• /
  • Nieuws /
  • Opinie /
  • OPINIE: Wedden op het Coronavirus; een verantwoorde combinatie?

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

OPINIE: Wedden op het Coronavirus; een verantwoorde combinatie?

Opinie
3 april 2020
0

Dit opiniestuk is geschreven door Martinha11

Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn er uiteraard nog maar weinig bookmakers die hun sportsbooks vol weten te krijgen. Evenementen, toernooien en zelfs hele competities worden afgelast en dus staan de aanbieders van weddenschappen voor een uitdaging. Toch zijn er creatieve bookmakers die een oplossing hebben gevonden voor de sportieve impasse, sinds kort heb je namelijk de mogelijkheid om geld in te zetten op de gevolgen van de Coronacrisis. Op het eerste oog lijken deze weddenschappen ludiek en onschuldig, maar het kan bookies op kritiek komen te staan. Is het ethisch namelijk wel verantwoord om geld te verdienen aan de gevolgen van de virusuitbraak?

Smarkets is één van de bookmakers die bij het gebrek aan (sport)evenementen op originele wijze toch klanten naar de website weet te trekken. Naast de gebruikelijke sportcategorieën vind je bij deze aanbieder ook de categorie ‘Current affairs’ (Nederlands: Actualiteiten). De meest besproken actualiteit is natuurlijk de uitbraak van het Coronavirus en haar verstrekkende gevolgen, deze bookie heeft daar een aantal wedopties bij bedacht.

Op de website worden de weddenschappen rondom het Coronavirus in drie subcategorieën aangeboden, namelijk ‘Sport’, ‘Reizen’ en ‘World Health Organization’ (WHO). In iedere categorie vind je verschillende wedopties, inclusief bijbehorende statistieken over het verloop van de ‘odds’ gedurende een bepaalde periode. In de sportcategorie kun je bijvoorbeeld inzetten op de gevolgen voor verschillende sportevenementen, in de overige categorieën kun je geld winnen met weddenschappen rondom de duur van de internationale noodsituatie of op de economische consequenties.

Toch is het opvallend dat er slechts een handjevol bookmakers overgegaan zijn op het aanbieden van weddenschappen rondom het Coronavirus. Hoewel de bookies vindingrijk moeten zijn in deze zware tijden, kun je natuurlijk ook vraagtekens zetten bij de virus-gerelateerde weddenschappen. Veel wedders zullen persoonlijk geraakt worden door de crisis en de situatie is bepaald geen spelletje. Bovendien zullen vele sportclubs grootse moeite krijgen om het hoofd boven water te houden en ook de bookmakers zelf zullen gedwongen personeel moeten ontslaan. Daarnaast hebben ook de kansspelautoriteiten hebben al aangegeven ‘niet gecharmeerd te zijn’ van partijen die, direct of indirect, proberen te profiteren van de pandemie.

De wedkantoren die er wel voor kiezen om ‘Corona-weddenschappen’ aan te bieden zullen wijzen op het feit dat er ook op de financiële markten flink wordt verdiend aan de crisissituatie. Verder worden de aangeboden weddenschappen beperkt tot afgelasting van (sport)evenementen, inzetten op de gezondheid van de bevolking behoort normaal gesproken uiteraard niet tot de wedopties. Bovendien zullen de bookies verklaren dat de keuze om wel of niet gebruik te maken van het aanbod altijd bij de wedder zelf ligt. Tot slot helpt het behouden van enig aanbod ook om de illegale gokpraktijken tegen te gaan en om situaties als deze te voorkomen.

Kortom, in tijden van weinig sport zijn deze weddenschappen interessante mogelijkheden om je bankroll op te bouwen. Toch is het wedden op de gevolgen van een pandemie omstreden, een crisis komt voor veel mensen tenslotte keihard aan. De één kan de weddenschappen als onschuldig en vermakelijk ervaren, de ander zal kritisch kijken naar deze ontwikkelingen in het aanbod. Het thema geeft in ieder geval stof tot nadenken, iedereen zal voor zichzelf moeten bepalen of het ethisch verantwoord is om een gokje te wagen op de gevolgen van de crisis.