• Gratis tips van experts
  • Betrouwbare bookmakers
  • Vele community acties
  • Al een account? Log hier in.

Wedden op darten, welke weddenschappen kun je plaatsen?

Geschreven door: timbarrett

Wedden op darten, bezig aan een opmars!

Darten, wie kent het nou niet? Waarschijnlijk heeft iedereen weleens thuis of in de kroeg tegen vrienden of familie een potje darts gespeeld. In de jaren negentig werd de sport regelmatig op televisie uitgezonden, maar de populariteit verdween in de periode daarna - evenals de uitzendingen. Enkele jaren geleden begon de sport echter aan een indrukkende opmars. Mede door de Nederlandse toppers wordt de sport in ons kikkerlandje ook weer volop op de buis uitgezonden. Door de vele aandacht die de sport krijgt, begint ook het wedden op darten aan populariteit te winnen. In dit artikel leggen we piekfijn uit hoe het werkt, waar je op moet letten én wat je juist moet mijden.

Darten, een schot in de roos?

Hoe ging het darten ook alweer? Eerst wordt er op de Bull's Eye (de roos) gegooid om te bepalen wie de wedstrijd mag beginnen, wie het dichtst met zijn pijl bij de Bull's Eye zit, mag de partij beginnen.

In het professioneel darten beginnen beide spelers met een score van 501. Om de beurt mogen er drie pijlen - vanaf 2.37 meter - worden gegooid. De scores van de drie pijlen worden van de 501 score afgetrokken totdat een van de spelers de 0 heeft bereikt. Makkelijk toch? Het lastige zit 'm echter in de laatste worp: het uitgooien. De laatste punten moeten namelijk worden behaald door een 'dubbel' of een Bull's Eye te gooien. Diegene die als eerste de 0 heeft bereikt met een dubbel of Bull's Eye wint de zogeheten leg. De speler die de vorige leg niet is begonnen, begint de volgende leg. De spelers beginnen dus om de beurt aan een leg. Afhankelijk van het toernooi en soms zelfde de speelronde, wordt er een aantal legs en sets gespeeld. Een set duurt (normaliter) maximaal vijf legs (3-2). 

Het dartbord

Wedden op darten, dartboard

ONE HUNDRED AND EIGHTY!

180 is de maximale score die je in een beurt met drie pijlen kunt gooien. Dat doe je door drie keer in de binnenste rode ring van de 20 gooien. De som: drie x 60 punten = 180 punten. Onder luid applaus van het publiek - en natuurlijk de herkenbare aankondiging door de scheidsrechter - wordt deze score vaak ontvangen.

Wedden op darten, hoe gaat dat in z'n werk?

Net als bij alle andere sporten, kun je bij het wedden op darten op verschillende uitkomsten inzetten. De volgende weddenschappen zijn het bekendst:

Wedden op de winnaar

Dit is logischerwijs de speler die de wedstrijd wint. Kijk voor de wedstrijd begint goed naar de regels die gehanteerd gaan worden. Per toernooi en per ronde kan het aantal benodigde sets of in sommige toernooien zelfs legs namelijk verschillen. Een set bij de PDC (Professional Darts Corporation) heeft een best-of-5 legs regel: diegene die als eerste drie legs in de set wint, pakt de set. Een gelijkspel is in het darten niet mogelijk, met een kleine uitzondering van de Premier league. Een competitie die in het voorjaar wordt gehouden.

Handicaps

Soms is de notering voor de winnaar zo laag dat de handicap-lijn interessanter is om te spelen.

Een voorbeeld:

Speler A is de favoriet en heeft een handicap van -2.5 legs. Voor je weddenschap betekent dit dat Speler A met drie legs of meer verschil moet winnen. Wint Speler A met een kleiner verschil óf verliest hij zelfs het duel - dan is je weddenschap fout en ben je dus je inzet kwijt.

Speler B is de underdog en heeft een handicap van +2.5 legs. Als Speler B de wedstrijd verliest met twee of minder legs verschil dan is je weddenschap goed. Uiteraard is je bet ook goed als Speler b verrast en het duel wint!

Over/Under 180érs

Je kunt bij het wedden op darten ook inzetten op het aantal gegooide 180érs. Als voorbeeld pakken we het getal 5.5. Als je een over lijn pakt dan dienen er 6 of meer 180érs gegooid te worden. Pak je de under lijn dan mogen er niet meer dan vijf 180érs worden gegooid.

