddenschap inzet €1 → we verliezen.
Tweede weddenschap inzet €2 (dubbele van de eerste weddenschap) →we verliezen.
Derde weddenschap inzet €4 (dubbele van de tweede weddenschap) → we winnen! 

We hebben in totaal €7 ingezet, maar met onze derde weddenschap winnen we €8. We maken dus in totaal €1 winst.

 

Wat nou als je vijf keer achter elkaar verliest?

Dat klinkt natuurlijk geweldig. In theorie is dit een onfeilbare strategie, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Als het namelijk een tijdje tegen zit lopen de kosten hoog op. Als onze eerste inzet €1 bedraagt en we verliezen vijf keer op rij, dan zijn we al €31 armer (€1 + €2 + €4 + €8 + €16) en zullen we de zesde keer €32 in moeten zetten in de hoop één schamele euro in de plus te eindigen.

De kans op vijf keer op rij verliezen is misschien te verwaarlozen, maar nog steeds te groot om het risico te lopen. De kans op vijf keer achter elkaar verlies (volgens de odds) kunnen we berekenen met de volgende formule: {(odds - 1) / odds} ^ N

N staat voor het aantal verloren weddenschappen op rij, het dakje (^) staat voor tot de macht. De kans dat we bij odds van 2.00 vijf keer op rij verliezen is dus: 0.50 * 0.50 * 0.50 * 0.50 * 0.50 = 0.03125, of 3.125%. Een handigere manier om deze berekening te noteren, is 0.50 ^5.

 

 

Hoe vaak verwachten wij 5 verloren weddenschappen opeenvolgend wanneer we 100 weddenschappen afsluiten? 

Stel nu dat we honderd weddenschappen afsluiten door de verdubbelingsstrategie toe te passen, hoe vaak kunnen we dan een reeks van vijf achtereenvolgende verloren weddenschappen verwachten? Welnu, er zijn 96 verschillende mogelijkheden dat een dergelijke reeks plaats gaat vinden. We vermenigvuldigen de kans op een reeks van vijf verliezen op een rij, nu met 96.

0.03125 * 96 = 3.

 

Dat betekent dus dat als we honderd keer spelen met een startinzet van €1, we drie keer de zesde inzet van €32 voor onze kiezen zullen krijgen. Bovendien hebben we geen enkele garantie dat die zesde weddenschap wel goed zal gaan.

 

Iedere dag een weddenschap? Minimaal 1 keer failliet. 

Laten we uitgaan van een bankroll van duizend maal de startinzet en odds van 2.00. Het hoogste aantal achtereenvolgende verloren weddenschappen dat we met die bankroll kunnen coveren, is negen. Bij onze negende inzet hebben we namelijk in totaal €511 ingezet, en dat kunnen we niet meer goed maken met het restant van onze bankroll, €489.

Stel dat we met €1 begonnen en acht keer op rij verliezen, dan staan de negende keer voor een weddenschap van €256. De kans dat dat ons overkomt is erg klein. Maar stel je eens voor: als we elke dag één weddenschap plaatsen kunnen we er van uit gaan dat we gemiddeld één keer per jaar failliet gaan.

 

 

Variant: we kiezen odds van 10, risico wordt alleen maar groter

We kunnen ook voor een variant gaan door bijvoorbeeld hogere odds te pakken. Als we kiezen voor odds van 10.00 (bankroll €1000, startinzet €1) verhogen we onze maximale verliesreeks tot maar liefst 43 keer. Het logische nadeel is uiteraard dat het ook een stuk lastiger wordt om de weddenschap te winnen, waardoor we er nog niets mee opschieten. 

Hetzelfde geldt voor het spelen tegen lagere odds: normaliter hebben we een hogere winkans, maar we moeten ook meer inzetten om winst te kunnen pakken en eerdere verliezen goed te maken.

Natuurlijk zijn alle berekeningen puur theoretisch. Desalniettemin is het nu wel duidelijk dat verdubbelingsstrategieën grote risico's met zich meebrengen. Ook met een bankroll van duizend keer ons startkapitaal lopen we vroeg of laat tegen de lamp. 

Met een nog grotere bankroll hebben we weliswaar een langere adem, maar zullen we het ongetwijfeld op den duur ook knap benauwd krijgen. En dat alles tegen een relatief lage winstmarge van €1. 

Dan hebben we het dus nog niet eens over mogelijke limieten bij bookmakers, of wat het inzetten van grote bedragen voor psychologische gevolgen heeft.

 

Conclusie: te mooi om waar te zijn 

Het alom bekende spreekwoord luidt: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar. Die vlieger gaat in dit geval ook op. Dergelijke wedsystemen zijn al eeuwenlang bekend, maar toch doen casino’s en bookmakers juist door deze strategieën nog altijd goede zaken. En dat is niet voor niets.

Artikel door:
Avatar jeroenunibet81
Country flag jeroenunibet81

Jeroenunibet81 is een voetbalgek met een scherpe pen. Hij heeft jarenlange ervaring in het wedwereldje. Lees zijn artikelen en kom beslagen ten ijs!

Andere artikelen in deze categorie

Voorbeeld