Je kunt bij de meeste bookmakers inzetten op het totale - dus door beide spelers - gegooide 180érs. Sommige bookies bieden echer ook de mogelijkheid om te wedden op het aantal 180érs van één speler. Let er dus goed op welke weddenschap je afsluit!

Most 180érs

Bij de meeste bookmakers kun je - naast op het totale aantal 180érs - ook inzetten op welke speler de meeste 180érs in een wedstrijd gooit. Let er echter goed op dat je bij de ene bookmakers je inzet wél terugkrijgt bij een gelijke stand, terwijl dit bij een andere bookmaker niet het geval is. Check dus goed welke regels bij de bookmaker van toepassing zijn!

Highest Checkout

Met Highest Checkout wordt de hoogste uitgooi bedoeld. De hoogst uitgooi mogelijkheid in darten is 170, met triple 20, triple 20 en Bull's Eye. Let erop dat de Highest Checkout de score is waar de speler met de laatste drie pijlen opstaat voordat hij deze uitgooit. Het gaat dus niet alleen om de laatste pijl, maar om de laatste beurt. Hiervoor hoef je overigens niet alle drie de pijlen te gebruiken. Je kunt immers ook met één of twee pijlen uitgooien, al is dit meestal niet een bijster hoge uitgooi.

Overigens kun je jezelf ook 'dood gooien'. In dat geval is je worp hoger dan het aantal dat je nog moet behalen. Als dit gebeurt is je beurt direct voorbij. Je begint de volgende beurt dan weer met hetzelfde aantal punten als aan het begin van de vorige beurt. 

Over/Under Checkout

De Over/Under Checkout heeft ook met het uitgooien te maken. Geeft de bookmaker een lijn van 130,5 en je speelt de over, dan dient een van de twee spelers 131 of hoger uit te gooien. Kies je voor de Under dan mogen de spelers geen 131 of hoger uitgooien.

De Over/Under Checkout kan bij sommige bookmakers ook op een speler gericht zijn. Speler A met bijvoorbeeld een lijn van over 110,5. Dan dient de specifieke speler 111 of hoger te gooien.

Live wedden op dartwedstrijden

Op de meeste bovengenoemde wedtypes kun je zowel prematch als live wedden. Live kun je echter ook nog een aantal andere weddenschappen plaatsen.

Leg 1: Red Checkout YES/NO

De dubbels hebben verschillende kleuren, rood of groen. De 'Red Checkout Yes' betekent dat er in deze leg met een rode dubbel gefinisht dient te worden. NO betekent met een groene dubbel.

Leg 1: Checkout Over/Under 40,5

De Over betekent dat er een hogere finish dan 41 wordt gegooid met de laatste gooibeurt. De Under betekent dat er met 40 of lager geëindigd wordt.

Leg 1: 180ér YES/NO

YES betekent dat er - in deze leg - een 180ér gegooid dient te worden door een van de twee spelers. NO betekent dat er geen 180er gegooid mag worden in de leg.

Overigens hebben we Leg 1 hier als voorbeeld genomen, maar live kan natuurlijk ook op andere legs gewed worden.

9 Darter

Een 9 darter komt niet vaak voor, maar in sommige toernooien zie je het weleens een keer gebeuren: een finish met 9 pijlen in 1 leg. Bijvoorbeeld de scores 180, 180, 141. Hier kan regelmatig op gewed worden, al is de kans dat dit gebeurd zeer gering.

Het WK Darten

Het grootste PDC darttoernooi is het WK Darten dat jaarlijks halverwege december begint en begin januari eindigt. In dit toernooi worden er sets gespeeld. Mocht het op een laatste en beslissende set aankomen, dan dient de set met minimaal twee legs verschil gewonnen te worden. Mocht het in de beslissende set 5-5 in legs worden, dan wordt er sudden-death gespeeld. Voor de beslissende leg begint wordt er op de Bull's Eye gegooid om te bepalen wie de laatste en beslissende leg mag beginnen. Diegene die de beslissende leg wint heeft de wedstrijd gewonnen.

Gokken op dartwedstrijden, van Gerwen

Dart wedden tips en handige Sites

Tips van leden op voetbalwedden.net

Scores en Statistieken

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
 
Plaats uw reactie

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

- U heeft al een account? Bovenaan de website kunt u inloggen!
- U heeft nog geen account? Klik hier om u aan te melden.